Aimo Aalto: Tuskastuttavan hitaasti suunnitelmat etenevät tai valmistuvat. Monta vuotta on puhuttu datakeskuksesta ja vetovoimakeskuksesta.

Vanhassa sananlaskussa ei tarkoiteta, että yrittänyt henkilö laitettaisiin jonnekin, mikäli hän ei olisi yrittänyt, vaan käytännössä sanonta merkitsee, että aina kannattaa yrittää. Tämän vanhan sanonnan yhteydessä “laittaminen” tarkoittaa samaa kuin moittiminen.

Vanhassa sananlaskussa piilee suuri viisaus, eikä sen sanoma ole muuttunut tähän päivään mennessä eikä toivottavasti tulevaisuudessakaan, sillä yrittäjiä sekä yritteliäitä henkilöitä tarvitaan yhä enemmän tulevaisuuden vastuunkantajiksi. Yrittäjyys on se perusta, jolle suomalainen hyvinvointi on rakentunut.

Suomi ja kunnat tarvitsee aina innovatiivisia ja peräänantamattomia vastuunkantajia, jotka tarttuvat asioihin, asettavat tavoitteita ja toteuttavat päämääriään. Näitä arvoja edustavat puhtaimmillaan yrittäjät.

Yrittäjiä tarvitaan erilaisiin luottamustehtäviin yhä enemmän. Tulevana keväänä pidetään mm. maakunta- sekä eduskuntavaalit, joissa toivon mukaan saadaan yrittäjiä, yrittäjämyönteisiä sekä yrittäjyyttä ymmärtäviä ehdokkaita runsain joukoin valituksi luottamuspaikoille.

On eri asia, jos asiat jää pelkäksi yritykseksi ilman kunnon suunnitelmia, resursseja, osaamista, johtamista, vastuun kantamista, tavoitteita, aikatauluja jne. Tämänkin tyyppistä toimintaa on olemassa, myös meillä täällä Varkaudessa.

Joku voi todeta, että “onpahan ainakin yritetty” mutta edellä mainittujen puutteiden vuoksi asiat tuppaavat monesti jäämään tekemistä vaille valmiiksi.

Kaupunkimme elinkeinollisia investointeja sekä elinvoimaisuuteen liittyviä kehityskohteita sekä suunnitelmia putkahtelee Varkaudessa säännöllisin väliajoin tietoisuuteemme, mikä on hyvä ja toivottava asia.

Mutta tuskastuttavan hitaasti tietyt suunnitelmat etenevät tai valmistuvat. Monta vuotta on esimerkiksi puhuttu datakeskuksesta ja sellaisen sijoittautumisesta Varkauteen. Samoin vetovoimakeskukseksi nimetystä hankkeesta ja siihen liittyvistä suunnitelmista on jos jonkinlaista huhua mutta tietoa ei juurikaan.

Toivoa vaan sopii, että suunnitelmat vetovoimakeskuksen ympärillä tulee toteutumaan nimensä mukaisesti: ensiksi että se joskus todellakin valmistuu ja siinä on nimensä mukaista toimintaa ja että se tulee lisäämään alueemme elinvoimaa, pysäyttää ja imaisee autoilijat/matkailijat Varkauden monipuolisten palveluiden äärelle ja näin ollen mahdollistaa esimerkiksi nykyisten erikoisliikkeiden kehittymisen keskusta-alueilla sekä mahdollistaa uutta yritystoimintaa.

Yrittäjyys on vahva vaihtoehto. Viime vuonna perustettiin Varkauteen ennätysmäärä uusia yrityksiä.

Uusyrityskeskus Wäläkky tekee erinomaista ja laadukasta työtä uusien yritysten synnyttämiseksi alueellemme, kiitos Wäläkky ja onnittelut kaikille uusille yrittäjille!

Kirjoittaja on Varkauden Yrittäjät ry:n puheenjohtaja ja uusyrityskeskus Wäläkyn hallituksen puheenjohtaja.