Vakavaa leikkiä tulella

Tulitaiteilija Antti Suniala , 31, kastaa puolentoista metrin mittaisten keppien päät lamppuöljyyn. Sytkäri synnyttää tulen, ja mies on valmis tekemään sitä, mitä Suomessa ei kovin moni muu tee.

Ei tullut Sunialan pojasta juristia, ei automekaanikkoa, ei opettajaa. Tuli taiteilija, tulitaiteilija. Perhe on aina tukenut valintaa.

- Joka joulu saan esiintyä, Suniala naurahtaa.

Kungfua harrastanut Suniala innostui kavereidensa kanssa keppien heittelystä 90-luvun lopussa. Pian kepit saivat kumppanikseen tulen.

Harrastuksesta tuli ammatti, kun Suniala kävi Turun taideakatemian sirkuskoulun.

- Silloin ymmärsin, että paljon muuta en osaa enkä halua tehdä, Suniala muistelee.

Uutta sirkuksessa Sunialan tulitaiteilu muistuttaa paljon jongleerausta. Sitä sirkuskouluissa opetetaan, tulitaiteilua ei.

Uuden tyylin tulitaiteilu on sirkuksissakin melko uutta. Keppitekniikkaa Suniala kävi opiskelemassa Pekingin sirkuskoulussa pari vuotta sitten.

- Tuli on tavallaan vähän lisäjuttu; temppu tehdään kepeillä. Tuli näyttää hyvältä, ja monet tulitaiteilijat tyytyvät siihen eivätkä ole tarpeeksi kunnianhimoisia, Suniala mainitsee.

Hän vertaa itseään nimenomaan muihin sirkustaiteilijoihin, ei muihin tulitaiteilijoihin. Moni tulitaiteilija kiertää esiintymässä esimerkiksi häissä ja yritysjuhlissa, Suniala ei. Sirkus on hänen paikkansa.

- Minun täytyy huolehtia siitä, että oma tekninen osaamiseni on vähintään samalla tasolla kuin muilla samalla lavalla esiintyvillä, esimerkiksi akrobaateilla.

Tulen voima kiehtoi häntä harrastuksen alussa ja kiehtoo yhä ammattilaisena. Sitäkin voi hallita, kun on tarpeeksi taitava.

Tavoitteena huippu Vuoden alussa Suniala ja kolme kollegaa - itävaltainen, saksalainen ja yhdysvaltalainen - perustivat tulisirkusryhmän.

Ryhmä tavoittelee ensi vuodeksi töitä sirkuksista mistä päin maailmaa tahansa. Tärkeintä on, että sirkus on hyvä.

Sunialalla töitä on riittänyt. Rikastumaankin pääsee toisinaan.

- Tällä elää hyvin, välillä tienaakin. Tärkeintä on kuitenkin se, että viihdyn siinä, mitä teen.

- Koetan saavuttaa huipun; se voi olla vuoden tai kymmenen vuoden päässä. Se on tuuristakin kiinni. Pitäisi päästä esiintymään ja kilpailemaan jollekin isolle sirkusfestivaalille. Ehkä parin vuoden päästä.

Klovni naapurina Marraskuun alkuun asti Suniala kiertää Suomea Sirkus Finlandian kanssa. Meneillään on kolmen kuukauden putki ilman yhtään vapaapäivää.

Niin mies kuin kotikin ovat ison osan kiertueesta tien päällä; eilen oltiin Mikkelissä, huomenna en muista, missä.

- Tämä on paritalo, Suniala esittelee vaunua, jossa hän asuu.

Seinän takana asuu klovni.

- Kodissani on kahdeksan neliötä, joista vapaata tilaa on ehkä kaksi ja puoli neliötä, Suniala selittää.

Vaikka työparina on tuli, mitään vakavaa Sunialalle ei ole sattunut. Toisinaan kädet tai kulmakarvat ovat kärventyneet hieman. Hiuksia suojaa lakki.

- Se on vähän tyylikysymyskin, hän myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

3.7.2020 Sutkaus

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

30.6.2020 Sutkaus

29.6.2020 Sutkaus

28.6.2020 Sutkaus

27.6.2020 Sutkaus

26.6.2020 Sutkaus

25.6.2020 Sutkaus

3.7.2020 Fingerpori

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.