Vaeltavan aaveen lehti kuolee

Toisinaan Mustanaamio poistuu viidakosta ja liikkuu kaupungissa kuin kuka tahansa meistä.

Näin kuuluu yksi legendaarisista viidakon sananlaskuista, joita useampi sukupolvi suomalaisia muistaa ulkoa. Mustanaamio on Suomen suosituin supersankarityyppinen sarjakuva, joka on ilmestynyt meillä omana lehtenäänkin vuodesta 1966.

Mutta pian Mustanaamio poistuu viidakon sijaan Suomesta: lehden viimeiseksi numeroksi jää 25-26/2010. Julkaisun suosio on ollut 2000-luvulla vaatimaton.

- Mustanaamion oli vaikea tavoittaa nykyaika. Se ei saavuttanut samanlaista kiinnostusta kuin ennen. Siksi siitä tuli myöhemmin myös lehti, joka perustui pitkälti oheistarinoihin, kehuttuihin kakkossarjoihin kuten Thorgaliin, perusteli lehden toimittaja Antti Marttinen ratkaisua Satakunnan Kansalle.

Myös Fantomina muun muassa Savon Sanomien palstoilla tunnettu sarjakuva kertoo supervoimattomasta, mutta kuolemattomana pidetystä rikollisten kauhusta, Bengalin viidakkojen "vaeltavasta aaveesta". Oman lehtensä kautta sarjakuvan mytologia laajeni tehokkaasti leikkikentille, joissa takavuosina kuuluttiin myös virallisiin Mustanaamio-kerhoihin.

Mustanaamio on amerikkalaisen Lee Falkin 1930-luvulla luoma zorromainen sankari. Hahmo kohosi suursuosioon etenkin Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Niinpä sarjakuvia myös piirrettiin pohjolan johdolla, myös suomalaisin voimin - amerikkalainen nuoriso kun nautti supersankarinsa mieluummin superimpina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

10.8.2020 Sutkaus

9.8.2020 Sutkaus

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

3.8.2020 Sutkaus

2.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.