Kämärin monimuotoinen historia tulee tutuksi ohjatulla kävelykierroksella: Alueen luonnosta kannattaa ehdottomasti nauttia myös omalla ajalla, Pirjo Soininen vinkkaa

Varkauden Kämärin virkistävän vehreää aluetta metsineen, koskineen ja vesistöineen tehdään kävijöille tutuksi opastetun kierroksen myötä kahden viikon päästä keskiviikkona Pirjo Soinisen johdolla.

Ensimmäinen opastettu kierros järjestettiin eilen keskiviikkona ja seuraavalle kierrokselle voi ensimmäisen tapaan osallistua kuka vain kynnelle kykenevä.

– Olemme valinneet kyselyn perusteella kohteiksi ihmisiä kiinnostavia alueita. Hautausmaat nousivat yhdeksi aiheeksi ja Kämärin alue toiseksi. Kierrokset pidetään Luttilan hautausmaalla sekä Kämärillä heinäkuun aikana. Varkauden oppaat ottavat tätä kautta myös osaa Varkauden 90. juhlavuoteen, Pirjo kertoo.

Metsän siimeksessä vähän matkan päässä Ämmänkoskesta pilkottaa vihrein sävyin maalattu kaunis vanha rakennus.

– Tässä on toiminut paikallisen Lotta Svärd-järjestön lottakahvila. Tämä on aikanaan ollut upea rakennus ja ihana kahvila, Pirjo kertoo nojaten taidokkaasti muotoillun puupalkin seinämään.

Soininen itse on aina ollut kiinnostunut historiasta. Kävelykierroksia varten hän teki yhteistyötä Luttilan hautausmaalla ensi viikolla kierroksen pitävän Katriina Niemisen kanssa. Pirjo on kartoittanut Kämäriin liittyvää tietouttaan pitkin kevättä.

– Paljon olen opiskellut, tutustunut historiaan ja henkilöhistoriaan liittyviin asioihin sekä kaivellut arkistoista vanhoja lehtileikkeitä, hän kertoo prosessista.

Esimerkiksi vanhan, 1857 tehdyn asemakaavan mukaan Varkaudesta piti tulla Koskenniemi-nimellä tunnettu kaupunki.

Nykyisen urheilukentän toinen tuntemattomampi nimi, niin kutsuttu kultamitalikenttä, juontaa niin ikään juurensa entisaikoihin.

– Ennen nykyistä Kämärin urheilukenttäaluetta sen kohdalle oli suuren suuret suunnitelmat – itse asiassa niin mahtipontiset, että suunnitelma voitti Lontoossa 1948 taidelajien olympialaisten arkkitehtuuriosion kultamitalin.

– Alueelle piti tulla niin kesäteatteria, uimalaa, tennishallia, näkötornia, tanssilavaa, maratonrataa, sorsalammikkoja kuin auringonottopaikkojakin, joihin suunniteltiin erikseen omat paikat miehille ja naisille, Pirjo nauraa.

Muutamat näistä kohteista toteutuivat. Kämärillä on tanssahdeltu tanssilavalla vielä 1970-luvun alkupuolella ja löytyypä alueelta urheilukenttä ja uimarantakin.

Kierroksen aikana Soininen kertoo esimerkiksi urheilusta, urheilukentästä ja -seuroista, tanssilavasta, silloista, kalastamisesta, koskista, Ämmänkosken ja Huruskosken alueiden varhaisteollisuudesta, Kruununkalastamosta ja lottaperinteestä.

Kämärillä järjestettiin 1950-1960 -luvuilla myös erilaisia A. Ahlström Oy:n henkilökunnan lapsille kesäjuhlia ja -kisoja.

Kaikki tietous kytkeytyy vahvasti alueen historiaan.

– Ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita omista juuristaan, kaupungistaan ja muistoistaan. Haluamme kierrosten myötä tutustuttaa ihmisiä paikkoihin, joissa ei ehkä tule muuten käytyä. Tarkempi tieto alueen historiasta voi innostaa liikkumaan Kämärillä myös vapaa-aikana. Eri vuodenaikoina alue näyttäytyy erilaisena.

Erityisesti Ämmänkoskea Soininen kehottaakin ihailemaan kesän lisäksi keväisin, jolloin kasvillisuus ei ole vielä täydessä kukassa eikä lehti puussa.– Koski pääsee ihanasti oikeuksiinsa.

Kierrokset

Varkauden Oppaat ry

Kämärin kutsu -kierrokselle pääsee ohjatusti vielä 24.7. klo 18. Lähtö jäähallin parkkipaikalta ja kesto 1 – 1,5 h.

Muistot – silta menneisyyteen -kierros 17.7. klo 18. Lähtö Luttilan kappelin edestä. Selma Samuelsson (Katriina Nieminen) kertoo tarinoita Luttilan hautausmaalla lepäävistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Pohjois-Savon pitkä nollalinja katkesi: maakunnassa jälleen yksi uusi koronatartunta

Varkaudessa rakennettu Harrastakotona.fi -sivusto keräsi kuukaudessa lähes 50 000 kävijää: tarjolla on tekemistä parkourista sirkukseen ja sarjakuvasta tanssiin

Koulunpäättäjäisten takia viikonlopusta voi tulla pitkästä aikaa levoton

Poliisi pyytää havaintoja kadonneesta työntekijästä – intialaismies katosi täysin yllättäen Savossa

Pohjois-Savon maakuntajohtaja: Itärata-hanke nytkähti viimein eteenpäin, mutta kysymyksiäkin jäi

Pohjois-Savossa ei yhtään koronavirustartuntaa pariin viikkoon: testejä tehty jo lähes 9000

Kohta pääsee taas kahvilaan – juomat ja leivonnaiset voi nauttia sisätiloissa turvavälein

Karhu lähti jahtaamaan Riitta Simolaa lenkkipolulla: "Kaikki opit karhun kohtaamisesta unohtuivat silmänräpäyksessä"

Poliisi etsi kadonnutta vanhusta Varkaudessa – löytyi jo kunnossa

Lohikasvattamon katolta virtaa sähköä – Varkaudessa luodaan yhä enemmän aurinkovoimaa