Jopolla pääsee, eikä kyyti maksa mitään - tulevaisuudessa kaupunkipyörän voi ehkä lainata kännykällä

Keltaiset kaupunkipyörät ovat jälleen tulleet Varkauden katukuvaan – viimeiset neljä pyörää sijoitettiin päättyvällä viikolla Rajakadun R-kioskille.

– Kyselty niistä on paljon, mutta ensimmäiset lainattiin vasta tänään, Lea Virolainen R-kioskista kertoi perjantaina iltapäivällä..

– Varmaan kysyntä kasvaa, kun tieto leviää ja turistit tulevat, Virolainen uskoo.

Kaupunkipyörät ovat liikenteessä jo neljättä kesää. Vuonna 2016 niitä hankittiin 13 kappaletta, mutta jäljellä on kymmenen.

– Yksi pyörä per kesä on lainattu muttei palautettu, Kierre-hankkeen projektipäällikkö Laura Leppänen Navitas Yrityspalveluista kertoo.

Muuten pyörät ovat saaneet olla rauhassa sekä varkailta että ilkivallan tekijöiltä.

– Pääsääntöisesti lainaajat palauttavat pyörän määräaikana.

Tänä kesänä R-kioskille on sijoitettu neljä pyörää, hotelli Oscariin toiset neljä ja Navitakseen yksi pyörä. Yksi on kaupungintalolla työntekijöiden käytettävissä.

Pyörän voi lainata ja palauttaa sijoituspaikan aukioloaikana – yön yli pyörää ei saa pitää hallussaan. Lainaajaa pyydetään todistamaan henkilöllisyytensä, ja muistiin kirjataan nimi, osoite ja puhelinnumero.

– Henkilötunnusta emme kirjaa ja lainauslappu hävitetään, kun pyörä palautuu. Emme pidä minkäänlaista lainaajarekisteriä, ainoastaan tukkimiehen kirjanpitoa tehdään lainauskerroista.

Lainaaminen ei maksa mitään. Kypärä on oltava lainaajalla itsellään.

Sijoituspaikkoja vaihdetaan ajoittain käyttäjäpalautteen perusteella sekä siksi, että lainaustoiminta teettää yrityksellä ylimääräistä työtä. Korvausta yritys ei siitä saa.

– Ei kuormiteta yhtä yrittäjää liikaa ja annetaan toisillekin mahdollisuus osallistua toimintaan.

Viime kesänä yksi sijoituspaikka oli Kauppakadun K-market Herttu, johon sekä kaupunki että asiakkaat olivat Leppäsen mukaan tyytyväisiä. Hertusta ja Oscarista pyöriä lainattiin molemmista viime vuonna toistasataa kertaa.

Tänä vuonna kaupunki ja Navitas pohtivat toiminnan kehittämistä.

– Voidaanko konseptia muuttaa siten, että pyöriä olisi enemmän ja lainaus tulisi mobiilisovelluksen taakse? Selvitetään, miten lainaus toimisi suhteellisen kevyellä prosessilla eikä siitä tulisi lisäkuluja.

Leppäsen mukaan suunnitteilla on myös asentaa pyöriin gps-paikannus, jolloin mahdollisesti palauttamatta jäävät pyörät saataisiin takaisin.

Kaupunkipyörät huolletaan aina keväisin. Palvelu on hankittu tasapuolisuuden nimissä usealta paikalliselta huoltoliikkeeltä.

Pyörät ovat käytössä vähintään elokuun loppuun saakka.

Jorois issa lainapyörät ovat liikenteessä kolmatta kesää. Kirjastossa ja liikenneasema Jari-Pekassa on molemmissa lainattavana neljä aikuisten ja kaksi lasten polkupyörää. Kirjastosta pyörän saa Lumme-kirjastokortilla, Jari-Pekasta henkilötodistusta näyttämällä.

Joroisissa pyörän mukana saa lainaksi kypärän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Luonto ja sen eläimet kiehtovat metsästäjiä

Kaasuttelu johti rikesakkoon – Luminen liikennemerkki ei oikeuta ylinopeuteen

Elävä maaseutu oli yleisömenestys – messuilla oli reilut 3 000 kävijää

Suru johdatti matkaan unelmien jäljille – Tiina Tiitinen haluaa auttaa ihmisiä ja eläimiä

Pantasusien liikkeitä voi taas seurata netistä – Pääosin pannat ovat laumaa johtavan naaraan tai uroksen kaulassa, joita on 13 kappaletta

Maukas koisokasvi: Paprikat vuoden 2020 vihanneksia ja niiden jälkeen on kurpitsan ja tomaatin vuoro

Punk´s not dead! ”Se on se musiikin intohimo” – Rebellion on vanhojen punkkareiden taivas

Heinävedellä asustelee sinivihreitä munia muniva kanarotu – "Ne on aikanaan risteytetty fasaanien kanssa"

Opiskelu sujuu työmaan keskellä – nuoret toivovat uudelle kampukselle muun muassa viihtyisää pihaa

Karhunmetsästys alkaa ensi viikolla – Karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua