Aimo Aalto: Kannattaisi murtaa perinteitä ja kysyä yrittäjiä erilaisiin suunnitteluryhmiin.

Näinhän se on: ilman menestyviä yrityksiä ei ole kaupunkiakaan. Miksi tästä näin yksinkertaisesta asiasta ja välttämättömästä symbioosista ei ole läheskään kaikilla tahoilla täyttä ymmärrystä, saati todellista tahtotilaa ja varsinkin tekoja tämän saavuttamiseksi? Tai sitten asia nähdään ainoastaan kapeakatseisesti suurteollisuutena, joka toki on tärkeä elinvoimatekijä myös.

Silti kuitenkin valtaosa eli noin 94 prosenttia Suomen yrityksistä on alle 10 hengen yrityksiä, eli mikroyrityksiä. Osaltaanhan asia voi olla myös niin, että kuullun ymmärtämisessä on puutteita ja/tai asiayhteys ei herätä sen suurempia intohimoja tarkempaan pohdiskeluun aiheen ympärillä.

Erilaiset muotilauseet ovat täällä meilläkin Varkaudessa käytössä eri asiayhteyksissä ja strategioissa – esimerkiksi yrittäjäystävällinen, elinvoimainen, vetovoimainen, pitovoimainen, houkutteleva, hyvinvoivia ihmisiä. Miten nämä näkyvät meillä konkreettisina tekoina ja tuloksina.

Onko resursseja ja osaamista riittävästi, onko tavoitteellista ja jämäkkää johtamista, onko ilmapiiri positiivinen ja rakentava?

Monessa kohdassa Varkaudessa on menty eteenpäin muun muassa elinkeinoasioissa. Nimenomaan tekoja tarvitaan kuitenkin jatkossa reilusti enemmän.

Moni asia tuppaa olla “tekemistä vaille valmis”.

Mitä me Yrittäjät olemme tehneet ja mitä olemme valmiita tekemään menestyvän kaupunkimme eteen?

Päivänselvää on ja konkreettisesti: luomme työpaikkoja, tuotamme palveluita ja maksamme veroja. Muutamia yrittäjiä on myös kaupunginvaltuustossa.

Yrittäjiä toimii paljon myös erilaisissa yhdistyksissä sekä verkostoissa toimien näin kansalaisaktiivisina henkilöinä. Yrittäjät ovatkin pääsääntöisesti innovatiivisia sekä aktiivisia henkilöitä, joille on ominaista myös talouden realiteettien hallitseminen sekä vahva asioille omistautuneisuus.

Yrittäjille on selvää, ettei mikään tule ilmaiseksi. Yrityksen pyörittämiseen tarvitaan liikeidea ja strategia, resursseja ja johtamista, tavoitteita ja seurantaa, nopeaa reagointikykyä, päätöksentekoa ja joustavuutta sekä kykyä katsoa myös kauas.

Menestyvät yritykset haluaisivat toimintaympäristökseen menestyvän kaupungin, jossa on aito tekemisen meininki. Kaupungin jossa on yrittämisen edellytykset kunnossa, tarjolla osaavaa työvoimaa, toimivat julkiset ja yksityiset palvelut sekä postiviinen ja yhteisöllinen ilmapiiri. Tarvitaan myös dynaaminen ja eteenpäin katsova päätöksentekokulttuuri sekä aitoa yrittäjäystävällisyyttä.

Onko Varkaus sitä nyt? Ollaanko nykyiseen tilanteeseen tyytyväisiä vai kannattaisiko tavoitella parempaa?

Todellakin kannattaa! Yrittäjien joukossa on useita innovatiivisia ja eteenpäin katsovia kehittäjiä, joilla ei ole esimerkiksi poliittista agendaa. Kokeilukulttuurin nimissä kannattaisi murtaa vanhoja perinteitä ja kysyä näitä menestyviä yrittäjiä mukaan erilaisiin suunnitteluryhmiin.

Laadukas ja kaikin tavoin toimiva elinympäristö on yhteinen asiamme, tehkäämme Varkaudesta meille kaikille parempi ja turvallinen paikka asua, käydä koulua, opiskella, käydä töissä, yrittää, harrastaa.

Tavoitteena ja ainoastaan yhteinen menestyvä Varkaus!

Kirjoittaja on Varkauden Yrittäjien puheenjohtaja.