Kämärin monimuotoinen historia tulee tutuksi ohjatulla kävelykierroksella: Alueen luonnosta kannattaa ehdottomasti nauttia myös omalla ajalla, Pirjo Soininen vinkkaa

Varkauden Kämärin virkistävän vehreää aluetta metsineen, koskineen ja vesistöineen tehdään kävijöille tutuksi opastetun kierroksen myötä kahden viikon päästä keskiviikkona Pirjo Soinisen johdolla.

Ensimmäinen opastettu kierros järjestettiin eilen keskiviikkona ja seuraavalle kierrokselle voi ensimmäisen tapaan osallistua kuka vain kynnelle kykenevä.

– Olemme valinneet kyselyn perusteella kohteiksi ihmisiä kiinnostavia alueita. Hautausmaat nousivat yhdeksi aiheeksi ja Kämärin alue toiseksi. Kierrokset pidetään Luttilan hautausmaalla sekä Kämärillä heinäkuun aikana. Varkauden oppaat ottavat tätä kautta myös osaa Varkauden 90. juhlavuoteen, Pirjo kertoo.

Metsän siimeksessä vähän matkan päässä Ämmänkoskesta pilkottaa vihrein sävyin maalattu kaunis vanha rakennus.

– Tässä on toiminut paikallisen Lotta Svärd-järjestön lottakahvila. Tämä on aikanaan ollut upea rakennus ja ihana kahvila, Pirjo kertoo nojaten taidokkaasti muotoillun puupalkin seinämään.

Soininen itse on aina ollut kiinnostunut historiasta. Kävelykierroksia varten hän teki yhteistyötä Luttilan hautausmaalla ensi viikolla kierroksen pitävän Katriina Niemisen kanssa. Pirjo on kartoittanut Kämäriin liittyvää tietouttaan pitkin kevättä.

– Paljon olen opiskellut, tutustunut historiaan ja henkilöhistoriaan liittyviin asioihin sekä kaivellut arkistoista vanhoja lehtileikkeitä, hän kertoo prosessista.

Esimerkiksi vanhan, 1857 tehdyn asemakaavan mukaan Varkaudesta piti tulla Koskenniemi-nimellä tunnettu kaupunki.

Nykyisen urheilukentän toinen tuntemattomampi nimi, niin kutsuttu kultamitalikenttä, juontaa niin ikään juurensa entisaikoihin.

– Ennen nykyistä Kämärin urheilukenttäaluetta sen kohdalle oli suuren suuret suunnitelmat – itse asiassa niin mahtipontiset, että suunnitelma voitti Lontoossa 1948 taidelajien olympialaisten arkkitehtuuriosion kultamitalin.

– Alueelle piti tulla niin kesäteatteria, uimalaa, tennishallia, näkötornia, tanssilavaa, maratonrataa, sorsalammikkoja kuin auringonottopaikkojakin, joihin suunniteltiin erikseen omat paikat miehille ja naisille, Pirjo nauraa.

Muutamat näistä kohteista toteutuivat. Kämärillä on tanssahdeltu tanssilavalla vielä 1970-luvun alkupuolella ja löytyypä alueelta urheilukenttä ja uimarantakin.

Kierroksen aikana Soininen kertoo esimerkiksi urheilusta, urheilukentästä ja -seuroista, tanssilavasta, silloista, kalastamisesta, koskista, Ämmänkosken ja Huruskosken alueiden varhaisteollisuudesta, Kruununkalastamosta ja lottaperinteestä.

Kämärillä järjestettiin 1950-1960 -luvuilla myös erilaisia A. Ahlström Oy:n henkilökunnan lapsille kesäjuhlia ja -kisoja.

Kaikki tietous kytkeytyy vahvasti alueen historiaan.

– Ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita omista juuristaan, kaupungistaan ja muistoistaan. Haluamme kierrosten myötä tutustuttaa ihmisiä paikkoihin, joissa ei ehkä tule muuten käytyä. Tarkempi tieto alueen historiasta voi innostaa liikkumaan Kämärillä myös vapaa-aikana. Eri vuodenaikoina alue näyttäytyy erilaisena.

Erityisesti Ämmänkoskea Soininen kehottaakin ihailemaan kesän lisäksi keväisin, jolloin kasvillisuus ei ole vielä täydessä kukassa eikä lehti puussa.– Koski pääsee ihanasti oikeuksiinsa.

Kierrokset

Varkauden Oppaat ry

Kämärin kutsu -kierrokselle pääsee ohjatusti vielä 24.7. klo 18. Lähtö jäähallin parkkipaikalta ja kesto 1 – 1,5 h.

Muistot – silta menneisyyteen -kierros 17.7. klo 18. Lähtö Luttilan kappelin edestä. Selma Samuelsson (Katriina Nieminen) kertoo tarinoita Luttilan hautausmaalla lepäävistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Varkauden 90-vuotisjuhlaan kannattaa lähteä julkisilla tai jalkaisin ja jättää auto kotiin – viikonloppu on täynnä ilmaistapahtumia, ja kyyti vie vaikka tansseihin Kangaslammille

Varkautelaiset pääsevät jututtamaan pääministeriä tiistaina

Kestävää yritystoimintaa ja hyvinvointia – Varkauden kaupunki mukana vuoden kiertotalouskunta -kisassa

Näen musiikin väreinä – Kitaristi Jaku Havukainen tekee tauluja

Siivekkäiden spa

Sydän puhdasta kultaa Kuntorannassa – Uudessa musiikkikomediassa muun muassa Piia Kolima ja Lasse Tenhunen

Ranskalainen Chloé Raveleau ihastui Suomen luontoon – Ihmeellistä, että marjoja voi poimia vapaasti metsästä, ja sinne voi leiriytyä ja tehdä tulen nuotiopaikalle

Satu Puustiselle tuotiin suutariliikkeen avajaispäivänä yli 80 paria kenkiä

Muraali valmistunee ennen Varkauden 90-vuotissynttäreitä – näkyy sekä kaupunkilaisille että ohikulkijoille

Uroshirvi juuttui suo-ojaan, pelastuslaitos auttoi mutaisen hirven takaisin metsään