Kansalaisaloite tyhjentäisi markettien aulat, uutta lakimuutosta ei koeta riittäväksi – "Peliongelmainen voi käyttää pelikoneella 1000 euroa päivässä ja jatkaa sitten pelisaliin"

Kansalaisaloite Veikkauksen rahapeliautomaattien poistamiseksi kaupoista ja muilta yleisiltä paikoilta on viime päivinä saanut vauhtia kohusta, jonka keskelle Veikkaus joutui mainontansa takia viime viikolla.

Pelikoneiden poistoa vaativa kansalaisaloite on kerännyt Kansalaisaloite.fi-palvelussa jo 24 000 allekirjoitusta.

– Noin 18 500 kauppojen rahapeliautomaattia pitäisi poistaa käytöstä kokonaan. Ehdottamamme lakiuudistuksen jälkeen peliautomaatteja voisi pelata vain pelisaleissa. Pelaamojen taas pitäisi tehdä muita pelikiellon mahdollistavia toimia, jotta peliriippuvaisten ongelmiin todella puututtaisiin, kertoo aloitetta perustamassa ollut Leena Pihanurmi.

Tällä hetkellä pelaamista ei ole Pihanurmen mukaan mitenkään rajoitettu fyysisillä peliautomaateilla.

– Itse asetettavat pelirajat eivät peliriippuvaisia palvele, mutta ne vapauttavat Veikkauksen vastuusta. Vuonna 2022 voimaan astuvan lakimuutoksen myötä Veikkauksen asettama päiväraja pelikoneilla olisi 1000 euroa. Tulevaisuudessa peliongelmainen voi siis käyttää esimerkiksi ruokakaupan pelikoneeseen tuhat euroa päivässä ja sitten kävellä pelisaliin jatkamaan pelaamista, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmi on itse peliongelmaisen äiti. Hänen mielestään Veikkaus ei tällä hetkellä toimi roolissaan sellaisena kuin se on sille annettu.

– EU-tuomioistuimen mukaan rahapeliyhtiö saa olla monopoli siksi, että se ehkäisee pelaamisen haittoja. Ei siksi, että tuottaisi edunsaajille rahaa. Se saa EU-tuomioistuimen mukaan olla vain suotuisa liitännäisseuraus. Ruokakauppojen ja muiden yleisten paikkojen 18 500 pelikonetta eivät tue tätä perustehtävää, Pihanurmi toteaa.

Pihanurmen mukaan tämä perimmäinen tarkoitus unohdetaan jatkuvasti. Hänen mielipiteensä on, että Veikkauksen varoja riittäisi pelikoneiden marketeista poistamisen jälkeenkin tärkeisiin kohteisiin, kuten mielenterveystyöhön ja päihdekuntoutukseen.

– Ymmärrän kyllä myös järjestöjen huolen, mutta Veikkauksen tuottamaa "yhteistä hyvää" ei voida repiä vähävaraisten ja peliongelmaisten selkänahasta. Peliongelmien ehkäisyn ja niiden vähentämisen pitäisi olla etusijalla, kuten lakikin määrää, Pihanurmi sanoo.

Kun aloite perustettiin maaliskuussa, sen taakse saatiin kaksi kansanedustajaa.

– Nyt kun kelkka on kääntynyt radikaalisti. Monet poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt ovat jakaneet ja kannattaneet aloitetta somessa. Ainakin lakialoitteen läpimenoon paljon painetta, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmen mukaan tärkeintä olisi, että Suomessa enää ei kasvatettaisi rahapeliautomaattisukupolvea.

– Kaikki rajoitukset, mitä tupakan suhteen on tehty, voitaisiin tehdä myös rahapeleille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

THL: Suomessa on kuollut nyt 48 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin

Varkauteen Amarillon konttiravintola, Morton avautuu vapuksi, Harry`s Factory palvelee Itsenäisyydenpuistossa

Suomalaisten huippumuusikoiden Uuden edessä -kappale tuo lohtua koronatilanteeseen: "Minusta on liikuttavaa kuulla se yhteisvoima ja toivo"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoitti kirjeen Kiuruvedelle

KYSin ovelle konttipäivystys – Infektiopäivystys erotetaan muusta toiminnasta

Wartalolle miljoona lisäpääomaa ja ensi vuonna toinen, kaupungin konsernijaosto esittää

Pohjois-Savon koronatartunnat keskittyvät nyt kolmelle paikkakunnalle – Kiuruvedellä yli 20 tartuntaa

Varkauden epidemiaosasto on valmiina korona-aaltoon: "Oma terveys ei hirveästi mietitytä vaan se, että sairaana en pääse töihin ja muiden taakka lisääntyy"

Virvon varvon vitsasella, tällä kevätoksasella – Valamon luostarissa vietetään pääsiäistä poikkeusoloissa

Olemme kaikki yhdessä – Ortodoksien pääsiäisyön palvelus lähetetään verkkoon Joroisten tsasounasta