Sitkeä Franklin puski itsensä maailmaan vastoin kaikkia odotuksia

Kuopiolaisen Claudia Wegmanin perhe yllättyi, kun kirjahyllyyn laitetuista kreikanmaakilpikonnan munista kuoriutui elävä poikanen.

Wegman laittoi alkukesästä munineen Momo-kilpikonnan munat kippoon kirjahyllyyn, koska ajatteli, että aina joku on kiinnostunut kilpikonnan munista.

Hämmästys oli suuri, kun perheen lapset löysivät elokuun lopulla lattialta mönkimästä elävän pikkukonnan.

Wegman kuvaa kuoriutumista trooppiseksi ihmeeksi, sillä yleensä kilpikonnan kuoriutuminen vaatii sen, että munaa pidetään hautomossa.

–En ole kuullut, että Suomessa olisi tapahtunut vastaavaa. Kerroin tapauksesta sveitsiläiselle kilpikonnankasvattajalle, joka piti tällaista kuoriutumista todella harvinaisena. Hän oli ajatellut, ettei tällainen ole meidän korkeuksilla edes mahdollista.

Wegman arvelee, että ilmankosteus on tänä kesänä ollut riittävän suuri siihen, että kilpikonnan sikiö alkoi kehittyä ja syntyi terveenä kilpikonnana. Se on kuitenkin täysi arvoitus, mistä alkion kehittymiseen riitti lämpöä.

Wegman kertoo, että Frankliniksi nimetty kilpikonna voi todella hyvin.

–Franklin syö ja kasvaa. Se on todella sitkeä kaveri.

 

Yli 20 vuotta kilpikonnia kasvattanut helsinkiläinen Leena Seise kertoo, että olosuhteiden on oltava hyvin tarkalleen suotuisat, jotta kilpikonnat kuoriutuvat: lämpötilan on oltava 28–32 astetta ja ilmankosteuden 60–80 prosenttia. Yleensä sellaiset saadaan Suomen oloissa vain hautomossa.

Seise pitää Franklinin tapausta erittäin harvinaisena, joskaan ei ainutlaatuisena.

–Meillä konna kuoriutui turpeessa olevasta munasta ja olen kuullut tapauksesta, jossa ikkunalaudalla olevasta munasta kuoriutui terve kilpikonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

3.8.2020 Sutkaus

2.8.2020 Sutkaus

1.8.2020 Sutkaus

31.7.2020 Sutkaus

30.7.2020 Sutkaus

29.7.2020 Sutkaus

28.7.2020 Sutkaus

27.7.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.