Veikko vastaa

Terve taas, lukijat.

Aluksi kurkotetaan tähtiin Mikon esittämän mielenkiintoisen pohdinnan myötä.

–Jos valitsee taivaalta yhden tähden ja lähtee seuraamaan esteistä välittämättä, tuleeko silloin kulkeneeksi ympyrän muotoisen lenkin ja päätyykö lopulta takaisin lähtöpisteeseensä, kysyy Mikko.

Tämä riippuu siitä, minkä tähden tulet valinneeksi.

Aloitetaan siitä, että jos valitset Pohjantähden, eli Alfa Ursae Minorisin, ei sinun tarvitse lähteä yhtään minnekään. Tähti nimittäin näkyy koko ajan suurin piirtein samassa paikassa. Sen vuoksi sitä on käytetty suunnistuksen apuvälineenä ennen GPS-aikakautta. Tarkennetaan vielä, että tähti näkyy nyt sellaisena kuin se oli noin vuonna 1600, sillä tuolloin Pohjantähden pinnalta lähteneet valonsäteet saapuvat nyt meille.

 

Kaikki tähdet näyttävät kiertävän ympyrän muotoista rataa Pohjantähden ympäri. Vuorokauden aikana tähdet tekevät täyden kierroksen.

Tämä johtuu tietenkin siitä, että maapallomme pyörii etelänavalta pohjoisnavalle kulkevan kuvitteellisen akselin ympäri. Jos tuota akselia jatkaisi neljänsadan valovuoden eli noin 3600000000000000 kilometrin verran pohjoisnavalta suoraan ylöspäin, sen pää olisi jossain varsin lähellä Pohjantähteä.

Mutta nyt tuohon Mikon kysymykseen. Jos valitset taivaalta tähden ja lähdet seuraamaan sitä – eli pyrit pitämään sen taivaalla samassa paikassa – tulet kiertäneeksi vuorokauden aikana ympyrän muotoisen lenkin pohjoisnavan ympäri.

Oman aurinkokuntamme planeetat – joista kirkkaimmat näkyvät taivaalla tähtinä muiden joukossa – tekevät vuorokauden aikana saman ympyrän, mutta vuoden mittaan ne vaihtavat paikkaa taivaalla oman auringon ympäri suuntautuvan kiertomatkan vuoksi.

 

Seuraavaksi suuntaamme katseemme piirun verran matalammalle.

Postipoika – vai onko hän nykyään Itella-Iiro – kantoi minulle postikortin, jossa Anu kertoo, että ristisanatehtävässä kulman yksiköksi tulee usein piiru. Hän muistaa koulussa opetetun, että kulman mitta on aste.

Kumpikin on oikein. Vesiliikenteessä käytettiin aiemmin piirua, joka saadaan, kun ympyrä jaetaan 32 osaan; asteina ilmaistuna reilut 11 astetta.

Tykistön piirussa ympyrä taas on jaettu 6000 osaan tai Naton standardin mukaan 6400 osaan.

Tämä on myös määritelty niin, että kyseessä on kulma, joka syntyy, kun vedetään yhdestä pisteestä kilometrin mittaiset narut toisistaan metrin päässä oleviin tappeihin.

Pieni tietosanakirja vuodelta 1951 kertoo piirun olevan myös puinen oksaton salko, jota voi käyttää esimerkiksi purjeveneen mastoksi.

 

Lopuksi: tiesithän, että aurinko taivaalla näyttäytyy sellaisena kuin se oli kahdeksan minuuttia sitten.

 

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä osoitteella veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai Savon Sanomat/Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

14.7.2020 Sutkaus

13.7.2020 Sutkaus

12.7.2020 Sutkaus

11.7.2020 Sutkaus

Seiska: Savolainen tosi-tv-julkkis odottaa vauvaa – myös lapsen isä Iisalmesta

10.7.2020 Sutkaus

9.7.2020 Sutkaus

8.7.2020 Sutkaus

7.7.2020 Sutkaus

Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Kainuussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.