Pride tulee ensi vuonna Savoon – Varkauden kaupunki liputtaa nyt somessa tasa-arvon puolesta

Helsingissä vietetään tällä viikolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Helsinki Pride -tapahtumaviikkoa.

Ensi vuonna Pohjois-Savokin saa oman Pride-viikkonsa. 29.8.–5.9.2020 järjestettävän viikon tapahtumia suunnitellaan Kuopion lisäksi Iisalmeen, Siilinjärvelle ja Varkauteen.

– Tätä on odotettu kovasti. Nyt vihdoin saadaan se järjestymään, koska meillä on niin huikea porukka hallituksessa ja meidän pride-työryhmässä, sanoo Pohjois-Savon Seta ryn puheenjohtaja Mäksy Mäkivirta.

Tapahtuman suojelijoina toimivat vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen sekä Reckless Love -yhtyeen laulajana tunnettu Olli Herman.

Viikko huipentuu Kuopiossa järjestettävään Pride-marssiin.

Tapahtuman koordinaattorina toimii Pohjois-Savon Seta ryn varapuheenjohtaja Valentin Silvennoinen. Hänen mukaansa viikon tarkempi aikataulu on vielä auki.

– Prideen yleensä kuuluu erilaisia bileitä, piknikejä tai tietoiskutapahtumia. Vielä ei ole kovin selkeää, mitä tulee mihinkin.

Tällä hetkellä tapahtumaa on suunnittelemassa pieni ydinporukka.

– Etsimme nyt ensimmäisiä yhteistyökumppaneita. Meillä onkin jo muutamia, jotka ovat isoja paikallisia toimijoita. Tässä vaiheessa ne ovat vielä salaisuus.

Tapahtumaan etsitään jo vapaaehtoisia. Myös pienimuotoisesti voi osallistua.

– Ei tarvitse kokoaikaisesti sitoutua tekemiseen. Aina voi hoitaa jonkin pienemmänkin homman. Tällaisia vapaaehtoisia mahtuu erityisesti mukaan, toivottaa Silvennoinen.

Tapahtuman järjestämiseen pääsee ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi Kuopio Priden verkkosivujen kautta.

Varkauden kaupunki osallistuu Pride-viikkoon sosiaalisessa mediassa. Kaupungin Facebook-sivujen profiilikuvaan päivitettiin tiistaina iltapäivällä sateenkaari. Sateenkaaritaustan päällä on kaupungin Warkaus-logo ja teksti Varkauden kaupunki.

– Haluamme näyttää kaupunkina tukemme kaikille niille, jotka kokevat syrjintää henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Toivomme, että kaikilla ihmisillä olisi samat mahdollisuudet seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Kaisu Tolvanen Varkauden kaupungilta.

Aiemmin kahden maakunnan alueella toiminut Savon Seta jaettiin vuodenvaihteessa Pohjois-Savon Setaan ja Etelä-Savon Prideen.

– Auttamattomasti oli mahdollisuus siihen, että joku alue jää ilman huomiota yhden järjestön niin valtavalla alueella. Kun aktiiveja löytyi sekä Etelä- että Pohjois-Savosta, oli käytännöllistä jakautua kahteen eri järjestöön, taustoittaa Mäkivirta.

Tällä hetkellä iso osa Pohjois-Savon Setan toimintaa ovat erilaiset vertaistukiryhmät.

– Toiminnan päätavoitteita tällä hallituskaudella on kohtaava ja välittävä työote, mitä yritetään välittää meidän jäsenistölle, Mäkivirta avaa.

Savon sateenkaari-ihmisten hyvinvointiin vaikuttaa Mäkivirran arvion mukaan erittäin paljon asenteet eri yhteisöissä, johon ihmiset kuuluvat. Seta pyrkiikin tarjoamaan perhe-, harrastus- ja työpaikkayhteisöjen lisäksi niistä ulkopuolisen vertaistukiryhmän.

Pohjois-Savon Seta osallistuu yhdistyksenä myös tämän vuoden Helsinki Pride -marssiin valtakunnallisen Setan ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen blokissa. Helsingin marssi järjestetään tulevana lauantaina.

– Joukkoon ovat meidän jäsenet ja muutkin tervetulleita mukaan. Kulkueen päättymisen jälkeen on yhdistyksen tarjoama piknik puistojuhlassa, Silvennoinen kertoo.

Pohjois-Savon Seta

Sateenkaaritoimija

Pohjois-Savon Seta ry on valtakunnallisen Setan paikallinen jäsenjärjestö, joka toimii Kuopion, Iisalmen, Siilinjärven ja Varkauden alueella.

Vuoden vaiheessa koko Savon alueella toimineen Savon Setan pohjalta rakennettiin Pohjois- ja Etelä-Savoon omat Setan paikallisjärjestöt.

Toimintaan kuuluu vertaistukiryhmien järjestäminen sekä bileitä, jotka pyritään järjestämään pääsymaksutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.