Vastominen vanhempi perinne kuin peseytyminen

Vastan käyttö saunomisen yhteydessä on ikivanha tapa. Sitä käytettiin jo silloin, kun sauna oli enemmän rentoutumis- kuin peseytymispaikka.

- Alun perin saunassa ei juuri vedellä läträtty, vaan kyse on ollut enemmän hikoilusta ja vastalla lätkimisestä. Peseytymispaikka saunasta tuli myöhemmin, sanoo suomalaisia saunomistapoja tutkinut Kuopion korttelimuseon yli-intendentti Tapio Laaksonen .

Vastaa on käytetty koko Euroopan alueella tunnetussa saunaperinteessä, joka hävisi keski-ajan lopulla.

Myös Pohjois-Amerikan intiaanien hikimajoissa käytettiin vastan tapaisia välineitä. Osittain samanlaisesta saunakulttuurista johtuen suomalaissiirtolaisten kerrotaan tulleen hyvin toimeen intiaanien kanssa.

Vasta vai vihta Saunakulttuurin säilyminen Suomessa kaupungistumisesta huolimatta on tutkijoille pienoinen mysteeri. Ennen olennaisesti saunomiseen kuulunut vastominen on kuitenkin muutoksessa jäänyt enemmän kesämökkiperinteeksi.

Suurin piirtein Porvoo-Oulu-linjan länsipuolella puhutaan vihdasta. Vastan ja vihdan sitomisessa on eroja, mutta Laaksosen mukaan tavat eivät noudata täysin nimirajoja.

Raja on aikaisemmin merkinnyt eroa myös monissa perinteiseen elämään kuuluvissa tavoissa ja työvälineissä, mutta nykyaikana yksi selvimmistä eroista on juuri vasta ja vihta.

- Vastasin juuri Facebookissa kyselyyn, jossa piti valita vastan ja vihdan välillä. Näytti siltä, että vasta oli voittamassa, Laaksonen sanoo.

Uusimmat

Viihde

17.01.2019 Sutkaus

IL: Kristiina Komulainen alkoi opiskella poliisiksi

16.01.2019 Toivanen

16.01.2019 Sutkaus

15.01.2019 Sutkaus

15.01.2019 Toivanen

14.01.2019 Sutkaus

13.01.2019 Sutkaus

Kun nahkapukunainen rimpauttaa, vastaaja kavahtaa – This is Jones, Mrs Jones

12.01.2019 Toivanen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.