Suomi voitti Venäjän olympialaisissa: miksi salkoon nousi silti Venäjän lippu? - Veikko vastaa

Heps-kukkuu, rakkaat lukijat!

Jalkapallon EM-kisojen ratkaisuottelut pelataan tämän viikon aikana. Kuten tavallista, Suomi ei ole edelleenkään arvokisoissa mukana.

Vaan hetkinen, onhan Suomi päässyt mukaan jalkapallon arvokisoihin! Ei toki maailmanmestaruus- tai Euroopan mestaruuskisoihin, mutta erikoista kyllä, Suomi on ollut mukana jalkapallon olympiaturnauksessa useammankin kerran.

Nimimerkki Pöllönpoikanen tiedusteleekin, mikä mahtaa olla Suomen jalkapallomaajoukkueen paras sijoitus olympialaisissa.

Suomi on ollut mukana jalkapallon olympialopputurnauksessa kaikkiaan neljä kertaa: Tukholmassa 1912, Berliinissä 1936, Helsingissä 1952 ja Moskovassa 1980.

Moskovassa Suomi pääsi mukaan turnaukseen, kun seitsemän kisoihin valituista 16 maasta jäi pois boikottina Neuvostoliiton hyökkäykselle Afganistaniin. Suomi ei selviytynyt jatkoon alkulohkosta vaikka pelasikin 0–0-tasapelin Irakin kanssa ja voitti Costa Rican 3–0. Jugoslavialle Suomi hävisi 0–2.

Kotikisoissa Helsingissä Suomi putosi turnauksesta jo avausottelussa häviämällä Itävallalle maalein 3–4.

Avausottelussa putoaminen oli kohtalona myös Berliinissä 1936, jolloin Suomi hävisi avausottelussaan Perulle 3–7.

Sen sijaan Tukholmassa 1912 Suomi taisteli jopa mitaleista! Välierissä kohtaloksi tuli 0–4-tappio Isolle-Britannialle. Pronssiottelussa Hollanti jyräsi suomalaisten yli peräti maalein 0–9. Tulokseksi jäänyt neljäs sija on kuitenkin Suomen kaikkien aikojen paras saavutus jalkapallon olympiaturnauksissa.

Tukholmassa Suomi saavuttikin pari merkittävää voittoa kaatamalla Italian 3–2 ja Venäjän 2–1.

Mutta hetkinen: Tukholman olympialaiset kisattiin vuonna 1912, yli viisi vuotta ennen kuin Suomi edes itsenäistyi! Miten tämä on mahdollista?

Suomi oli Tukholmassa mukana omalla joukkueellaan, mutta kilpaili Venäjän lipun alla. Siksipä Suomen ja Venäjän välisen jalkapallo-ottelun jälkeen voittosalkoon nousikin juuri Venäjän lippu vaikka Suomi oli voittanut ottelun. Ruotsalaiset toimitsijat selvittivät erikoisen tilanteen näyttämällä katsomoon pahvilappua, jossa luki: "Finland vunnit" eli "Suomi voittanut".

Lopuksi: tiesittehän, että Helsingin olympialaisissa 1952 Suomen jalkapallomaajoukkueessa pelasi muun muassa Åke Lindman? Hänestä tuli myöhemmin tunnettu elokuvanäyttelijä ja ohjaaja.

Voit lähettää Veikolle palautetta tai kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi

Uusimmat

Viihde

20.04.2019 Toivanen

20.04.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uusi podcast: Kuuntele, kun kuplivan vallaton Porokka & Poutiainen vie nettikirppisten hulluun maailmaan

Tiedätkö pääsiäismunien historiasta? – Testaa tietosi visassa

19.04.2019 Sutkaus

19.04.2019 Toivanen

18.04.2019 Sutkaus

Olli Herman Ilta-Sanomissa: "Kun Savon sydämessä värjäsi hiuksiaan ja laittoi naamaansa meikkiä, niin kyllä siinä sai tottua homotteluun"

17.04.2019 Toivanen

17.04.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.