Ylimielisyyttä vältellen

Risto Ylihärsilää ei voi syyttää omaperäisyyden puutteesta. Kriitikot ihmettelivät marraskuussa ilmestynyttä II-levyä ja totesivat, että se muistetaan vielä "eräänä upeimmista ja ristiriitaisimmista kotimaisista levyistä koskaan" ja että "aiempiin Risto-levyihin verrattuna II on kosmisempi, kokeellisempi ja yhteiskunnallisempi".

Omissa sfääreissään kulkeva muusikko myöntääkin joskus miettivänsä, ajatteleeko hän aivan samalla tavoin kuin muut ihmiset.

–Tai oikeastaan mietin niin melkein jatkuvasti. Mutta siitä tulee ylimielinen olo, ja pyrin ajattelemaan, että ajatukseni toimivat niin kuin kaikilla muillakin. Mutta itse pidän tästä omasta tavastani enemmän, Ylihärsilä tuumaa.

 

Ylihärsilän Risto-bändin edellinen levy, Sähköhäiriöön, ilmestyi vuonna 2009, ja pitkän tauon jälkeen bändi lähti hakemaan II-levyllä aivan uutta ilmaisua.

Ja niinpä palaute on ollut hyvin vaihtelevaa.

Osa faneista on ollut innoissaan siitä, että Risto on ylipäätään tehnyt jotain uutta. Myös monet niistä, jotka olivat aiemmin menettäneet kiinnostustaan bändin tekemisiin, ovat palanneet kuuntelijoiksi.

Mutta on myös niitä, joihin uusi Risto ei tehnyt vaikutusta.

–On tietysti myös se porukka, joka sanoo, että älä tee tuollaisia enää ja että missä se bile-Risto on. He eivät ole vielä käsittäneet, että bileet on ohi, tai ainakin muuttaneet muotoaan, Ylihärsilä naurahtaa.

Ylihärsilä on tottunut siihen, ettei hänen tekemisiään aina ymmärretä, etenkään aluksi. Demo-asteilla olevat levyt ovat aina saaneet vastusta tyyliin "ei kukaan halua kuunnella näin ahdistavaa matskua". Lopputulokset ovat silti aina kelvanneet.

Ylihärsilä sanookin, ettei oikein tiedä, miten paljon muiden mielipiteisiin uskaltaa luottaa.

–Kai se toisaalta piiskaa eteenpäin, kun tulee sellainen muuri, minkä yli pitää joko kiivetä tai mistä pitää mennä läpi.

 

Pitkä levytysväli selittyy perheenlisäyksellä. Sähköhäiriöön-levyn aikaan Ylihärsilän esikoinen oli vuoden ikäinen, mutta kun toinen poika syntyi, muusikko päätti antaa aikaa perheelleen.

–Olen hidas kappaleiden tekijä. Se vaatii todella paljon keskittymistä, vaikka lopputulokset eivät ehkä siltä kuulostakaan. Keskityin keikkailuun ja studiohommiin, mistä tulee nopeampaa rahaa eikä tarvitse jatkuvasti olla muissa maailmoissa, Ylihärsilä kertoo.

Ylihärsilä työskentelee mielellään pitkissä jaksoissa, sillä vireeseen pääseminen kestää häneltä kauan. Tunti vierähtää nopeasti pelkästään siihen, että hän saa palautettua mieleensä, mihin jäi edellisellä kerralla.

Yleensä ideat eivät synny pianon ääressä vaan Ylihärsilän päässä.

–Tarttuvimmat melodiat ovat soineet päässä pari viikkoa ja käyneet niin häiritseviksi, että on ollut pakko mennä pianon ääreen etsimään, miten se soitetaan, hän selittää.

–En pidä omaa arkeani niin mielenkiintoisena, että siitä pitäisi biisejä tehdä. Tykkään seurailla hyvin nopeita väläyksiä, että mikäs tuo olikaan, ottaa siitä kiinni ja seura, mihin se vie mennessään.

Uuden levyn kappaleista etenkin Mikä estää olemasta ihan kaikki ja Vanhus ovat Ylihärsilän itsensä mieleen. Hän sanoo löytäneensä niihin jotain täysin uutta.

–Ne ovat sellaista musiikkia, mitä en ole kuullut koskaan. Ne tuntuivat arvokkailta jo tehdessä.

 

Masennus on tuttu vieras Ylihärsilälle, sillä se on tullut jokaisen levyn jälkeen. Masennus iskee juuri silloin, kun edessä häämöttävät ne viisi ensimmäiset vapaapäivää, jolloin ei tarvitse tehdä mitään.

–Ekan levyn jälkeen en nukkunut kuukauteen kuin tunnin yöunia. Loppumetreillä alkoi olla aika vainoharhainen olo. Nytkin meni kuukauden verran siihen, että oli tosi tyhjä olo, eikä mistään meinannut tulla oikein mitään, Ylihärsilä kertoo.

Hän vaikuttaa kuitenkin erittäin tyytyväiseltä II-levyyn. Savon Sanomien haastattelussa vuonna 2009 hän kuvaili Sähköhäiriöön-levyn olevan "huonompi kuin edelliset, mutta muuten ihan kiva". II saa kiittävämmän arvion.

–Parempi kuin edelliset, mutta muuten ihan kiva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Soolokeikoilla voi kokeilla enemmän

Uusimmat

Viihde

Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Kainuussa

6.7.2020 Sutkaus

5.7.2020 Sutkaus

4.7.2020 Sutkaus

3.7.2020 Sutkaus

2.7.2020 Sutkaus

1.7.2020 Sutkaus

30.6.2020 Sutkaus

29.6.2020 Sutkaus

28.6.2020 Sutkaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.