Kaivosyhtiö supisti malminetsintäaluettaan Tervaruukinsalossa

Joroisten kunnanhallitus käsittelee maanantaina kunnan lausuntoa Boliden Finnex Oy:n malminetsintää koskevasta lupahakemuksesta. Kunnan edellisen lausunnon jälkeen kaivosyhtiö on rajannut lupa-aluetta siten, että Syvänsin pohjavedenpottamon lähisuojavyöhyke jää sen ulkopuolelle.

Pohjoisessa alue on rajattu 23-tiehen, ja alkuperäisessä hakemuksessa mukana olleet tien pohjoispuoliset alueet on jätetty pois. Lupa-alueen kaakkoisraja on siirretty Italiankylän pohjoispuolelle.

Pohjavedenottamon kaukosuojavyöhyke sisältyy edelleen lupa-alueeseen. Yhtiön mukaan sitä ei rajata pois siitä syystä, että 23-tien eteläpuolella voidaan tehdä geofysiikan mittauksia. Kaikki koneellinen kairaustyö suoritetaan kuitenkin kaukosuojavyöhykkeen ja varsinaisen pohjaveden muodostumisalueen ulkopuolella.

Muilta osin kaivosyhtiön malminetsintäsuunnitelma on ennallaan. Boliden hakee kultaa ja kuparia Joroisten ja Pieksämäen kuntiin kuuluvalta Tervaruukinsalon alueelta. Eteläinen alueen osa sijaitsee Joroisissa. Tervaruukisalossa on merkittävä pohjavesivaranto ja siellä sijaitsevat Valkeisen ja Syvänsin vedenottamot, joista Joroinen, Varkaus ja Leppävirta saavat talousvetensä.

Yhtiö katsoo, ettei malminetsintä aiheuta pohjaveden tai maaperän pilaantumista, joka estäisi kaivoslain mukaisen luvan myöntämisen.

Edellisessä lausunnossaan Joroisten kunta vastusti malminetsintäluvan myöntämistä. Vt. kunnanjohtaja esittää, että kunnanhallitus antaa saman lausunnon edelleen ja muistuttaa, että alueen pohjavesivarannot ovat korvaamattoman arvokkaita yleisen edun kannalta eikä niiden vaarantaminen missään olosuhteissa ole sallittua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Oikaisu: Varkauden kaupungin säästötarve on 3,9 miljoonaa euroa vuodessa, ei viisi miljoonaa

Kuusi ihmistä selvisi kylkikolarista säikähdyksellä

Niittylä-taloille tehdään ruumiinavaus – Varkaus haluaa suojelukohteelle uuden isännän

Luvaton louhinta keskeytettiin reitin varrella – Kuukaudessa ehdittiin louhia kansallismaisemassa 5000 kuutiota kalliota ja rakentaa rantapenkere ilman mitään lupia: rikosilmoituksellekin perusteita

Heinävedelle perustettiin matkailuyhdistys – Tavoitteena yhdistää alan toimijoita

Jo yli 700 metsäpalojen tähystyslentoa – Niiden avulla on havaittu 162 paloa

Osa sienistä on koirille myrkyllisiä – varo näitä sienimetsällä koiran kanssa

34-vuotias Liisa pelkäsi syrjäytyvänsä, kunnes apu tuli työllistämisestä: "On mahtavaa olla hyödyllinen"

Korkeasaareen suloinen uusi asukki – kissan kokoinen mustamaki mutustelee hedelmiä ja hoitaa turkkiaan tuhatjalkaisten myrkyllä

Kuparisepässä juhlitaan aina, kun siihen on syytä, ja talon 20-vuotisjuhla antoi aiheen isoon juhlaan