Kuopion tori on Savon vappujuhlien keskus

Kuopion torista on tullut maakunnan suosituin paikka vapun viettoon jo vuosikymmeniä sitten.

Takavuosina poliittiset puheet saattoivat vetää tuhatmäärin kuuntelijoita Kuopioon ja ympäri maakuntaa.
Esimerkiksi populistisen politiikan legenda Veikko Vennamo suorastaan villitsi kansaa torille vielä 1980-luvun puolessa välissä, ja ainakin silloisen Maaseudun puolueen mukaan väkeä oli liikkeellä kuten nykyisen tähden, jääkiekkoilija Kimmo Timosen Stanley-cupin juhlassa pari vuotta sitten.

Vielä 1970-luvulla varsinkin vasemmistopuolueet marssivat torille pitkissä kulkueissa muuallakin kuin Kuopiossa. Savon Sanomien (1.5.1978) mukaan esimerkiksi 1978 kommunistien isoja vappujuhlia järjestettiin Savossa ainakin Varkaudessa, Iisalmessa, Suonenjoella, Juankoskella, Karttulassa, Itä-Karttulassa, Lapinlahdella, Rautalammilla, Rautavaaralla, Siilinjärvellä ja Sonkajärvellä.

Nykyisinhän kommunistien toiminta on pahasti hiipunut.

Vuonna 1978 olivat vappupuheiden teemat varsin tuttuja: työttömyys, yhteistyö ja verotus. Puhujat purnasivat työehtosopimuksista, ja työttömyyden hoitamisen kuntoon arvioitiin vievän ehkä vuosia.

Politiikan ohella vapputapahtumat ovat kiinnostaneet muutakin väkeä, sillä esimerkiksi ilmapallot ovat pitkä lapsia edelleen kiinnostava perinne. Vapputorilta löytyy edelleen perinteistä rihkamaa.

Esimerkiksi vuonna 1985 pohjoissavolaiseen vappuun kuului talvisena huvina laskettelu Tahkolla. Myös pesäpalloilijat ja jalkapalloilijat aloittelivat pelejään. Opiskelijat lakittivat Veljmiehen ja uittivat professorin Veljmies-patsaalla, joten monia samanlaisia otsikoita on luettavissa lehdestä tänäkin vappuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Arkistokuvia

Tunnistatko kuvista mikä juhla on kyseessä – Kuvia 60-luvusta tähän päivään

Joulu-uinti Kuopiossa vuonna 1976

Kuopion musiikkilukio 50 vuotta

Kuopion Käsityö- ja tehdasseuruus 150 vuotta

Arkistokuva: Peräniemen kasino Kuopiossa

Kansalaisopistoon piti jonottaa

Karjalaisten kuningaspeliä Kuopiossa

Puutarhajuhlat Kuopiossa

Puistokonsertti Kuopiossa vuonna 1973

Pikku-Valmet heinäpellolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.