Veikko vastaa

Heipä hei, lukijat. Heti alkuun 24 karaatin kysymys Enolta, joka utelee mikä oikein on ennätystimanttijutussa esiintynyt karaatti. Liittyisikö tuo sanoihin KAllis ja aristokRAATTI, Eno vitsailee.

Ei ihan, mutta hupaisat juuret tällä kullan ja jalokivien mittayksiköllä on. Sana on lähtöisin arabian kielestä ja tarkoittaa johanneksenleipäpuun siementä. Tasakokoisia siemeniä käytettiin punnuksina vaakakupissa kalliita kiviä punnittaessa.

Nykyinen karaatti on 200 milligrammaa eli 0,2 grammaa. Muisteleekohan Eno marraskuista uutista maailman suurimman oranssin timantin huutokaupasta? Tuo 23,5 miljoonalla eurolla myyty kivi oli kooltaan 14,82 karaattia eli 2,96 grammaa.

 

Kullasta puhuttaessa karaatti kuvaa sen puhtautta. Yksi karaatti on 1/24 metallin massasta. 24-karaattinen on siis puhdasta kultaa.

Nykyisin jalometallien pitoisuudet ilmoitetaan promilleina. Esimerkiksi yleisen 18 karaatin kullan leimassa lukee 750.

 

Miksi Suomessa ei järjestetä hevosten laukkakilpailuja niin kuin muualla, ihmettelee Tapani. Ne toisivat uutta käyttöä, ilmettä ja yleisöä raviradoille, hän uskoo.

Laukkakilpailuja järjestettiin jonkin verran Suomessakin ennen sotia ja 40-luvun lopulla, mutta 50-luvulla harrastus hävisi. Sittemmin kisoja on pidetty satunnaisesti ja lähinnä näytösluontoisesti.

Suurin syy on varmaan vankka raviperinne. Meillä ei ole juuri ollut vaurasta, ratsain liikkuvaa yläluokkaa, vaan hevonen on ollut reen tai kärryjen vetäjä mäkisessä ja metsäisessä maastossa.

Raviharrastusta ylläpitää myös laaja vedonlyönti. Vaikka laukkakisoissa liikkuvat maailmalla vielä isommat rahat, pienessä maassa ei taida riittää intoa ja rahaa vielä toiseen hevosurheilulajiin.

 

Olen vähän pakana ja tiedonhaluinen, kertoo Seppo Vuorelasta, ja kysyy, oliko Marialla muita lapsia kuin esikoisensa Jeesus.

Raamatussa Jeesuksen sisarukset mainitaan Markuksen ja Matteuksen evankeliumeissa. Muita kirjallisia lähteitä siltä ajalta ei oikein olekaan.

Raamatun mukaan Jeesuksella oli neljä veljeä ja ainakin kaksi siskoa (siskoista puhutaan monikossa). Veljet olivat Jaakob, Joosef, Juudas ja Simon – yleisiä nimiä seudulla silloin. Siskojen nimiä ei taidettu katsoa tarpeelliseksi kirjata. Perimätieto mainitsee nimet Maria ja Salome.

 

Lopuksi: tiesittehän, että myös nimellä carob tunnetun johanneksenleipäpuun makeahkoja palkohedelmiä käytetään jauhettuna kaakaon tapaan sekä sakeuttamis- ja stabilointiaineena muun muassa jäätelöissä.

 

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä osoitteella veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai Savon Sanomat/Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

3.8.2020 Sutkaus

2.8.2020 Sutkaus

1.8.2020 Sutkaus

31.7.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.