Kuopion nykyinen rautatieasema valmistui 1934

Kuopion nykyinen rautatieasema on saanut pyyhkeitä epäsiististä kunnostaan viime vuosina. Asema on pitkälti samassa asussa kuin 1934, jolloin matkustajaliikenne siirtyi lähemmäksi toria noin kilometrin idempänä olleelta vanhalta paikaltaan. Savon rata aukesi Kouvolasta Kuopioon vuonna 1889, ja silloin avattiin asemarakennus, jonka kaukaiseen sijaintiin torilta vaikutti edullinen sijanti vilkkaaseen satamaan.

Junakyydissä on kulkenut Kuopioon esimerkiksi Venäjän tsaaria edustanut kuvernööri Bobrikoff. Vanha asema on jo purettu ajat sitten, mutta Pohjolankadun ja ratapihan välistä löytyy useita rautatieliikenteen alkuvuosilta olevaa rakennusta silloisine istutuksineen.

Uuden aseman sijoituspaikaksi valittiin kaupungin vanhan ruutukaava-alueen pohjoinen reuna. Asemarakennus edustaa funktionalismin ja klassisimin siirtymävaihetta, ja sen suunnittelivat Jarl Ungern ja Thure Hellström.

Rakennus on kaksikerroksinen, kun ratapengerrys on varsin korkea.

Kaksikerroksinen asemarakennus on Suomessa harvinainen, ja sen ympäristöstä löytyvät viime vuosisadan alkupuolen mukaiset puistoalueet istutuksineen. Aseman rakennukset ovat suojeltuja.

Vuonna 1959 valmistui nykyinen linja-autoasema. Kun 1966 linja-autoasema ja rautatieasema saivat yhdystunnelin, pystyivät kuopiolaiset ylpeilemään ajanmukaisesta joukkoliikenteen keskittymästä. Lähtihän silloin Finnarin lentokenttäbussi asemasta edestä viemään pitempimatkalaiset Rissalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Arkistokuvia

Tunnistatko kuvista mikä juhla on kyseessä – Kuvia 60-luvusta tähän päivään

Joulu-uinti Kuopiossa vuonna 1976

Kuopion musiikkilukio 50 vuotta

Kuopion Käsityö- ja tehdasseuruus 150 vuotta

Arkistokuva: Peräniemen kasino Kuopiossa

Kansalaisopistoon piti jonottaa

Karjalaisten kuningaspeliä Kuopiossa

Puutarhajuhlat Kuopiossa

Puistokonsertti Kuopiossa vuonna 1973

Pikku-Valmet heinäpellolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.