Tissit ja takapuoli voimina

Vaikka sarjakuva -elokuvahuuma on koko 2 000-luvun ajan käynyt kuumana, naiset ovat sarjissankareinakin statistin roolissa. Oman elokuvansa ovat saaneet vain Kissanainen ja Electra, mutta parempi olisi, jos nuo tekeleet olisivat jääneet käsikirjoittajan pöytälaatikkoon. Leffojen teossa ainoa motiivi näyttää nimittäin olleen kassakirstun täyttäminen timmien vartaloiden avulla.

Sarjakuvissa naiset ovatkin lähes poikkeuksetta vähäpukeisia Baywatch-pimuja. Sanomattakin lienee selvää, että ulkoisilla ominaisuuksilla on pyritty toteuttamaan sarjakuvanörttien fantasiat.

Useinkaan naiselle ei edes ole suotu supervoimia, vaan esimerkiksi Teräsmiehessä tai Hämähäkkimiehessä kauniimmalle sukupuolelle on tarjolla vain tyttöystävän rooli.

- Sarjakuvasankarilla on pitänyt olla joku, jonka pelastaa. Joskus Hämähäkkimiehellä on ollut kaksikin tyttöystävää, siinä on voinut arvuutella, kenet Hämis lopulta pelastaa, Tampereen yliopistossa sarjakuvista väitellyt sarjakuvapiirtäjä Pekka A. Manninen selittää.

Ihmenainen piiska ja sitoo vastustajansa Ensimmäinen amerikkalainen naissupersankari Wonder Woman eli Ihmenainen syntyi vasta 1940-luvulla.

Pekka A. Mannisen mukaan taustalla oli se, että psykologipiireissä sarjakuvia ja niiden edustamia arvoja katsottiin karvaasti, joten naissankari luotiin vastapainoksi miehille.

Silti varsinkin vanhat sarjakuvat ovat kuin suoraan jokapojan märästä unesta: Ihmenainen antaa vastustajilleen kyytiä takapuolelle piiskaamalla ja saa miehet valtaansa ihmelassoon sitomalla.

- Naispiirtäjät ovat myöhemmin muistaneet, että Ihmenainen on antanut naisenergiaa, Manninen kuitenkin huomauttaa.

Syy supersankareiden miehiseen maailmaan on selvä: sarjakuvia ei alun perin ollut tarkoitettu tyttöjen luettavaksi ja suurin osa käsikirjoittajista ja -piirtäjistä on ollut - ja on edelleen - miehiä.

Sankarittaret ovat kuitenkin nykyään entistä enemmän esillä. Esimerkiksi Suomessa vähemmän tunnetussa Alan Mooren Prometheassa pääosaan on valittu naispuolisia jumalhahmoja.

Maskuliinisille supersankareille on myös kehitelty naispuoliset vastineensa: Batman sai rinnalleen Batgirlin, Kapteeni Marvelin ympärille puolestaan rakennettiin kokonainen perhe.

Sarjakuvaa tekevät yhä enemmän myös naiset Amerikkalaisten sarjakuvakustantamoiden periaatteena on ollut, että jos mukana on naishahmoja, nämä eivät vaatteilla koreile. Esimerkiksi 1960-luvun lopulla syntynyt Vampirella luottaa punaisiin nahkabikineihin ja bootseihin. Ulkoavaruusvampyyri on kuitenkin vain yksi monista sarjakuvien pin up -tytöistä.

- Jännä juttu, että Kissanainen hyppii katoilla nahkapuvussa, joka on napaan asti auki, mutta asu pysyy päällä, Manninen naurahtaa.

Ehkäpä kyky olla vilauttamatta onkin osa Kissanaisen supervoimia.

Kun sarjakuvat ovat tulleet aikuismaisemmiksi, tarinat ovat kehittyneet - mutta myös rinnat suurentuneet. Onko supernaisen ihan pakko pelastaa maailma pikkuriikkisissä bikineissä?

- 1980-luvulla Ruotsissa huomattiin, että mitä suuremmat rinnat kannessa oli, sitä enemmän sarjakuvalehti myi, Manninen paljastaa.

Vaikka rinnat ja takapuoli ovat näkyvässä osassa myös japanilaisissa sarjakuvissa, mangan suosion myötä supersankarittaret ovat kuitenkin saaneet vähän enemmän vaatteita päälleen.

Japanissa on nimittäin enemmän naispiirtäjiä, ja sarjakuvia, jotka on suunnattu tytöille, myös piirtävät useimmiten naiset.

- Suomessakin tytöt ovat alkaneet piirtää enemmän sarjakuvia, mikä saattaa tuoda naisnäkökulmaa näkyviin, Manninen arvelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

28.2.2020 Sutkaus

Juankoskelainen pari testaa suhdettaan Tempparit-saarella

27.2.2020 Sutkaus

26.2.2020 Sutkaus

25.2.2020 Sutkaus

24.2.2020 Sutkaus

Yle: MacGyveria näytelleellä Richard Dean Andersonilla on suomalaiset sukujuuret

23.2.2020 Sutkaus

22.2.2020 Sutkaus

21.2.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.