Väinölän naivistinäyttely syntyi, kun Varkaus kaipasi iloa ja toivoa laman keskelle - nyt toivolle ja merkityksellisen elämän pohdinnalle on taas tarvetta

Ei hetkessä läpi käyty kokemus, matkailukoordinaattori Eeva Lemiläinen kuvaili taidekeskus Väinölän naivistisen taiteen kesänäyttelyä avajaistilaisuudessa keskiviikkona.

– Matkailun trendi on nyt, että tullaan elämyksiin, niillä on vetovoimaa. Että voi kokea jotain sellaista, mistä jää muistijälki.

– Väinölään on luotu kiireetön ilmapiiri, jossa voi vapaasti tutustua taloon ja taideteoksiin. Myös miljöö on Varkauden kannalta ainutlaatuinen ja osa Varkauden teollista historiaa. Väinölä on myös parhaassa kunnossa pidetty vanhan Varkauden talo.

Iloa-toivoa-naivistit Varkaudessa -näyttelyyn osallistuu 60 taiteilijaa, joista 11 asuu Varkauden seudulla tai on sieltä lähtöisin. Näyttelyn kuraattorina on toiminut Marja-Muusa Hämäläinen, joka myös on suunnitellut näyttelyn kiitosta saaneen ripustuksen. Toteutus on Timo Hämäläisen kädenjälkeä.

Tänä vuonna näyttelyn teemana ilon parina on toivo. Marja-Muusa Hämäläinen kertoo saaneensa näyttelyideansa, kun Varkaudessa oli lama ja ilmapiiri toivoa vailla. Ensimmäinen naivistinäyttely Iloa Itä-Suomeen järjestettiin vuoden 2012 kesällä.

– Halusin jotain värikästä ja iloista alakulon keskelle.

Nyt toivoa tarvitaan taas korona-ajasta selviytymiseksi.

– Jokaiselta taiteilijalta on pyydetty kommentti, mikä heille on se toivon teos. Ne merkitään neliapilalla, Hämäläinen kertoo.

Marja-Leena Vepsäläinen rakastaa lehmiä ja kissoja. Kuva: Aulikki Jääskeläinen

Ensikertalainen Väinölän kesän taiteilija on Kuopion Sotkanniemessä asuva Marja-Leena Vepsäläinen, jonka hyväntuulisista tauluista katsoja erottaa ensimmäiseksi lehmät ja kissat.

– Olen tykännyt lehmistä aina, jo pikkutyttönä halusin olla lehmien kanssa, ja pääsinkin niiden parissa työskentelemään, vaikka sittemmin olen tehnyt monenlaisia töitä.

– Kun vuonna 2003 muutin Leppävirralta Kuopioon, uudella kumppanillani oli lehmiä, ja olin onnellinen, kun pääsin taas niitä hoitamaan.

Vepsäläinen on pitkän linjan taiteilija – hän aloitti maalausharrastuksen kansalaisopistossa Kuopiossa vuonna 1971. Sittemmin hän on käynyt alan kursseja ja opiskellut itsenäisesti.

– Minulla on aina ollut pikkutarkka tyyli, ja töitäni on sanottu naivistisiksi.

Toinen ensikertalainen on Tarja Lampinen Sysmästä.

– Ajattelin, että naivistisessa näyttelyssä poikkean muista, mutta niinpä täällä moni muukin poikkeaa, hän ihailee naivismin laajaa kirjoa ja näyttelyn toteutusta Väinölässä.

– Ehkä naivismin rajamailla olen, mutta omaa tietäni olen aina mennyt.

Hänen toivon teoksena on nuoren tytön muotokuva Haaveilija.

– Minusta parasta toivoa ovat lapset. Innoittajani on kymmenvuotias Alina-tyttäreni, joka kuvassa haaveilee juhliin lähdössä.

Alina on usein hänen muotokuviensa malli, mutta kasvot eivät ole tyttären.

– Jos ne olisivat näköiset, en raaskisi luopua töistäni.

Merja Hämäläinen innostui naivismista uusia aiheita etsiessään. Kuva: Aulikki Jääskeläinen

Korialla asuva Merja Hämäläinen toi teoksiaan Varkauteen toisen kerran. Hänen toivonsa on luonnossa: suureen elämän puuhun mahtuvat asumaan muun muassa lampaat, liskot ja joukko erilaisia lintuja.

– Kaikilla on paikkansa elämässä.

Monipuolisesti taidetta ja käsitöitä tehnyt Hämäläinen löysi naivismin vasta muutama vuosi sitten hakiessaan uusia aiheita maalattavakseen.

– Huomasin, että naivistille elämä on täynnä aiheita. Eikä tarvitse välittää mittasuhteista, perspektiiveistä ja väreistä eikä siitä, onko työ mallinsa näköinen, sillä kaikki, mitä teen, on oikein. Se on kivaa ja iloista tekemistä.

Iloa-toivoa-naivistit Varkaudessa on Väinölässä 3.6.-22.8.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Savo

Teatterissa pääsee turvallisesti Pariisiin ja Rivieralle – Herrasmieshuijarit-musikaali avaa kauden

Kuivausrumpu syttyi palamaan Leppävirralla – asukkaan havahtuivat palovaroittimen ääneen

Missikisat, rakettikeihästä ja suunsoittosirkus – Harjurannalla vietettiin kuuma ja hauska päivä

Rahkasammal, mustikka, puolukka ja järvituulen lempeys – Max Perttula pani metsän parfyymipulloon

Kirkollisvero pysyy ennallaan Varkaudessa – Ylivahtimestarin virka on toistaiseksi jäädytetty

Päiviönsaari on täynnä tapahtumia Taiteiden yönä: on pihatanssit, lava esiintyjille ja paljon muuta

Kanavilla on käynyt kuhina – Heinäveden reitti on Suomen kolmanneksi vilkkain

Ilmoitukset koronaoireista kasvaneet rajusti Savossa – THL: voi ennakoida uusia tartuntoja

Koko Pohjois-Savo oli helteessä lauantaina – hikisimmät oltavat Varkaudessa

Soisalo-opistossa pidetään huoli turvaväleistä ja käsidesiä riittää