Veikko vastaa: Maistuuko kumi käärmeelle?

Keväistä huomenta, lukijat!

Kevään mämmi-invaasio sai Mietoa miedomman pohtimaan pomeranssia. Pomeranssinkuori on tuttu mämmimauste ja pomeranssi jokin hedelmä, kysyjä muistaa. Mutta millainen ja mihin muuhun se käy kuin mämmiin?

Pomeranssi (Citrus aurantium), jota myös joskus hapanappelsiiniksi tai osuvammin karvasappelsiiniksi kutsutaan, on appelsiinia muistuttava, yleensä kurttuisempi, sitrushedelmä.

Se on peräisin Koillis-Intian ja Lounais-Kiinan rajamaakunnista, ja sieltä se levisi vähitellen länteen. Tiettävästi arabit toivat hedelmän Eurooppaan 700-luvulla ja espanjalaiset veivät sen mukanaan Amerikkaan jo Kolumbuksen retkien aikaan 1400-luvun lopussa.

Karvautensa takia pomeranssia ei juuri syödä sellaisenaan, ja makea appelsiini syrjäytti sen myöhemmin. Mutta käyttöä sille silti on.

Pomeranssin kuoressa ja siemenissä oleva pomeranssiöljy antaa tuntuvaa appelsiinimaista makua ja tuoksua, usein vahvempaa kuin itse appelsiinissa. Siksi pomeranssiöljyä ja kuivattua pomeranssinkuorta käytetään mausteena mämmin lisäksi kakuissa ja pikkuleivissä. Eikä pomeranssi ole vieras aromiaine likööreissä ja parfyymeissakaan.

Kevät herättää käärmeetkin. Kumisaappaita suositellaan, mutta kuinka kumisaappaat estävät kyyn pureman vai estävätkö, sitä miettii Käärmekammoinen. Ovatko kyyn hampaat liian lyhyet vai liian tylsät läpäistäkseen saappaan?

Molemmista lienee kyse. Tanakka kumi, usein kankaalla vuorattu, on kenkku paikka puraista, vaikka kyyn hampailla sinänsä saisikin kumiin reiän. Lisävastuksena voi vielä olla maastohousun lahje ja paksu sukka.

Toisaalta olen kuullut useita kertomuksia, joissa saappaista huolimatta nilkasta on löytynyt pari hampaanjälkeä. Kannattaa siis joka tapauksessa käyttää ainakin tarpeeksi tukevia saappaita.

Mutta on hyvä myös muistaa, että kyy ei huvikseen ihmistä pure vaan mieluummin pakenee, jos ehtii. Siis tömistele, käärme aistii tärinän.

Lopuksi: tiesittehän, että toinen eksoottinen sitrus, pomeranssiristeytymä bergamotti, on paitsi Earl Grey -teen mauste, myös tärkeä osa alkuperäisen 4711-kölninveden tuoksussa?

Voit lähettää kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

15.10.2019 Sutkaus

Dokumentaristi Petteri Saario uskoo ihmisen leimautuvan lapsuutensa ympäristöön

14.10.2019 Sutkaus

Olli Herman nöyränä TTK-tanssiparketilla: "Tajuan raadollisesti, etten ole kovin lahjakas – Kompensoin puutteeni tekemällä viihdettä"

13.10.2019 Sutkaus

12.10.2019 Sutkaus

11.10.2019 Sutkaus

10.10.2019 Sutkaus

9.10.2019 Sutkaus

Tämä keikka aiheutti kuopiolaisnuorille kylmiä väreitä – Yhdysvaltalainen Ariana Grande toi lauantaina makeutusainetta kuopiolaisnuorten elämään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.