Andritz on palkannut Savoniasta 67 valmistunutta vuoden 2015 jälkeen: "Tämä oli arvokas tieto, työllistyminen koulutuksen laadun keskeinen mittari"

Olemme saaneet lukea hienoja uutisia teknologiayhtiö Andritzilta. Ensin iso tilaus UPM:ltä ja tällä viikolla uutisoitiin uusista tuotantotiloista Varkauteen. Positiivisia uutisia kannattaa nostaa esille ja siten luoda uskoa muillekin toimijoille.

Andritz on kertomansa mukaan palkannut Savonia-ammattikorkeakoulusta 67 valmistunutta osaajaa erilaisiin Suomen toimintoihin vuoden 2015 jälkeen. Suurin osa heistä työskentelee Varkaudessa. Tämä oli arvokas tieto ja pyrimme saamaan muiltakin toimijoilta tietoja Savonian alumneista.

Työllistymistä pidetään ammattikorkeakoulujen koulutuksen laadun keskeisenä mittarina. Ammattikorkeakoulusta työllistytään erinomaisesti, uusimman tiedon mukaan 89 prosenttia valmistuneista on työllistynyt. Ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta jopa 99 prosenttia on työelämässä valmistumisen hetkenä.

Savoniasta valmistuu vuodessa yli 1 300 tutkintoa ja noin 65 prosenttia tutkinnon suorittaneista jää maakuntaan töihin. Se on erinomainen tulos, sillä Savonialla osassa koulutusohjelmia on valtakunnallinen koulutusvastuu. Meille tulee hakijoista noin 60 prosenttia maakunnan sisältä ja siten saamme maakuntaamme pitovoimaa.

Valmistumisvaiheessa opiskelijoilta kerätään palaute opiskeluajaltaan. Koko ammattikorkeakoulukentässä opiskelijapalaute on parantunut, vaikka ammattikorkeakoulut ovat olleet talouden osalta kovassa ahdingossa. Jo viidettä vuotta peräjälkeen esimerkiksi Savonian luonnonvara-alan opiskelijoiden valtakunnallinen palaute kertoo, että Savoniasta saa Suomen parasta koulutusta.

Opiskelijapalautteen perusteella olemme onnistuneet löytämään uusia ja vahvistamaan aiempia, hyviksi koettuja toimintatapoja. Työelämäyhteistyö on opiskelijoiden mielestä merkityksellistä. Savonia on omassa sarjassaan monialaisena korkeakouluna ensimmäisellä sijalla opintojen edistymistä kuvaavalla mittarilla. Hyvänä käytänteenä voidaan pitää esimerkiksi energiatekniikan valintakoekursseja, joiden kautta motivoituneet ja valmiuksiltaan sopivat hakijat valikoituvat opiskelijoiksi.

Savonialainen opiskelija yhdistää usein työn ja opiskelun. Siksi meidän tulee löytää yksilöllisiä ratkaisuja opiskelijan opiskelun tukemiseen. Olemme rohkeasti kokeilleet erilaisia monimuotoisia ja työelämäläheisiä malleja mm. Varkaudessa, jossa omalta paikkakunnalta voi opiskella insinööriopintojen lisäksi sairaanhoitajaksi, sosionomiksi, agrologiksi ja tradenomiksi. Tiiviissä yhteistyössä opiskelijoiden kanssa löydämme toimivimmat ja joustavimmat oppimisratkaisut myös tulevaisuudessa.

On arvokasta käydä jatkuvaa vuoropuhelua työelämän kanssa osaamisen tarpeista ja samalla tiivistää opiskelijoiden ja työelämän välistä yhteistyötä. Erilaiset työelämäprojektit, harjoittelut ja kehittämistehtävät sitouttavat opiskelijaa mahdolliseen tulevaan työpaikkaan.

Savonia panostaa monimuotoiseen ja monialaiseen opiskeluun niin tutkintokoulutuksessa kuin myös työelämässä olevan henkilöstön kouluttamisessa. Erilaiset koulutustaustat ja osaamisen täydennystarpeet huomioidaan koulutussisältöjen ja -muotojen suunnittelussa.

Loppuun vielä yksi onnistuminen. Savonia sai Great Place to Work -sertifikaatin suurten yritysten sarjassa ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa. On mukava olla Suomen parhaita työpaikkoja. Sellainen työyhteisö pystyy tekemään myös tuloksellista työtä.

Kirjoittaja on FT ja Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.