Veikko vastaa

Heissulivei, lukijat.

Alkukesä on saanut monet sienimetsälle. Nimimerkki Sienestäjä oli korvasieniä etsiessään ryhtynyt pohtimaan sen myrkyllisyyttä ja myrkytyksen oireita. Lisäksi hän kertoi kuulleensa, ettei kaikissa korvasieniyksilöissä olisi myrkkyä ollenkaan.

Korvasieni sisältää gyromitriinia. Se on solumyrkkyä, joka siis nimensä mukaisesti tuhoaa soluja. Samalla lailla vaikuttaa myös esimerkiksi valkokärpässienen amatoksiini.

Ensimmäiset korvasienimyrkytyksen oireet tulevat yleensä 5-8 tunnin kuluttua, kun vatsan limakalvot ärsyyntyvät. Oireet voivat tulla kuitenkin myös jopa 36 tunnin viiveellä. Niihin kuuluu oksentelua, vatsakipuja ja kovaa, joskus veristä ripulia. Oireet voivat kestää pari vuorokautta ja johtaa vaikeissa tapauksissa tajuttomuuteen, maksavaurioon ja jopa kuolemaan.

Suomesta on tiedossa vain kaksi korvasienen aiheuttamaa kuolemaa vuosilta 1949 ja 1953. Molemmissa tapauksissa lapset olivat syöneet raakaa korvasientä.

Herkkusuiden iloksi korvasienen gyromitriini onneksi haihtuu helposti. Korvasienen myrkyistä pääsee eroon, kun keittää sienet runsaassa vedessä kaksi kertaa ainakin viiden minuutin ajan ja vaihtaa vettä välillä. Kannattaa muistaa, että myös keitinhöyryt ovat myrkyllisiä.

Myrkytystietokeskuksesta tyrmätään huhu, jonka mukaan varsinaisten korvasienten joukossa olisi myrkyttömiä yksilöitä. Harvinaisemmat lähisukulaiset kuten laakakorvasieni tai korvasientä enemmän muistuttava lehtokorvasieni ei sisällä samoja myrkkyjä, mutta nekin on sekoittamisvaaran vuoksi käsiteltävä.

Sieniä syntyy sateella, tietää jokainen, mutta pitääkö silloin sataa kuin saavista vai kaatamalla. Sanontoja on pohdiskellut Jaana Lehtinen. Hän kysyy mistä tulee sanonta "vettä tulee kuin aisaa".

Kyselyni virallisten ja epävirallisten kielentuntijoiden parissa johtivat tulokseen, jonka mukaan tarkkaa tietoa alkuperästä ei ole. Aisahan on pitkä ja kapea puinen vedin, jolla reki tai rattaat kiinnitettiin hevoseen. Yleensä ne tehtiin ohuesta koivusta kuorimalla.

Vettä tulee kuin aisaa silloin, kun pisaroita ei erota. Näyttää siis siltä, kuin taivaalta tulisi pitkiä ohuita vesikeppejä.

Ja lopuksi, tiesittehän, että Suomessa on noin 75 000 hevosta. Vaikka määrä on yli kaksinkertaistunut 30 vuoden aikana, ollaan yhä kaukana 1920-luvulta, jolloin hevosia oli noin 390 000.

Voit lähettää Veikolle kysymyksiä tai palautetta sähköpostilla osoitteeseen: veikko.virtanen@savonsanomat.fi tai postitse osoitteeseen Savon Sanomat Päivyri/ Veikko Virtanen PL 68 70101 Kuopio.

Uusimmat

Viihde

21.01.2019 Sutkaus

20.01.2019 Sutkaus

The Sun: Spice Girls pyysi Saara Aaltoa mukaansa kiertueelle korvaamaan puuttuvaa laulajaa

19.01.2019 Toivanen

19.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Sutkaus

18.01.2019 Toivanen

Suomen paras tanssipaikka löytyy Kuopiosta – listalla muitakin suosikkiravintoloita Savosta

17.01.2019 Sutkaus

IL: Kristiina Komulainen alkoi opiskella poliisiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.