Slow-liike taistelee vauhtia vastaan

Länsimainen elämäntapa on vieraannuttanut ihmisen hyvinvoinnin biologisista ja sosiaalisista edellytyksistä ja syössyt tämän tehokkuuden tuhoavaan pyörteeseen.

Kansainvälinen Slow-liike kokoaa riveihinsä ihmisiä hyvin erilaisista ideologisista ja kulttuurillisista lähtökohdista.

Ilman keskusjohtoa toimivan kansalaisliikkeen jäseniä yhdistää ainakin yksi asia: he pitävät vieraantumista aikamme sairautena ja elämänrytmin hidastamista ainoana lääkkeenä sairauteen.

Slow-liikkeen kehto on Italiassa. McDonald's-ravintoloiden leviäminen 1980-luvulla vanhaan kulttuurimaisemaan nostatti protestin teollisesti tuotettua pikaruokaa ja nopeutta ihannoivaa massakulttuuria vastaan.

Syntyi Slow Food -liike, joka tukee paikallista ruokakulttuuria ja ravinnontuotantoa. Samalla se muistuttaa ruoanlaiton ja ruokailun sosiaalisesta merkityksestä kiireisenä aikana.

Yksinkertainen elämä tuo tasapainoa Myös toinen Slow-aatetta ajava liike sai alkunsa saapasvaltiossa. Joukko italialaisia kaupunkeja julistautui hitaiksi kaupungeiksi, jotka sitoutuvat hitaamman elämän edistämiseen kaupunkisuunnittelussaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi autoliikenteen vähentämistä, kävelykatujen ja puistojen rakentamista, paikallisten perinteiden tukemista sekä vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden arvojen esillä pitämistä.

Hidasta kasvatusta, hidasta matkustamista Italiasta Slow-liike on levinnyt kaikkialle maailmaan. Sen piirissä esitellään luonnollisen hitauden soveltamista eri elämänalueille, kuten kasvatukseen, matkustamiseen ja harrastamiseen.

Pyrkimys työajan lyhentämiseen ja nykyistä tyydyttävämpään vapaa-aikaan yhdistyvät yksinkertaisen elämisen mallissa. Se edistää henkistä, sosiaalista ja ekologista tasapainoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

15.8.2020 Sutkaus

14.8.2020 Sutkaus

13.8.2020 Sutkaus

12.8.2020 Sutkaus

”Lähetyssaarnaaja” taivaalla – Pasi Pirttikoski hyppää ennätyksiä ja levittää kupukuviohyppäämisen saloja

15.8.2020 Fingerpori

14.8.2020 Fingerpori

13.8.2020 Fingerpori

12.8.2020 Fingerpori

11.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.