Lehti ja museo pyytävät muistoja ja kuvia hetkistä, joihin Warkauden Lehti on liittynyt

Kuka luki lehden ensin? Missä sitä luettiin, kommentoitiinko sen sisältöä? Onko vuosikymmenten varrelta jäänyt mieleen jokin tietty kuva tai uutinen?

Entä mitä tapahtui jo luetuille lehdille? Päätyivätkö ne kiertoon naapureille, kalankääreeksi, hellansytykkeeksi vai huussipaperiksi?

Löytyykö Warkauden Lehden lukijoiden albumeista tai piironginlaatikoista valokuvia, joissa lehti on tavalla tai toisella mukana?

Näitä kaikkia pyydämme nyt lukijoiltamme.

Warkauden Lehti täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuotta vietetään monin tavoin, ja yksi isoimmista tapahtumista on Varkauden museolla syyskuussa aukeava valokuvanäyttely. Näyttely on auki vuoden 2020 tammikuulle asti.

Näyttelyssä käydään kuvien kautta läpi sekä lehden että paikkakunnan historiaa. Mukaan on tulossa sekä suuria uutistapahtumia että arkisempia ilmiöitä.

Lehden ensimmäinen numero oli näytenumero joulukuun 17. päivä vuonna 1919. Ensimmäinen täysi vuosikerta oli 1920, ja aluksi lehti ilmestyi kerran viikossa.

Ensimmäisissä numeroissa on isoja ja pieniä uutisia maailmalta ja valtakunnasta, muun muassa sisällissodan jälkeisen armahduslain käsittelyä seurattiin tarkasti.

Paikkakunnan omien asioiden seuraaminen on ollut lehden keskeinen tehtävä alusta asti. Siitä kertoo muun muassa pikku-uutinen 3.1. 1920 ilmestyneessä lehdessä:

”Pirtinvirta Warkaudessa meni yltäkanteen jääpeittoon sunnuntaina joulukuun 21 p:nä termometerin näyttäessä -39 cels. Seuraavana päivänä, maanantaina, kun tehtaat tuli käyntiin, wirran uoma pitkin pituuttaan oli jo sula. Pakkanenkin oli laskeunut -32:een cels.”

Muistoja ja kuvia ottavat vastaan Warkauden Lehdessä toimittaja Merja Turunen, puhelin 017 7783 635, sähköposti merja.turunen@warkaudenlehti.fi, ja Varkauden museolla tutkija Hilkka Lehtimaa, puhelin 044 743 6453 ja sähköposti hilkka.lehtimaa@varkaus.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.