Veikko vastaa

Tervepä teille, ja onnittelut näin jälkikäteen kaikille äideille!

Juha kysyy, jäikö maapallo voitolle, kun Islannin tulivuorenpurkaus vähensi toteutumattomien lentojen vuoksi kasvihuonepäästöjä. Minkä verran purkaus itsessään lisäsi päästöjä?

On arvioitu, että normaali lentoliikenne tuottaa Euroopan ylle noin 510 000 tonnia kasvihuonekaasuja päivässä. Durhamin yliopisto on arvioinut, että Islannin purkaus päästi ilmaan noin 150 000 tonnia hiilidioksidia päivässä purkauksen alkuvaiheessa.

Tästä ei kuitenkaan voida heti vetää suoraa johtopäätöstä päästöjen vähenemisestä niiden kuuden päivän aikana, kun lentokoneet pysyivät maan kamaralla, sillä lentojen väheneminen lisäsi vastaavasti maaliikennettä.

Lontoon ilmanlaatua tarkkailevan viraston mukaan lennottomat päivät aiheuttivat paikallisesti Lontoon kahden suurimman lentoaseman ympäristössä suorastaan dramaattisen pudotuksen ilman saastepitoisuuksissa.

Kuinka monta ihmistä on yhteensä elänyt maapallolla, kysyy Seppo Kannisto.

Aihetta on tutkittu varsin runsaasti, ja eri tutkimusten tulokset poikkeavat toisistaan huomattavasti. Tämä lienee ymmärrettävää, sillä tietokonepohjainen henkikirjoitusjärjestelmä ei vielä Neanderthalin ihmisten aikaan toiminut täysillä.

Amerikkalaisen Population Reference Bureaun arvio perustuu siihen, että ensimmäiset ihmiset tallasivat maapalloa noin vuonna 50 000 ennen ajanlaskun alkua. Vuonna nolla tässä arviossa ihmisiä oli noin 300 miljoonaa, ja vuonna 2002 noin 6,2 miljardia.

Kun näihin lukuihin yhdistetään arvio syntyvyydestä eri aikakausilla, saa ko. virasto kaikkien ihmisten yhteismääräksi vuoteen 2002 mennessä tarkalleen 106 456 367 669 kappaletta. Siis 106 miljardia, joista tällä hetkellä on elossa noin 5,8 prosenttia.

Ja lopuksi: Tiesittehän, että vetoketju, jonka syntyhistoriasta puhuimme viimeksi, on ollut osaltaan vaikuttamassa myös Iittalan tunnetun Tsaikka-lasin syntyyn. Vetoketjun pienet osat tehdään metallilevystä. Hukkamateriaaliksi jää levyä, joka on täynnä reikiä. Iittalan suunnittelija Timo Sarpaneva vieraili kerran vetoketjutehtaassa, ja totesi, että tuosta hukkamateriaalistahan voisi tehdä vaikka mitä.

Ensimmäiset Tsaikat tehtiin nimenomaan tuosta vetoketjutehtaan hukkamateriaalista, mutta nykyisin, kun tuota tehdasta ei enää ole olemassa, joudutaan reikälevyt tekemään erikseen.

Vertaapa seuraavan kerran teetä juodessasi Tsaikka-lasin reikien muotoa vetoketjuun, niin löydät yllättäviä yhtäläisyyksiä!

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta sähköpostilla osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse osoitteeseen Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.