Veikko vastaa

Terve teille taasen, Te palstani rakkaat suurkuluttajat.

Viime kerralla vastailin Petrin kysymykseen, mitä mahtavat olla apponen ja sepponen. Vahvennussanoja ne edelleen ovat, mutta jotain muutakin.

Sami kertoo, että apponen tarkoittaa hänelle suurta herkkua, pikaisesti palkoineen ryöpättyä hernettä. Sami suosittelee tätä rapsakkaa makupalaa nautittavaksi sulavan voin kera.

Sopiva ryöppäysaika on pari minuuttia ja parhaimmalta maistuvat ohkaiset, pienet palot.

Kokeilin uhkarohkeasti Samin ohjetta ja voin kertoa, että maukasta tuli!

Ehdin napostella melkein kaikki apposet itse, ennen kuin kokkausseuranani ollut kaverini ehti apajille. Hän veti siitä herneet nenäänsä. Tai olisi vetänyt, jos niitä olisi enää ollut...

Pysykäämme ruoka-aiheessa. Perunankeittäjä tiedustelee, onko perunankeitto minulla hallinnassa.

Tuo on liian arka aihe vastata, mutta ratkaisu varsinaiseen kysymykseen toki löytyy. Perunankeittäjä tahtoo tietää, miksi uudet perunat laitetaan aina kiehuvaan veteen. Ja kannattaisiko vanhatkin perunat keittää samoin?

Varhaisperunat laitetaan kuumaan veteen, koska niiden keittoaika on lyhyt. Jos ne laitettaisiin kylmään veteen, niiden rakenne hajoaisi. Vanhan perunan rakenne pysyy parempana, kun sen laittaa kylmään veteen ja antaa lämmön nousta hitaasti. Näin yksinkertaista, vitamiinien liukenemisestahan tässä ei ole kysymys.

Tohtori Sykerön kysymys liittyy isompaan palloon kuin perunaan tai herneeseen. "Mistä johtuu, että kun hyppään ilmaan ja tulen takaisin maahan, maapallo ei ole pyörähtänyt allani, vaikka olen kuullut sanottavan maapallon pyörivän huimaa vauhtia? Tästäkö johtuu suuret trampoliineilla loukkaantuneiden määrät?"

Hyvä Tohtori Sykerö, ehkä et ole kuullut gravitaatiovoimasta, mutta maan vetovoima on Sinulle varmasti tuttu käsite.

Tämä painovoimankin nimellä tunnettu voima vetää kaikkia kappaleita toisiaan kohti.

Gravitaatiovoimien vaikutuksesta massoja on kasautunut planeetoiksi ja sama voima pitää myös Maata sen Aurinkoa ympäröivällä radallaan.

Samoin se pitää Sinut maapallon pyörimisliikkeen mukana. Trampoliiniäksidentit eivät siis johdu tästä, vaan: A) liian monta pomppijaa yhtä aikaa, B) liian monta promillea yhtäaikaa.

Hilma on lukenut Hiljaiset sillat -kirjan ja kuvitteli siinä esiintyvien katettujen siltojen olevan kauniita ja romanttisia. Clint Eastwoodin ja Meryl Streepin tähdittämän elokuvaversion nähtyään, Hilma pettyi. Katetut sillat olivatkin rumia. Hilma kysyy, miksi tällaisia siltoja ylipäätään rakennettiin.

Elokuva sijoittuu Yhdysvaltojen Madison Countyyn. Siellä katettuja siltoja oli aikanaan 19. Tänä päivänä jäljellä on enää kuusi. Katettu silta on usein yksikaistainen, jossa on sivuseinät ja katto. Näitä siltoja rakennettiin etenkin 1800-luvulla maamerkeiksi.

Siltoihin tehtiin katto, sillä kate suojeli siltalankkuja, jotka olivat huomattavasti arvokkaampia kuin katteisiin käytetty puu. Kunkin sillan kattamisesta päätti viranomaisorganisaatio. Yleensä katetut sillat nimettiin niitä lähimpänä asuneiden ihmisten mukaan.

Olen samaa mieltä Hilman kanssa siitä, että rumiahan katetut sillat ovat. Mutta Robertin ja Francescan rakkaustarina noilla silloilla oli mitä kaunein.

Ja lopuksi: Tiesittehän, että banaanien kuori harmaantuu, jos niitä säilyttää jääkaapissa.

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta sähköpostilla osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse osoitteeseen Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

Uusimmat

Viihde

21.01.2019 Sutkaus

20.01.2019 Sutkaus

The Sun: Spice Girls pyysi Saara Aaltoa mukaansa kiertueelle korvaamaan puuttuvaa laulajaa

19.01.2019 Toivanen

19.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Toivanen

Suomen paras tanssipaikka löytyy Kuopiosta – listalla muitakin suosikkiravintoloita Savosta

17.01.2019 Sutkaus

IL: Kristiina Komulainen alkoi opiskella poliisiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.