Könönpellon nuorisotalo avataan, Nuorten talon remontti alkaa

Könönpellon nuorisotalotoiminta käynnistyy kesätauon jälkeen uudelleen ensi viikolla.

– Erityisnuorisotyöntekijämme kävivät jututtamassa nuoria Könönpellossa ja kävivät hyviä keskusteluja heidän kanssaan. Sellainen tuntuma meillä on, että siellä odotetaan, että nuorisotalo olisi taas säännöllisesti auki, kaupungin nuorisopalvelujen lähiesimies Kati Rytilahti kertoo.

Tätä toivetta pyritään toteuttamaan. Alustavan suunnitelman mukaan talo on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin, mutta aukioloajoista päätettäessä kuunnellaan myös nuorten toiveita. Toiminnasta vastaa nuorisopalvelujen uutena työntekijänä syyskuun alussa aloittanut yhteisöpedagogi Maiju Vaalimaa.

– Sellainen ajatus minulla on, että talo voisi olla auki esimerkiksi kerran kuussa lauantaina, mutta katsotaan, miten resurssimme riittävät, Vaalimaa toteaa.

Savon ammattiopiston entisen koulurakennuksen remontointi Nuorten taloksi on alkamassa näinä päivinä. Urakoitsijana toimii HL-Asennus, ja urakan on määrä valmistua 3. toukokuuta. Silloin nuorisopalvelut pääsee muuttamaan taloon touko-kesäkuussa.

Koska kyseessä on vanha rakennus, töitä viivyttävät löydökset ovat kuitenkin mahdollisia. Suunnitelmista poikkeaviin lisä- ja muutostöihin on urakassa varauduttukin, koska talon kaikkia rakenteita ei ole voitu suunnittelun ja tutkimusten yhteydessä tarkastaa.

– Siirtyminen uusiin tiloihin kestää sekin aikansa, mutta pyrimme kyllä aloittamaan toiminnan heti kun se vain on mahdollista, Kati Rytilahti vakuuttaa.

– Ja heti kun tila on valmis, otamme nuoret avointen tilojen sisustussuunnitteluun mukaan.

Nuoret saavat myös itse päättää, mihin Nuorten talolle osoitetut keräysvarat käytetään. Talolle on luvattu muun muassa ensi lauantaina Varkaudessa järjestettävän Takakonttikirppiksen tuotto. Viime talvena urheiluseura Warkis keräsi talolle varoja hyväntekeväisyystapahtumalla.

Soisalo-opiston kuvataiteen opetus siirtyy Nuorten taloon kevätkauden päätyttyä siten, että ensi lukuvuosi aloitetaan uusissa tiloissa.

Keväällä Kuoppakankaalla kokeiltua pop up -nuorisokahvilaa ei Rytilahden mukaan ole mahdollista syksyllä jatkaa, koska nuorisopalvelujen resurssit eivät siihen riitä. Pitkään toivottu kahvila tulee osaksi Nuorten talon toimintaa.

Helmikuun alussa väliaikaisissa tiloissa Kuoppakankaalla avatussa nuorten palveluohjaamossa kirjattiin ensimmäisen puolivuotisen jälkeen heinäkuun lopussa noin 500 asiakaskäyntiä. Keskikesällä ohjaamo oli lomien vuoksi viikon kokonaan kiinni.

Rytilahden mielestä kävijämäärä on osoittanut toiminnan tarpeellisuuden.

– Eniten nuoria ohjaamoon tuovat sosiaalityöhön ja työllisyyteen liittyvät asiat.

Syksyn aikana tiloissa järjestetään työllisyysaiheinen teematapahtuma. Kevään teema on koulutus.

Matalan kynnyksen neuvonta- ja ohjauspiste on avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 13-16, ja asioida voi ilman lähetettä tai ajanvarausta. Siellä päivystävät vuorollaan kaupungin nuoriso- ja työllisyyspalvelujen, psykososiaalisten palvelujen sekä Pohjois-Savon te-toimiston työntekijät.

Nuorten talon valmistuttua myös Ohjaamo muuttaa siihen.

Sisäilmaa parannetaan

Entisen koulurakennuksen remontin kustannusarvio on 770 000 euroa.

Kaupungin tämänvuotisessa budjetissa on 650 000 euron määräraha.

Talon vesikatto uusitaan, sisäilmaoloja parannetaan ja tehdään toiminnan edellyttämiä

muutoksia.