Työvoiman kysyntä on vilkasta – Pohjois-Savon yrityksillä on edelleen hyvä tilauskanta ja investointeja tehdään Varkaudessakin

Talouden ja työllisyyden kehitysnäkymät edelleen varsin positiiviset Pohjois-Savossa. Uudet avoimet työpaikat ovat lisääntyneet kahden viimeisen vuoden aikana selvästi.

Maakunnan yrityksillä on edelleen hyvä tilauskanta, mutta varovaisuus on hieman kasvanut.

Erilaiset ennusteet talouden heikkenemisestä eivät ole vielä konkretisoituneet yritysten tämän hetkiseen toimintaan.

Viimeisten vuosien aikana on toteutettu todella runsaasti erilaisia investointeja, sekä tuotantorakennuksiin että koneisiin ja laitteisiin.

Uusia investointeja suunnitellaan ja toteutetaan edelleen erityisesti Kuopion seudulla, mutta myös Varkauden ja Ylä-Savon seuduilla on sekä yksityisen sektorin että julkisen puolen investointisuunnitelmia aiempia vuosia enemmän.

Seudulla on odotettu Finnpulp Oy:n, maailman suurimman havusellutehtaan toteutumista. Lopullinen kanta tehdashanketta viivästyttäneeseen ympäristölupaan on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana.

Tehtaalla nähdään olevan suuri yhteiskunnallinen ja aluetaloudellinen merkitys. Toteutuessaan tehdas toisi koko Suomeen runsaasti työpaikkoja, joista Pohjois-Savoon odotetaan noin 1 500 työpaikkaa.

Maakunnan matkailun kehittäminen nähdään tärkeänä kaikilla seuduilla. Tavoitteena on kasvattaa alueen kansainvälistä matkailua ja sen vetovoimaa, sillä 90 prosenttia alueen matkailusta on kotimaan matkailua ja vain kymmenen kansainvälistä.

Lähes kaikilla seuduilla on vireillä runsaasti erilaisia matkailuun liittyviä hankkeita. Alalle on investoitu paljon ja uusia investointeja on suunnitteilla ennätysmäärä, esimerkiksi vierailu- ja elämyskeskus Iisalmeen, Puijon alueen kehittäminen sekä tiedekeskus Varkauteen.

Uudet avoimet työpaikat ovat lisääntyneet kahden viimeisen vuoden aikana selvästi. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjois-Savon TE-toimistoon alkuvuoden 2019 aikana yhteensä 25 000 työpaikkaa, mikä on noin 5 400 työpaikkaa enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Selvästi eniten työpaikkoja oli hallinto- ja tukipalveluissa.

Pohjois-Savon yrityksistä 34 prosenttia on kokenut rekrytointiongelmia toisella vuosineljänneksellä. Luku on edelleen korkea, mutta kuitenkin koko maan alhaisin ja huomattavasti vuoden 2018 keskiarvoa matalampi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.