Myynti tai lahjoitus kannattaa lähes aina – suunnitelmallisuus on järkevää metsäomaisuuden siirrossa, perintö on usein huono ratkaisu

Metsätilan siirtäminen seuraavalle sukupolvelle kannattaa tehdä suunnitellusti joko myymällä tai lahjoittamalla.

– Nuo tavat ovat lähes aina verotuksellisesti edullisempia tapoja kuin perinnöksi jättäminen, metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta sanoo.

Omaisuuden siirtoon liittyy aina vahvoja tunteita, näkemyksiä sekä odotuksia. Kun mukana ovat kahden eri sukupolven edustajat, asioista keskustelemista on helppo lykätä.

Tämä on myös esteenä asioiden eteenpäin viemiselle silloin, kun se olisi taloudellisesti järkevää ja kannattavaa.

Vanhemmat ajattelevat yleisesti, että perintö on yksinkertaisin ja edullisin tapa siirtää metsätila seuraavalle sukupolvelle. Sitä se on ainoastaan luopujalle.

– Lisäksi voidaan ajatella lasten olevan niin kiireisiä, ettei heillä ole aikaa miettiä koko metsäasiaa.

Vanhempi polvi ajattelee asioiden jatkuvan kuten aina ennenkin. Myös sukupolvenvaihdosten kuvitellaan sujuvan samalla tavalla kuin silloin, kun he itse saivat tilan omistukseensa.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä tilojen arvot ovat nousseet ja verotus on samaan aikaan kiristynyt, Lappalainen muistuttaa.

Nuoremman polven ajatuksissa metsän arvoa ei välttämättä ymmärretä, koska toimeentulo tulee muualta.

– Asiaa ei oteta puheeksi, jotta vanhemmat ja sisarukset eivät pitäisi ahneena. Tällainen ajattelu kuuluu tavallaan suomalaiseen kulttuuriin.

Esa Lappalaisen neuvo on ottaa asia puheeksi ja miettiä sitä yhdessä avoimin mielin.

– Hyvin tehdyn omistajanvaihdoksen veroetu voi olla jopa jatkajan vuosipalkan suuruinen. Muutama päivä kannattaa helposti olla pois palkkatyöstä ja pohtia omaisuuden siirtämistä yhdessä asiantuntijoiden ja ajan kanssa.

Metsän ostaminen saattaa tuntua liian kalliilta investoinnilta, etenkin jos velkaa on jo olemassa esimerkiksi asunnosta.

– Asia kannattaa kuitenkin laskea. Kauppahinnalle voi miettiä maksuaikaa. Yleensä tila maksetaan hakkuutuloista ja laina omilta vanhemmilta voi olla korotonta ja kulutonta.

Sukulaiskaupoissa ei yleensä makseta täyttä hintaa. Kun maksetaan yli kolmeneljäsosaa tilan arvosta, niin vältytään lahjaverolta kokonaan.

Yksi tapa siirtää metsä nuoremmalle polvelle on antaa se lahjana. Lahjavero on yleensä pienempi kuin perintövero joitain vuosia myöhemmin.

– Puukauppatuloista voi ottaa rahaa lahjaveron maksuun. Lisäksi lahjaveron maksajalla voi olla oikeus metsälahjavähennykseen, jos tila on riittävän suuri. Kalliimpaa on maksaa kerralla suuri perintövero. Tällaisia tiloja on paljon, Lappalainen vinkkaa.

Metsänomistajat ovat myös yleensä varsin ikääntyneitä.

Lappalainen muistuttaa, että metsänomistajan joutuessa pysyvästi kunnalliseen hoitoon, metsän laskennallinen tuotto nostaa palvelumaksuja.

Pääomasta tällaisia seuraamuksia ei sen sijaan ole.

– Ja jos vanhaa väkeä kohtaa vaikka muistisairaus niin, että he joutuvat oikeuskelvottomaksi, omistus- ja hallintaoikeuden luovuttaminen ei enää onnistu.

Omistajanvaihdoksessa ajatukset kannattaa suunnata suoraan 20 vuoden päähän ja miettiä ainakin seuraavia asioita.

– Kuka omistaa metsät silloin ja kuinka metsiä hoidetaan siihen saakka? Säilyykö metsätila ehjänä ja onko metsätalous omistajalleen kannattavaa? Otetaanko metsästä rahaa luopujille, jatkajille vai jollekulle muulle? Ollaanko tasapuolisia esimerkiksi sisarusten kesken ja ovatko ratkaisut verotuksellisesti edullisia ja kannattavia ?

– Yksi vaihtoehto on myös hypätä omaisuuden siirrossa yhden sukupolven ylitse.

Hanke

Kannattava metsänomistus

Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Metsäkeskuksen toteuttama ja ELY-keskusten rahoittama Kannattava metsänomistus -hanke.

Teemana metsän omistamisen ja omistajanvaihdoksen taloudellinen kannattavuus. Koulutuksiin ehtii vielä.

Lisätietoa: https://www.metsakeskus.fi/kannattava-metsanomistus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Lähihoitaja Nanna Hännikäinen oli iltavuorossa ennen valmistujaispäivää – Todistukset jaettiin pienissä ryhmissä ja ilman tarjoiluja

Ammattiin valmistuneita

Komminselän siltatyömaalla alkoivat piikkaustyöt – Vesipiikkaus aiheuttaa melua ja pölyhaittoja

Pohjois-Savon pitkä nollalinja katkesi: maakunnassa tilastoitu yksi uusi koronatartunta

Varkaudessa rakennettu Harrastakotona.fi -sivusto keräsi kuukaudessa lähes 50 000 kävijää: tarjolla on tekemistä parkourista sirkukseen ja sarjakuvasta tanssiin

Koulunpäättäjäisten takia viikonlopusta voi tulla pitkästä aikaa levoton

Poliisi pyytää havaintoja kadonneesta työntekijästä – intialaismies katosi täysin yllättäen Savossa

Pohjois-Savon maakuntajohtaja: Itärata-hanke nytkähti viimein eteenpäin, mutta kysymyksiäkin jäi

Pohjois-Savossa ei yhtään koronavirustartuntaa pariin viikkoon: testejä tehty jo lähes 9000

Kohta pääsee taas kahvilaan – juomat ja leivonnaiset voi nauttia sisätiloissa turvavälein