Veikko vastaa

Syysmorjens! On taas aika hälventää epätietoisten epätietoisuutta.

Nimimerkki Epätietoinen nimittäin esittää pieni pilke silmäkulmassa kysymyksen:

–Olemme vaimon kanssa jo aika iäkkäitä, ja kun seisomme omenapuiden alla, niin niissä näyttää olevan hirveästi muumio-omenia. Että onko se meistä tarttunut?

En ole puutarha- enkä muumiotieteen superasiantuntija, mutta uskallan todeta rohkeasti, että vastaus on ei.

Ruskeat ja pahkaiset muumio-omenat saa aikaan sienitauti, joka pääsee hedelmään kuoren vaurioista. Tauti leviää maassa tai puussa säilyneiden edelliskesän sairaiden hedelmien kautta.

Taudin torjumiseksi muumioituneet hedelmät onkin syytä kerätä tarkkaan pois ja hävittää huolellisesti, esimerkiksi polttamalla tai syvälle hautaamalla. Kompostorin lämpökään ei riitä hävittämään sieni-itiöitä.

Toinen epätietoinen on Yks epätietoinen. Hän kysyy, voiko presidentti erota virastaan ja millä perusteella.

Kyllä voi, ja on eronnutkin. Perustuslaissa mahdollisia perusteita ei eritellä. Siellä todetaan vain, että presidentin estyttyä pysyvästi hoitamasta tehtäviään, on valittava pikaisesti uusi.

Tällaisesta tehtävästä ei tietenkään lähdetä kevyesti. Kyösti Kallio (1940), C.G.E.Mannerheim (1946) ja Urho Kekkonen (1981) pyysivät eroa terveyssyistä. Risto Ryti jätti erokirjelmänsä valtioneuvostolle elokuussa 1944 mahdollistaakseen irtautumisen sopimuksesta Saksan kanssa ja rauhan Neuvostoliiton kanssa.

Radion merisään yhteydessä ilmoitettava ”aallokon korkeus Itämerellä” askarruttaa Jaskaa. Miten se mitataan ja missä? Onko jossain pystyssä tikku, josta katsotaan, mihin asti se kastuu?

Aallokkoa voidaan mitata monin tavoin, mutta Ilmatieteen laitoksen pysyvillä mittausasemilla se tehdään aaltopoijujen avulla.

Halkaisijaltaan vajaan metrin mittainen poiju on ankkuroitu niin, että se liikkuu vapaasti aaltojen liikkeen mukana. Poijussa on kompassi ja kolme kiihtyvyysanturia, jotka mittaavat poijun heilahtelua pysty- ja vaakasuunnassa.

Aallonkorkeus on aallon pohjan ja huipun korkeusero. Merkitsevä aallonkorkeus taas on epäsäännöllisen aallokon korkeutta kuvaava ilmaus, joka vastaa suunnilleen merellä liikkujan silmin havaitsemaa aallonkorkeutta. Yksittäiset aallot voivat yltää tällöin lähes tuplakorkeuteen.

Lopuksi: tiesittekö, että korkein Itämerellä mitattu merkitsevä aallonkorkeus on ollut 8,2 metriä Rafael-myrskyn aikana 22.12.2004? Korkein yksittäinen aalto oli silloin 14 metriä.

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

19.11.2019 Sutkaus

18.11.2019 Sutkaus

17.11.2019 Sutkaus

16.11.2019 Sutkaus

15.11.2019 Sutkaus

14.11.2019 Sutkaus

13.11.2019 Sutkaus

12.11.2019 Sutkaus

Sutkaus

10.11.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.