Todennäköisesti verkkotyöskentely tulee lisääntymään lukioissa ja myös peruskoulussa

Aurinko juhlistaa hienoa kevätpäivää, kun lapsilla ja nuorilla koittaa kesäloma. Loma on jälleen kerran ansaittu, ja tällä kerralla hyvin poikkeuksellisen kouluvuoden jälkeen.

On helppoa sortua ajatukseen, että vastahan koululaiset menivät kouluun. Koulussa he kuitenkin olivat myös silloin, kun töitä tehtiin etänä kotona. Joiltakin se sujui hyvin, joiltain kohtuullisesti ja joiltain huonosti. Moni isä ja äiti pääsi olosuhteiden pakosta palaamaan koulunpenkille lastensa tueksi.

Joka tapauksessa muutos on ollut valtava kaikille lapsille ja nuorille sekä myös opettajille, vaikka suomalaiset opettajat ovatkin korkeasti koulutettuja myös tietoteknisesti valveutuneita. Unescon tilastojen mukaan koko maailmassa korona on vaikuttanut 1,5 miljardin opiskelijan arkeen. Koulutiloja on suljettu 185 maassa. Varmaa on, että monessa maassa ja monen koululaisen tilanne on ollut huomattavasti heikompi kuin meillä.

On hyvin todennäköistä, että verkkotyöskentely tulee lisääntymään lukioissa ja myös peruskoulussa. Se ei korvaa lähiopetusta, eikä sen pidäkään korvata. Mutta lähiopetuksen rinnalla verkko antaa mahdollisuuksia esimerkiksi monenmoiseen pienryhmätyöskentelyyn. Parhaimmillaan se auttaa kuntia selviämään erilaisista tilanongelmista. Jos pienessä hetkessä polkaistiin tällainen etäopetusverkko pystyy, mitä voidaankaan tehdä, jos verkko-opiskelussa edetään suunnitelmallisesti.

Koululaisten ja opiskelijoiden suurin toive lienee, että korona pysyy loitolla kesälomien vietosta ja että kouluun päästään palaamaan elokuussa. Ihmissuhteita on pakko hoitaa myös nokikkain. Moni ystävyys ja kaveruus saa taas liimaa, kun liikkua ja tavata voi taas hieman vapaammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.