Uskallatko ottaa käyttöön 50-luvun emännän niksit? Näin saat homeisen leivän maistumaan "aivan tuoreelta"

Vuonna 1951 ensimmäisen kerran ilmestynyt Joka naisen niksikirja oli aikansa myyntimenestys. Kuusi ensimmäistä painosta, yhteensä 81 000 kappaletta, myytiin loppuun muutamassa kuukaudessa.

Kirjan esipuheessa kerrotaan teoksen syntyneen tilanteessa, jossa "kehityksen vauhtipyörä on temmannut mukaansa myös kodin ja naisen työalat".

Joka naisen niksikirja antaa vinkkejä muun muassa ruokatalouteen, vaatetukseen, kodinhoitoon sekä terveyteen ja kauneuteen.

Vinkkien joukossa on paljon niksejä, joiden avulla kotitöissä voi oikaista ja ennakoida. Vieläkö nämä niksit ovat käyttökelpoisia? Niksien kokeileminen omalla vastuulla!

Leipä homeessa? Ruoka pilalla? Ei hätää!

Jos keittiössä kohoaa tiskivuori ja yllätysvieraita on tulossa, kannattaa likaiset astiat laittaa piiloon, jotta keittiö näyttää siistimmältä.

Kätevä emäntä hankkii pesualtaan päälle esimerkiksi alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä valmistetun levyn, joka piilottaa sotkut alleen. "Monista syistä on nykyaikaisen perheenemännän usein tyydyttävä pesemään astiat vain kerran päivässä", niksikirja huomauttaa.

Homeinen leipä tulee heitettyä roskikseen, vaan ei 1950-luvulla. Niksikirjan mukaan homehtuneesta leivästä voi poistaa hometahrat harjalla, talouspaperilla tai puhtaalla rievulla. Tämän jälkeen leipä tulee huuhtoa kylmällä vedellä ja laittaa lämpimään uuniin, jonka jälkeen "se maistuu aivan tuoreelta". Tämä niksi vaikuttaa kyllä nuukan emännän terveysriskiltä.

Epäonnistuneet leipomuksetkin voi pelastaa. Jos kakku tai leipä on palanut, kannattaa käyttöön ottaa raastinrauta. Palaneen saa "raastetuksi pois helpommin ja nopeammin raastinraudalla kuin veitsellä, ja jälkikin on tällöin paljon siistimpi".

50-luvun emännällä on niksi myös pohjaan palaneen keiton varalle. Jos keitto palaa pohjaan, se kannattaa kaataa toiseen kattilaan. "Jos vielä kuorii pari perunaa ja antaa niiden olla vähän aikaa keitossa sekä lisää pienen palan sitruunankuorta, imeytyy palaneen maku niihin niin ettei se tunnu lainkaan keitossa", niksissä ohjeistetaan.

Maitoruoasta pohjaan palaneen maun saa niksikirjan mukaan pois laittamalla ruokaan hieman soodaa tai puhtaan tuohen. Mausta pitäisi päästä eroon myös kiehauttamalla hopealusikkaa kattilassa.

Kylmiksi päässeet perunat voi huijata vastakeitetyiksi kuumentamalla ne vedessä, johon on pantu puolet maitoa ja hiukan sokeria. Ylikypsäksi päässyt tomaatti muuttuu kiinteäksi suolavesiliotuksella.

Omaa aikaa

Perheenäidin arki on kiireistä, muttei kukaan pärjää ilman lepohetkeä. Niksikirjan mukaan omaa aikaa on helpointa järjestää aamupäivällä. "Kun perheenäiti, joka yksinään hoitaa kotiaan, on saanut aamuaskareet suoritetuiksi, on hän liian väsynyt lähteäkseen raittiiseen ilmaan ja sitä paitsi hän jo mielellään vilkaisisi päivän lehteäkin. Eräs perheenäiti on ratkaissut pulman niin, että hän käy lämpimästi pukeutuneena avoimen ikkunan ääreen milloin loikomaan, milloin lepotuoliin ja nauttii täysin siemauksin lepohetkestään. Hän väittää tätä päivän parhaimmaksi hetkeksi."

Virkistävää on myös, jos perheenäidit vaihtavat töitä keskenään. "Toisesta perheenemännästä on hauskaa ommella, paikata ja korjata vaatteita, mutta ikävää tai raskasta siivota, ja toisesta taas päinvastoin. Vaihtakaa silloin töitä, ja molemmat osapuolet ovat varmaan tyytyväisiä."

Vieraiden varalle olisi hyvä olla lautasliinojakin. "Muuan perheenemäntä kertoo, että hänellä on tapana joutohetkinään taittaa paperisia lautasliinoja valmiiksi ja panna ne talteen odottamatta tulevia vieraita varten." Jos et keksi joutohetkillesi mukavampaa puuhaa, voit toki ottaa vinkistä vaarin.

Joka naisen niksikirja tietää, että kaupunkilaisilta tuhlaantuu paljon kallista kotityöaikaa siihen, kun ovikello soi jatkuvasti. "Eräs perheenemäntä kertoo sijoittaneensa ovikellon viereen lapun, johon oli kirjoitettu: Älkää soittako turhan takia. Harjoja, joulukortteja ja henkivakuutus on." Sopii kokeilla tänäkin päivänä.

Lähde: Joka naisen niksikirja 1952 (toim. Maija Suova)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

5.7.2020 Sutkaus

4.7.2020 Sutkaus

3.7.2020 Sutkaus

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

30.6.2020 Sutkaus

29.6.2020 Sutkaus

28.6.2020 Sutkaus

27.6.2020 Sutkaus

26.6.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.