Kaivosyhtiö supisti malminetsintäaluettaan Tervaruukinsalossa

Joroisten kunnanhallitus käsittelee maanantaina kunnan lausuntoa Boliden Finnex Oy:n malminetsintää koskevasta lupahakemuksesta. Kunnan edellisen lausunnon jälkeen kaivosyhtiö on rajannut lupa-aluetta siten, että Syvänsin pohjavedenpottamon lähisuojavyöhyke jää sen ulkopuolelle.

Pohjoisessa alue on rajattu 23-tiehen, ja alkuperäisessä hakemuksessa mukana olleet tien pohjoispuoliset alueet on jätetty pois. Lupa-alueen kaakkoisraja on siirretty Italiankylän pohjoispuolelle.

Pohjavedenottamon kaukosuojavyöhyke sisältyy edelleen lupa-alueeseen. Yhtiön mukaan sitä ei rajata pois siitä syystä, että 23-tien eteläpuolella voidaan tehdä geofysiikan mittauksia. Kaikki koneellinen kairaustyö suoritetaan kuitenkin kaukosuojavyöhykkeen ja varsinaisen pohjaveden muodostumisalueen ulkopuolella.

Muilta osin kaivosyhtiön malminetsintäsuunnitelma on ennallaan. Boliden hakee kultaa ja kuparia Joroisten ja Pieksämäen kuntiin kuuluvalta Tervaruukinsalon alueelta. Eteläinen alueen osa sijaitsee Joroisissa. Tervaruukisalossa on merkittävä pohjavesivaranto ja siellä sijaitsevat Valkeisen ja Syvänsin vedenottamot, joista Joroinen, Varkaus ja Leppävirta saavat talousvetensä.

Yhtiö katsoo, ettei malminetsintä aiheuta pohjaveden tai maaperän pilaantumista, joka estäisi kaivoslain mukaisen luvan myöntämisen.

Edellisessä lausunnossaan Joroisten kunta vastusti malminetsintäluvan myöntämistä. Vt. kunnanjohtaja esittää, että kunnanhallitus antaa saman lausunnon edelleen ja muistuttaa, että alueen pohjavesivarannot ovat korvaamattoman arvokkaita yleisen edun kannalta eikä niiden vaarantaminen missään olosuhteissa ole sallittua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Rattijuoppoja liikkeellä Kuopiossa ja Varkaudessa lauantain vastaisena yönä

Slaavilaisuus näkyy luostarin arjessa – Valamon luostari on ollut 80 vuotta Heinävedellä ja työllistää noin 30 henkilöä

Takavuosien Varkauden vuoden urheilija Henri Immonen hyppäsi freestylehiidosta Temptation Islandin maailmaan – Astelee maaliskuussa sinkkujen puolelle

Wäläkky hakee toimitusjohtajaa: Sanna Hietalahti-Husu hoitaa tehtäviä uuden toimitusjohtajan valintaan saakka

Riku Koposen tutkielma maskuliinisuudesta pääsi Amos Rexin nuorten taiteilijoiden kevätnäyttelyyn

Näpistäjät ovat vieneet seurakuntakeskuksen narikasta puhelimia

"Salamyhkäisyys ja sen olemassa olo kehtoo ihmistä" - Pauliina Heiskanen perehtyi Japanin alamaailmaan

Varkauden sairaalan harjannostajaisia juhlittiin hernerokalla ja huumorilla – Katso kuvat rakentajista, juhlijoista ja tiloista

Sähkömoottorin palo säikäytti Stora Enson tehtaalla

Kartonkikoneella suurpalohälytys – sähkömoottorin palosta tuli paljon savua, mutta vahingot jäivät pieniksi