Voimamies Räsänen antaa muiden temmeltää

OP-Kiinteistökeskuksen oven avaa iso mies. Juha-Matti Räsäsen Puvun yläosa on kokoa 66, housut viiskutoset. Siisteissä silmälaseissaan mies näyttää melkein poliitikolta. Mutta sellaista hänestä ei tule. Eikä portsaria, enää. Ei edes voimamiestä.

Salilla hän on käynyt tänä vuonna neljä kertaa. Viimeksi oman kotitalonsa pienellä punttiksella, kun kantoi kihlattunsa Crosstrainerin olohuoneesta oikealle paikalleen Riistaveden entisessä kunnantalossa. Siellä mies asuu, komeassa kartanossa, naisen, koiran ja kahden kissan kanssa.

Mies puhuu möreällä äänellä. Sanoo, että työ myyntineuvottelijana on sellaista, että aamulla ei harmita lähteä töihin. Se on ihan uutta, hänellä. Ja että illalla on helppo nukahtaa, kun tietää, että ei ole valehdellut kertaakaan päivän aikana.

Mies kertoo, että loikka entisestä oli huikea. Kun entinen maailma mahtui joskus vain peiliin ja tulosluetteloon, oli vaikea olla ylpistymättä. Välttää sitä, että nousee hattuun. Hän sanoo yrittäneensä. Ja olla välittämättä siitä, että räkyttäjiä riitti. Portsarin hommat olivat väärä valinta, sen mies nyt myöntää.

Tähtäin oli olla maailman vahvin. 12-vuotiaasta asti, kai jotenkin. Tie katkesi samalla kuin hauiksen jänne. Siitä on nyt viisi vuotta. Sen jälkeen mies yritti. Treenasi itsensä kuntoon, joka ei riittänyt hänelle. Tuli vaivoja, silti mitaleita SM-tasolla.

Eikä mies noista ajoista kaikkea tarkasti enää edes muista. Katsoo nettisivuiltaan, mitä tuli tehtyä. Katos, kaveri on vielä -06 päräyttänyt SM-hopeeta. Sen jälkeen taulukko näyttää tyhjää.

Kalju mies on miettinyt näitä asioita paljon. Sen kuulee tavasta, jolla sanat soljuvat suusta. Miten maali olikin lähellä, samalla niin kaukana. Vieläkin se harmittaa. Mutta ei hän sitä mainosta. Ei mielellään puhu siitä, että oli sillä tiellä. Näki maailmaa, asui ilmaiseksi viiden tähden hotelleissa, joissa yksi yö maksoi 700 taalaa.

Kaukana ovat nyt Malesiat, Karibiat, Afrikan maat. Nyt hän käy Petosella, niin hän sanoo ja nauraa. Mutta välillä muuallakin, edelleen. Tv-yhtiöiden miehenä rikkomassa Guinnessin ennätyksiä, milloin Italiassa, milloin Espanjassa. 60-kiloisen miehen heitossa hän on maailman paras. Rahan takia hän sitä tekee, vähän huvinkin vuoksi.

Kisoja hän ei käy enää edes katsomassa. Antaa poikien temmeltää rauhassa, mies hymähtää. Mutta joskus hän katsoo vahvoja miehiä telkkarista, vetämässä autoja, nostamassa kiviä. Huvittavalta se nyt näyttää. Siitä maailmasta haaveilevalle hän sanoisi: tee se vain, jos et muuta keksi.

Mutta ei mies taustaansa häpeä. Siksikin koska se tuntuu niin kaukaiselta. Tutut sanovat miehen muuttuneen. Nyt hän joutuu ajattelemaan. Sanoo sitä henkiseksi työksi. Sosiaalisuus yhdistää entistä ja nykyistä.

Voimamies ja portsari, ne kulkivat käsikädessä. Nyt hän on myyntineuvottelija. Rahkan syöntikin on jäänyt kokonaan. Ei minusta koskaan oikeaa rahkamiestä tullutkaan, vaikka yritin, mies sanoo ja nauraa kliseelle rautakuninkaiden ruokavaliosta.

Mitä kaikesta jäi käteen? Pokaalit ja mitalit, niin mies sanoo. Tahtoo, että hänet muistetaan muusta, ei raudan repimisestä. Enää se ei kuulosta hienolta, omaan korvaan. Paremmalta kuulostaa se, että saa jollekin hyvän mielen.

Mutta jos kaikki olisikin alussa, tien ensimmäiset metrit kulkematta, mitä tekisi iso mies, jolla on möreä ääni?

Ottaisi ensimmäisen askeleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viihde

23.10.2019 Sutkaus

22.10.2019 Sutkaus

Suomalaisen Jonin eroottiset piirustukset naisista pääsivät Lontoon huippunäyttelyyn

21.10.2019 Sutkaus

Iisalmen ihme Miska Kajanus, kerro ihmeessä, mihin ihminen tarvitsee kauhuleffoja?

20.10.2019 Sutkaus

19.10.2019 Sutkaus

Karita Tykkä uudessa kirjassaan: ambulanssi kiidätti 140 km/h Mannerheimintietä pitkin sairaalaan – oli 3 päivää tajuttomana

29.8.2019 Sutkaus

18.10.2019 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.