"Voiko kuulua kunniakkaasti kahteen puolueeseen?" - Veikko vastaa

Hilirimpsis lukijat!

Poimitaan kysymyslaarista siellä jo pitkään pyörinyt Reiskan pohdinta siitä, mitä tapahtuu pakettiauton kokonaismassalle, jos sen tavaratilassa orrella matkustavat kanat päättävät pyrähtää lentoon siellä auton sisällä.

Yksiselitteinen ja yksinkertainen vastaus on, että ei mitään.

Linnut painavat lentäessään siivillään ilmaa alaspäin, ja ilma painaa auton lattiaa alaspäin.

 

Sitten politiikkaan. Nimimerkki Enemmän näkemystä esittää kysymyksen, johon olisi helppo vastata ilman yhtä kysymyksessä olevaa sanaa.

”Olisiko mahdollista kunniakkaasti olla kahden tai useamman puolueen jäsen yhtäaikaa?”, kysyy hän.

Ilman tuota kunniakkaasti-sanaa vastaus olisi ilman muuta kyllä. Mikään ei estä liittymästä toiseen puolueeseen, vaikka taskussa olisi ennestään jonkun muun puolueen jäsenkirja.

Mutta kunniakkaasti?

Kyllähän puolueiden välillä on – tai ainakin pitäisi olla – eroja, joten jos ensin puolueen A kokouksessa jäsen on jotain mieltä, on hieman epäkorrektia, jos sama henkilö puolueen B kokouksessa on samasta asiasta eri mieltä.

Kollegaltani kuulin, että Tampereen ylioppilaslehti oli joidenkin vaalien alla tehnyt jutun, jossa toimittaja oli koemielessä yrittänyt liittyä mahdollisimman moneen puolueeseen. Siihen ei jutun mukaan olisi ollut mitään estettä.

 

Seuraavaan kysymykseen siirtymiseen ei tarvita aasinsiltaa, sillä kysymys kuuluu, mikä ja missä on aasinsilta.

”Liekö se Aasiassa vai vieläkin kauempana, ja onko muulilla ja kirahvilla omansa”, kysyy Siltavahti.

Ilmaus tunnetaan samanlaisena monessa kielessä, jopa latinassa, jossa se kirjoitetaan pons asinorum. Tämä viittaa siihen, että ilmaus on vanha. Monen lähteen mukaan se juontaakin juurensa noin 300 vuotta ennen ajanlaskumme alkua eläneeseen kreikkalaiseen matemaatikkoon Eukleides Aleksandrialaiseen.

Tämä viisas mies väänsi suoranaisen rautalankamallin todistukseksi siitä, että tasakylkisen kolmion kulmat ovat yhtä suuret. Tämä julkaistiin hänen teoksessaan Alkeet.

Rautalankamallia väitettiin niin yksinkertaiseksi, että sen tyhmimmätkin (aasit) tajuavat, ja kun piirros oli vielä sillan näköinen, oli termi aasinsilta valmis.

 

Ja lopuksi: Tiesittehän, että jalkapalloilussakin tuttu Tuhannen taalan paikka on sanonta, joka on peräisin 1950- ja 1960-luvuilla radiossa kuullusta Ota tai jätä -tietovisailusta. Ratkaisevaa viimeistä kysymystä tietokilpailujen erikoismies Tauno Rautiainen kutsui Tuhannen taalan paikaksi.

 

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

5.6.2020 Sutkaus

4.6.2020 Sutkaus

3.6.2020 Sutkaus

2.6.2020 Sutkaus

1.6.2020 Sutkaus

31.5.2020 Sutkaus

30.5.2020 Sutkaus

30.5.2020 Sutkaus

Sutkaus 8.5.2020

29.5.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.