Upeasti laulava Janniina on Arvo Tyhjiön löytö

Muutaman kerran julkisesti esiintynyt uusi yhtye Arvo Tyhjiö orkestereineen on aina yllättänyt yleisönsä myönteisesti.

Vielä vuoden alussa bändiä ei ollut vielä olemassa. Jari Asikaisen ja Mervi Luoman yhtye Bikinï teki omaa musiikkiaan julkaisten sitä levylläkin. Muut muusikot Jukkis Heiskanen, Pasi Teittinen, Keijo Ikonen ja Marko Loijas soittelivat keskenään.

Harrastusta haittasi jonkin verran se, että Asikaisella ei ollut yhtyettä tulkitsemaan hänen musiikkiaan, eikä toisaalta bändillä ollut omaa ohjelmistoa.

– Yhdessä jamitapahtumassa, yksityisbileissä sitten kuulin bändiä ja se teki hyvän vaikutuksen. Soittajat soittivat toisille tilaa antaen, toisia kunnioittaen ja siitä tuli vaikutelma, että less is more, Jari Asikainen kertoo.

Niinpä sovittiin, että tehdään yksi keikka yhdessä. Yhtye sai sovittaa Asikaisen Bikinïlle säveltämiä kappaleita mielensä mukaan. Tarkoituksena oli myös, että Asikainen tai Ikonen laulaa. Sattuma puuttui kuitenkin peliin: yhtyeen harjoituksiin tuli esittäytymään 16-vuotias Janniina Viinikka, joka pienestä pitäen on haaveillut laulusolistin urasta.

Koko keski-ikäisten yhtye otti teini Janniinan laulukokeen suopeasti vastaan ja sai hämmästyä tämän tyylikästä lauluääntä.

– Hän on kehittynyt senkin jälkeen valtavasti vain muutamassa kuukaudessa. Maailma varmaan vie Janniinan, Asikainen huokaa.

– Lauloin aikaisemmin nykypoppia, mutta Arvo Tyhjiön musiikki sopii minulle hyvin. Laulan sitä itse asiassa mieluummin, Viinikka kertoo.

Mistä sitten tuli nimi Arvo Tyhjiö?

– Ihan oikeasti, se tuli unessa. Siinä ajattelin, että jos joskus olisi bändi, niin sille olisi hyvä nimi Arvo Tyhjiö, Asikainen naurahtaa.

Yhtyeen musiikki on monien tyylien sulautuma. Tekemisen juuret ovat suomalaisen rockin kultakaudessa 1980-luvun taitteessa. Teksteissä ovat esikuvina Suomirockin suuret sanoittajat Gösta Sundqvist ja Tuomari Nurmio.

– Bändi on kuin Leevi and the Leavings terästettynä hyvällä nykylaulajalla, Mariskalla tai Chisulla. Mitään ei suljeta pois. Biisit ovat Bikinïn kappaleita ja omaperäisyys voi johtua siitä, että kun tekee biisiä, on keksittävä kiertoteitä korvatakseen huonoja teknisiä taitojaan. Hienoa on, että yhtye osaa sovittaa ja tekee kappaleista vauhdikkaat versiot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.