Viikon raskas luontoääni

Kesämökkiunelma syvällä Savossa. Koivut huojuvat lempeässä tuulessa, auringonsäteet siivilöivät ruohikkoa, linnut visertelevät, laineet liplattavat laituriin. Sitten maisemaan räjähtää särö. Mitä prklettä?

- Yhtäkkiä mökiltä kantautuu death-metallia järven yli naapureille saakka. Ehkä pari varista jää jäljelle oksille, Deathchain-yhtyeen kitaristi Corpse jatkaa tarinaa virnuillen.

Nyt ei veistellä silkkaa legendaa. Totta se on: kuopiolainen death-trash-bändi äänitti ison osan uudesta Death Eternal -albumistaan yhtyeen luottoäänimiehen Jari Tuomaisen hirsimökillä Karttulassa touko- ja kesäkuussa. Albumi ilmestyi tällä viikolla.

Alkukesästä kitaristit ja äänimies viettivät yhdessä reilut pari viikkoa järven rannalla. Rumpupohjat oli tehty Studio Soundilla ennen luontomatkailua.

Jo bändikamojen ja nauhoituskaluston siirtäminen niemen nokkaan oli urakka.

- Se oli iso autolastillinen ja peräkärryllinen tavaroita, ruokineen päivineen, Corpse puhaltaa.

Kaukana siintävät kaupungin paheet Metallimiesten korpireissulle oli luonteva syy. Yhtye pääsi kauas kaupungin houkutuksista.

- Aina kun on tehty kaupungissa levyä, se menee siihen, että soitetaan ja sitten lähdetään juhlimaan. Sitten soittaminen meinaa unohtua. Mökillä saattoi keskittyä vain soittamiseen, Corpse kertoo.

Deathchainin ankarasta metallipaahdosta ovat hiljaiset hetket kaukana, mutta rantamaisemat loivat levollisen ympäristön työskentelylle.

- Nyt pysyi mieli kirkkaana. Soittamisen välillä saattoi käydä kessulla ja kahvilla laiturilla.

Parin viikon mökkeilyn aikana ennätti tekemään jo muutakin kuin repimään häijyjä riffejä kitarasta. Soittajien ja äänimiehen vapaa-aikaan kuului teemallisia harrastuksia.

- Katsottiin korpiaiheisia elokuvia kuten Syvä joki. Hyvin me tultiin toimeen, Corpse painottaa.

Synkkä ja painostava kuin nykymaailma Mitä luonnon rauhassa sitten syntyi? Harvinaisen raaka soundi - bändin mukaan kovinta materiaalia kautta linjan. Corpsekin hehkuttaa tyytyväisyyttään Death Eternaliin.

- Levystä tuli tasaisen vahva, yleiskuvaltaan synkkä ja painostava kuten maailma muutenkin nykyään.

Death-trashin halonhakkuussa ei tunneta juuri hengähdystaukoja. Sanoitukset murisevat kuolonsanomaa, mytologiaa ja mystiikkaa. Siitä vinkkaavat jotain biisien nimetkin, kuten Titans Of Black Earth, Awaken... Horrors Of This Earth ja Monolith Of Death.

Albumilla tehdään jälleen kunniaa "kauhun mestarille", amerikkalaiselle H.P. Lovecraftille (1890-1937). Corpsen suosikkikirjailija on innoittanut musiikin tekemistä jo pitkään.

- Löysin nuorena Maaningan kirjastosta Lovecraftin novellikokoelman. Tykkäsin siitä hiipivästä kauhusta ja mytologiasta.

Lovecraftin perintöä Deathchain muistaa yli seitsenminuuttiselle biisillä Incantations Of Shub-Niggurath. Mikä ihmeen Shub-Niggurath? Kaikkitietävä Wikipedia kertoo lisää Lovecraftin kehittelemästä mytologiahahmosta: suuri tumma olio, kaviojalkainen ja mustien narumaisten lonkeroiden peittämä, "metsän musta pukki, jolla on tuhat lasta".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

11.8.2020 Fingerpori

10.8.2020 Sutkaus

9.8.2020 Sutkaus

Lupaavia löytöjä koronalääkkeeksi: "Olemme tunnistaneet muutamia lupaavia pareja"

8.8.2020 Sutkaus

7.8.2020 Sutkaus

6.8.2020 Sutkaus

5.8.2020 Sutkaus

4.8.2020 Sutkaus

3.8.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.