Veikko vastaa

Terveheksi vaan.

Käteni koppaa kysymyspinosta ensiksi Maurin viestin, jossa hän kertoo kuulleensa mediasta, että Japani ja Kiina lämmittävät suhteitaan. Mutta missä lämpötilassa niistä tulee liian kuumia?

Jaa-a, kansainvälisten suhteiden lämpödynamiikka uhmaa fysiikan lakeja, jos kohta muitakin. Usein käy niin, että suhteiden viileneminen hyytävälle tasolle saakin aikaan päreiden palamisen ja sodan syttymisen.

Pitkään jatkunutta kylmää sotaa itä- ja länsiblokin välillä ei haluttu päästää lämpenemään kuumaksi sodaksi, joten uhkaa torjuttiin suhteita lämmittämällä. Ota siitä sitten selvää.

Eduskunnan suuren salin äänestystaulu lienee tuttu: se, jossa lukee jaa, ei, tyhjiä ja poissa? Nimimerkki Kirjoita oikein kertoo ihmetelleensä yli 50 vuotta, miksi poissa-sana on kirjoitettu taulussa törkeästi etukenoon.

Niin on jos siltä näyttää, sanoi jo Urho Kekkonen. Mutta tällä kertaa vain näyttää. Äänestystaulun kaikki sanat ovat ihan suorassa, kun tarkemmin katsoo. Valitun kirjasintyypin lennokkaat ässät vain saavat poissa-sanan näyttämään etukenoiselta.

Äänestystaulun kirjasintyyppi on aikanaan valittu sopimaan salin ja talon muuhun ilmeeseen ja aikansa tyylivirtauksiin. Minun silmiini se näyttääkin, sanoisinko, vanhanaikaisen modernilta.

Mitä eroa on joviaalilla ja gaviaalilla, kysyy Vempula. Entä kefiirillä ja safiirilla, sopiiko niitä sekoittaa yhteen?

Gaviaalihan on iso intialainen krokotiili, jolla on kapea kuono ja terävät hampaat, ja ainakaan kuvien perusteella se ei näytä kovinkaan joviaalilta (=leppoisa, hyväntahtoinen). Siis gaviaalilla ja joviaalilla on se ero, että gaviaali ei ole joviaali.

Kefiiri on bakteeri- ja sienikasvuston, kefiirinsiemenen, avulla hapatettu, piimäntapainen maitojuoma. Safiiri on hyvin kova jalokivi, yhdessä toisen korundikiven rubiinin kanssa mineraaleista kovin timantin jälkeen. Sinisiä safiireja pidetään arvokkaimpina.

Näillä on ainakin sen verran eroa, että kefiiriä voi valmistaa helposti kotioloissakin, kunhan hankkii kefiirinsiementä. Safiireja ei näppäräkään kotinikkari tee itse, eikä niitä suositella nautittavaksi sisäisesti.

Lopuksi: olette lähetelleet innokkaasti viimeksi kaipaamiani pilkkaloruja automerkeistä. Palataan niihin tuonnempana, mutta antakaa vain tulla lisää. Tiesittekö muuten, että Skoda tarkoittaa tekiksi vahinkoa ja haittaa? Niinpä paikallisilla oli heti valmiina selitys 60-luvun takavetoiselle 1000MB-mallille: Skoda - tuhat harmia.

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta sähköpostilla osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse osoitteeseen Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.