Tämä kalajuttu on tosi - 7-vuotias sai kahdeksan kilon hauen

Veijo Miettinen

Pohjois-Savon vapaa-ajankalastajapiirin kalakilpailussa etsitään nuoria mestarikalastajia myös tänä kesänä.

Leikkimielinen kalastuskisa sai kaksi vuotta sitten alkunsa kolmen lapainlahtelaisen nuoren ideasta, jossa pojat haastoivat seurakaverinsa rikkomaan ennätyksensä saaliiksi saadun kalan painossa. Viime kesänä kisa laajennettiin koko Pohjois-Savon aluetta kattavaksi.

Tänä kesänä kilpailussa komeimman kalan on toistaiseksi saanut Varpaisjärveltä kotoisin oleva yksitoistavuotias Jaakko Korhonen, jonka uistimeen tarttui reilun metrin pituinen ja 7,15 kiloa painava hauki.

Onkisarjassa johdossa on Oskari Hämäläinen 1,2 kiloa painavalla hauella. Toisena olevan Topi Kulinin hauki painoi tasan yhden kilon. Molemmat ovat Lapinlahden poikia.

 

Varkautelainen seitsemänvuotias Aapo Suhonen oli isänsä Ilkka Suhosen kanssa uistelemassa, kun pojan uistimeen tarrasi kunnon kala kiinni. Isän apua tarvittiin kalapedon veneeseen nostettaessa. Puntari näytti 110 senttiä pitkälle hauelle painoa kahdeksan kiloa.

Joroisista kotoisin olevasta 11-vuotiaasta Eemeli Vammelvirrasta on tullut perheensä pääkalastaja. Isä Jari Vammelvirta toimii nykyisin vain veneenkuljettajana.

Nuoren miehen kalastustaidot olivat jälleen koetuksella kun uistimeen nappasi 1,74 kiloa painava säyne, joka joutui antautumaan 15 minuutin väsyttelyn jälkeen.

Hienon kalan sai myös kuopiolainen kahdeksanvuotias Samu Maijala kesän ensimmäisellä uistelureissulla heinäkuussa. Tunnin uistelun jälkeen Julkulan venelaiturin lähettyvillä kiinni nappasi 50 senttiä pitkä järvitaimen.

 

Nuoret kalastajat ovat olleet ahkerasti vesillä nauttien antoisista kokemuksista ja saaden myös saalista. Samalla on hyvä muistuttaa nuoria myös Pohjois-Savon vapaa-ajankalastajapiirin kirjoituskilpailusta.

Tarinaksi sopii mikä tahansa kalastusreissu, saaliskalan koolla ei ole väliä, mutta kirjoituksen pitää perustua tositapahtumiin. Kirjoitukset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen veijo.miettinen@dnainternet.net.

 

Kalalle ovat ehtineet hiukan varttuneemmatkin kalastajat. Suonenjokelainen Matti Pitkänen uisteli vävynsä Tomi Leppäsen kanssa Juuan Halijärvellä. Sähkömoottorin voimalla kuljettaman veneen perässä uitettiin vaappua, johon iski kiinni 125 senttiä pitkä ja 11,435 kiloa painava hauki.

Maaninkalaiset Marjaana ja Antti Raatikainen vetivät uistinta hyvällä menetyksellä. Kiinni tarttui kunnon vonkale jonka veneeseen saanti aiheutti ongelmia, sillä nostokoukku oli jäänyt kotiin.

Hyvin oli 8,5 kilon hauki syötin nielaissut, se pysyi kiinni vaikka apuvälineitä piti noutaa rannalta.