Veikko vastaa

Päivää taas teille.

Viimekertaisen jutustelun jälkeen sain vielä työpöydälleni Lauri Pihlaisen selvityksen siitä, mikä on qwertyuiopå. Liitän sen tähän menetelmällä ctrl-c, ctrl-v:

"QWERTYUIOPÅ on näköaistilla havainnoitava täsmätuote, joka on muodostunut yhden tai kahden olkapään jatkeena olevien ruumiinosien erillispäätteiden (10 kpl) ja, joko mekaanisen tai sähkömekaanisen laitteen ylimmän sana-aihiorivin lähikontaktina, tavallisimmin A4-kokoiselle, puupohjaiselle informaatiopaneelille tuotettuna."

Jos ette viimeviikkoista tarinaani ole lukenut ja sieltä selvittänyt, mikä tuo qw...jne on, niin siinäpäs sen kuulitte. Ei kun siis luitte.

Tämä nyt meinaa mennä ihan minun omien kysymysteni selvittelyksi, mutta kerrotaan vielä (ehkä) oikea vastaus viimekertaiseen viikkovisaan, jossa kysyttiin, kuinka paljon painaa litra valoa.

Usko Suomen koulujärjestelmään vahvistui, kun nimimerkki Lukiolainen lähetti (ehkä) oikean vastauksen, samoin kuin Markku.

No niin, siis (ehkä) oikea vastaus kysymykseen on, että ei mitään. Fotoni on suhteellisuusteorian mukaan massaton kappale.

Vaikka avaruudessa vaeltava valo tuntuu taipuvan kulkiessaan isomassaisen kappaleen ohi, ei siinä ole kyse siitä, että iso massa vetäisi pientä fotonin massaa puoleensa. Iso tähti suurine painovoimineen vääristää avaruutta, totesi Albert Einstein teoriassaan, ja häntä uskokaamme.

Asian voi havainnollistaa siten, että laitetaan ison vesisängyn keskelle painava esine, vaikkapa metallikuula. Kun lähettää sänkyä pitkin vierimään pienen pallon, sen kulkusuunta muuttuu, kun se menee kuulan läheltä. Muutosta ei aiheuta vetovoima, vaan se, että isompi kappale vääristää ympäristöään.

Ehkä kiinnititte huomiota edellisen vastauksen ehkäilyyn. Syynä on se, että näistä asioita ei tiedä, mikä on milloinkin oikea vastaus. Muutaman vuoden kuluttua saatetaan fotonin massasta ja vastaavista olla jo kokonaan eri mieltä kuin tällä hetkellä.

Kerrotaankin juttua Einsteinin oppilaasta, joka ihmetteli fysiikan tentin kysymysten olevan samat kuin edellisenä vuonna. Einstein oli tähän vastannut, että niin ovat, mutta vastaukset ovat muuttuneet.

Jammuvaari muistelee kuulleensa, että kännykän puhelinnumeroihin voisi lisätä lähiomaisen kohdalle kirjainyhdistelmän, joka kertoo pelastajille henkilön, jolle pitäisi esimerkiksi onnettomuustapauksissa soittaa.

Tapa ei ole kovin yleisesti käytössä Suomessa, mutta muualla Euroopassa kylläkin. Kirjaimet ovat ICE, ja ne tulevat sanoista In Case of Emergency, ja ne lisätään nimen eteen. Pelastaja löytää omaisen nimen silloin aina aakkosjärjestyksen I-kirjaimen kohdalta. Suosittelen.

Kuluneena kesänä ei varmaan paljon grillailtu. Ottopoika teki sitä sen verran, että sai nestekaasua pulloa vaihtaessaan käsilleen, ja totesi, että kaasu tuntui kylmältä, vaikka pulloa oli säilytetty lämpimässä. Miksi näin?

Butaani tai propaani, joita ko. laitteissa käytetään, ovat paineistetussa pullossa nesteitä, mutta kaasuuntuvat välittömästi normaalipaineessa. Haihtuminen tarvitsee energiaa, ja se otetaan nesteen/ kaasun lämmöstä. Aine siis jäähtyy.

Ilmiöllä on mukava sovellus: jos laitat kesäkuumalla märän villasukan juomapullon ympärille, haihtuva vesi pitää juoman mukavan viileänä.

Ja lopuksi: Tiesittehän, että Casino Royale oli ensimmäinen James Bond -elokuva sitten Dr No:n, jonka alkutekstien taustalla eivät naiset tanssi.

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta sähköpostilla osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse osoitteeseen Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.