Sukupolvesta toiseen – Kukkakauppa & Hautauspalvelu Peräkylä juhlii 90-vuotista taivaltaan ja sai samalla tunnustusta.

Jos 90 vuotta on pitkä ikä ihmiselle, niin on se sitä yrityksellekin. Kukkakauppa & Hautauspalvelu Peräkylä on tullut vajaan vuosisadan aikana tutuksi varkautelaisille. Kun Peräkylän nimi sanotaan, tietävät kaikki, mistä on kysymys.

– Muistan liikkeen hyvin. Olen syntyisin Joroisista, ja Varkaus oli lähin kaupunki. Kyllä täällä käytiin, Savon Yrittäjien puheenjohtaja Arto Nykänen totesi kiinnittäessään maanantaina yrittäjäristin timanttiristit yrittäjäpariskunta Raija ja Timo Peräkylän rintaan. Samanlaisen sai myös liikkeen henkilökunnasta Satu Tikkanen. Hannele Koponen sai kultaisen ja Mikko Peräkylä hopeisen ristin.

– Tämä on meille hieno päivä, Timo Peräkylä totesi kiitossanoissaan.

Kun Timo Peräkylän äidinisä, maalarimestari Heikki Väänänen, osti ruumisarkkuliikkeen tuttavaltaan Iivari Korkeelta, hän tuskin arvasi miten kauaskantoisesta ostoksesta oli kysymys.

Silloin elettiin vuotta 1928. Muutaman vuoden kuluttua liike siirtyi Väänäsen tyttärelle Hilkalle ja hänen puolisolleen Daniel Peräkylälle.

Timo Peräkylä astui perheyrityksen palvelukseen varsinaisesti vuonna 1971, mutta mukana hän muistaa olleensa lapsesta asti.

– Kuten melkein kaikki tässä suvussa ja perheessä, kiireapulaisena vähintään.

Arkuista siirryttiin pian hautauspalveluun, ja kukkakauppa on kulkenut luontevasti mukana alkuvuosista asti.

– Käsi kädessä, neljännen polven yrittäjä Mikko Peräkylä luonnehtii.

Timo Peräkylän mukaan ala itsessään on muuttunut vuosikymmenten varrella vain vähän.

– Jokainen asiakas on erilainen, Toiveet on kuunneltava tarkasti ja otettava huomioon, hän toteaa.

Raija Peräkylä huomauttaa, ettei ala ole kaikkein helpoin. Asiakkaan tunteet ovat pinnassa, kun kyse on läheisen poismenosta ja siihen liittyvistä järjestelyistä.

– Vuosien saatossa siihen tottuu.

Peräkylän liike on toiminut aina suurin piirtein samoilla nurkilla: nykyisissä tiloissakin kuutisenkymmentä vuotta. Saman alan yrityksiä on ollut, mutta moni on käynyt matkan varrella vain käväisemässä.

– Hautaustoimistoja on ollut usein kaksi, mutta joskus on oltu yksikin, Timo Peräkylä toteaa.

– Kukkakauppoja oli parhaimmillaan toistakymmentä, mutta marketit ovat syöneet alaa, valitettavasti, Raija Peräkylä lisää.

Yhteistyökumppanit kulkevat mukana vuodesta toiseen. Peräkylän kautta järjestyy hautakivi kuin pitopalvelukin, vaikka liike ei niistä suoraan itse vastaakaan.

Vuonna 1993 aloittanut Mikko Peräkylä tiesi, mihin on lähdössä kun palasi pääkaupunkiseudulta takaisin perheyrityksen leipiin viitisen vuotta sitten.

– Ei tässä mitään kahdeksan tunnin työpäiviä tehdä.

Viikonloput voivat olla hyvinkin kiireisiä, joskin sunnuntaisen siunaustilaisuudet ovat jääneet vuosien mittaan pois.

– Työ on usein ajanut edelle, jos jotain lomasuunnitelmia on ollut. Siirretään sitten vapaata.

– Kun parinkymmenen vuoden lomat jäivät pitämättä, niin viimeisen neljän vuoden aikana on reissuttu aika paljon, Raija Peräkylä kertoo.

Savon Yrittäjien Arto Nykänen ja Varkauden Yrittäjien Aimo Aalto pitävät 90 vuoden taivalta kunnioitettavana.

– Hienoa myös, että perinne jatkuu. Tulevaisuus on turvattu, Aalto huomauttaa.

– Sukupolvenvaihdos tapahtuu korkeintaan yhdessä viidestä perheyrityksestä, Nykänen mainitsee.

Kukkakauppa & Hautauspalvelu Peräkylä

Maalari Heikki Väänänen osti ruumisarkku- ja seppeleliikkeen I. J. Korkeelta 1928.

Vuonna 1932 liike laajeni Heikki Väänäsen Hilkka-tyttären avaamalla kukkakaupalla, ja pian yritykseen tuli mukaan Hilkan puoliso Daniel Peräkylä. Seuraava sukupolvenvaihdos tapahtui 1970-luvulla.

Palvelukokonaisuus kuuluvat nykyisin hautaustoimisto, kukkakauppa, pitopalvelu sekä hautakivien myynti ja kaiverruspalvelu.