Vain kerran elämässä - toivottavasti

Elämän tärkein päivä. Niin hääpäivää usein nimitetään, ja jos se sitä on, ei ole ihme, että hermot ovat sen alla usein kireällä.

Tunteet kuumenevat varsinkin jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan tai jos suunnitelmia on tekemässä liian monta henkilöä, joiden näkemykset eivät kohtaa.

Anna , 32, riitaantui äitinsä kanssa pari kuukautta ennen häitä.

Äiti oli kutsunut tyttärensä häihin perheystävän, jonka nimeä ei Annan ja hänen sulhasensa laatimalla vieraslistalla ollut.

Anna hermostui, kun äiti käveli morsiamen ja sulhasen yli ja kutsui, kenet halusi.

- Ilmoitin äidilleni, että me teemme itse vieraslistamme ja että kyseinen henkilö ei ole tulossa häihimme. Sen jälkeen taisin lyödä luurin korvaan. Saatoin myös uhkailla häiden perumisella, Anna naureskelee nyt, kun häistä on jo monta vuotta.

Silloin ei naurattanut, ei tytärtä eikä äitiäkään. Äiti uhkasi jättää häät väliin, ja tytär sanoi, että siitä vain. Välit olivat pari viikkoa tavallista viileämmät, mutta häihin saapuivat niin morsian kuin äitikin - mutta äidin ystävä ei.

- Olin varmaan ennen häitä melko herkässä tilassa ja reagoin voimakkaasti tuollaiseen. Ei ole mukavaa, kun joku alkaa sooloilla, kun itse yritämme järjestää häämme. En ymmärrä, miten joku voi tuolla tavalla kuvitella päättävänsä, keitä häihimme tulee, Anna ihmettelee.

Häät peruttiin Morsiamen ja äidin erimielisyys oli suurin syy siihen, että Tanjan , 27, häät peruttiin.

Tässäkin tapauksessa kinaa aiheutti vieraslista; hääpari halusi kutsua vain pari läheistä serkkua, äidin mielestä juhliin piti pyytää kaikki serkut.

Hääpari halusi pitää pienet häät, joissa läsnä olisivat vain oikeasti läheiset ihmiset.

- Jankutimme asiasta puhelimessa. Sen jälkeen mökötimme, Tanja kertoo.

Kun häiden järjestämiseen tuli muitakin mutkia, pari päätti perua häät. Riita morsiamen äidin kanssa oli syistä suurin. Kirkko ja juhlapaikka oli jo varattu, samoin pitopalvelu. Häiden oli määrä olla neljän kuukauden kuluttua.

- Päätös oli vaikea. Kun häät peruttiin, moni luuli, että olemme eroamassa.

Kinaa juhlissa Tanjan vanhempien oli tarkoitus osallistua häiden kustannuksiin. Hän ei kuitenkaan usko, että äiti sen vuoksi luuli voivansa määrätä, ketä häihin tulee.

- Tilanne oli hankala; minusta tuntui, että olin jonkinlaisessa kiitollisuudenvelassa vanhemmilleni, mutta en silti halunnut antaa äidin päättää, ketä häihin tulee, Tanja muistelee.

Tanja ja hänen äitinsä pääsivät puheväleihin parin viikon mykkäkoulun jälkeen. Häistä ei ole enää puhuttu ja tuskin puhutaankaan.

- Jos joskus menemme naimisiin, isojen juhlien järjestämisen kynnys on entistä korkeampi, Tanja toteaa.

Pekan , 28, häiden valmistelut sujuivat hyvin. Sen sijaan häissä ja niiden jälkeen sanaharkkaa tuli.

Häissä kaaso ja bestman kinasivat kokkien kanssa, kun ruokailun aikataulu venyi. Myös ruokapöydän paikasta tuli sanomista, samoin liian innokkaasti hääpaikalla järjestelyihin osallistuneen tuttavan touhuista.

Häiden jälkeen taas kaveri laskutti ammattilaisen palveluksistaan tuntuvasti enemmän kuin hääpari oli kuvitellut. Kaverialennusta ei hinnassa ollut, pikemminkin päinvastoin.

- Varsinaisia riitoja ei tullut, sanomista ja kinaa kuitenkin, samoin odottamatonta sotkua. Se stressasi ja aiheutti mielipahaa monelle, Pekka muistelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

15.8.2020 Sutkaus

14.8.2020 Sutkaus

13.8.2020 Sutkaus

12.8.2020 Sutkaus

”Lähetyssaarnaaja” taivaalla – Pasi Pirttikoski hyppää ennätyksiä ja levittää kupukuviohyppäämisen saloja

15.8.2020 Fingerpori

14.8.2020 Fingerpori

13.8.2020 Fingerpori

12.8.2020 Fingerpori

11.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.