Kuopion ensimmäinen viulukilpailu vuonna 1967

Kuopion ensimmäisen valtakunnallisen viulukilpailun voittajat loppiaisaattona 5.1.1967: Vasemmalta Jorma Rahkonen (toinen sija), Seppo Tukiainen (kolmas sija), Erkki Kantola (kaupungin palkinto) ja voittaja Hannele Angervo-Segerstam. Kaikki olivat Helsingistä. Palkinnoiksi jaettiin yhteensä 11 000 markkaa, pääpalkinto oli 6 000 markkaa.

Hannele Angervo-Segerstam, 23, työskenteli Kansallisoopperan II konserttimestarina. Savon Sanomat kirjoitti, että häneen on tarttunut paremmin kuin keneenkään muuhun ulkomailla opiskelleeseen kilpailijaan kansainvälinen ilmapiiri sekä musisoinnissa että ulkonaisessa esiintymisessä. Häntä kiitettiin myös modernin asiallisesta otteesta ja teknisestä briljanssista, mutta soittoon kaivattiin hieman enemmän lämpöä.

Palkinnot jaettiin Kuopion kaupunginteatterilla. Sen jälkeen hotelli Kuopiossa nautittiin juhlaillallinen, jonne tavallinen kansakin sai tulla ilman illallispakkoa, kunhan oli sonnustautunut juhla- tai tumman pukuun ja maksoi pääsymaksuna symbolisen yhden markan. Tuloilla hankittiin soittimia vähävaraisille lapsille.

Kilpailun voittanut Hannele Angervo-Segerstam esiintyi loppiaisena Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen salissa järjestetyn Radio-orkesterin konsertin solistina.

Valtakunnallisen viulukilpailun perustaminen Kuopioon oli merkittävä kulttuuriteko. Kilpailuja valmisteltiin nelisen vuotta. Tärkeänä puuhamiehenä oli kaupunginjohtaja Eino Luukkonen. Savon Sanomatkin uutisoi kilpailusta runsaasti jo etukäteen. Yleisradio lähetti kilpailun aikana päivittäin parinkymmenen minuutin katsauksen "kulissien takaa". Myös televisio oli paikalla.

Ensimmäisen kilpailun arvostelulautakunnan puheenjohtaja oli viulisti Tuomas Haapanen, joka sittemmin on ollut kuulemassa jokaisen Kuopion viulukilpailun suorituksen ja toiminut usein myöhemminkin tuomaristossa.

Muita lautakunnan jäseniä olivat muun muassa säveltäjä, kapellimestari Jorma Panula, viulisti, kapellimestari Paavo Rautio sekä asiantuntijat Norjasta ja Tanskasta. Kunniavieraina olivat Sibelius-akatemian rehtori, professori Taneli Kuusisto, musiikkitieteen professori Erik Tawaststjerna ja Sibelius-akatemian viulunsoiton professori Anja Ignatius.

Kilpailu käytiin Kuopion kaupungintalon juhlasalissa. Ensimmäinen erä soitettiin 2.1. ja toinen ja kolmas seuraavina päivinä. Osallistujia oli kaikkiaan yksitoista.

Musiikkiväelle oli järjestetty virkistysohjelmaa esiintymisten lomaan. Muun muassa ensimmäisen kilpailupäivän iltana lääninlääkäri ja rouva Harry Lauritsalo olivat kutsuneet heidät kotiinsa teeillalliselle. Rouva Aili Lauritsalo kertoi Savon Sanomille tarjoavansa vieraille teen seurana voileipäpöydän, oikeita oljilla paistettuja viipurinrinkilöitä ja kotona leivottua täytekakkua.

Nyt 50 vuotta täyttävä Kuopion viulukilpailu järjestettiin aluksi noin joka kolmas vuosi vuoteen 1985 saakka. Sen jälkeen se on järjestetty joka viides vuosi, viimeksi vuonna 2015, jolloin 1. sijan voitti Tami Pohjola.

Voittajia ovat olleet muun muassa Seppo Tukiainen (1970), Mikko-Ville Luolajan-Mikkola (1973 jaetulla 1. sijalla), Jaakko Kuusisto (1989 jaetulla 1. sijalla) ja Pekka Kuusisto (1995).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Arkistokuvia

Tunnistatko kuvista mikä juhla on kyseessä – Kuvia 60-luvusta tähän päivään

Joulu-uinti Kuopiossa vuonna 1976

Kuopion musiikkilukio 50 vuotta

Kuopion Käsityö- ja tehdasseuruus 150 vuotta

Arkistokuva: Peräniemen kasino Kuopiossa

Kansalaisopistoon piti jonottaa

Karjalaisten kuningaspeliä Kuopiossa

Puutarhajuhlat Kuopiossa

Puistokonsertti Kuopiossa vuonna 1973

Pikku-Valmet heinäpellolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.