Ei aidoille ja lukoille

Sotkuja seinissä, kivijalassa, ikkunassa ja ikkunapellissä. Rikottuja pihakalusteita, rikki revittyä turva-asfalttia. Mutkalle väännettyjä lämmitystolppia. Roskaa ja sinne tänne liimattuja nuuskamällejä. Näin kuvaili toimittaja näkemäänsä ja kuulemaansa Waltterin koulun hävityksestä Warkauden Lehdessä (4.9.). Taitotalo-koulurakennusta ja sen vieressä sijaitsevaa liikuntataloa töhrittiin viime viikonvaihteen aikana, ja se oli toinen kerta pienen ajan sisässä.

Varkauden kaupungille touhu siivoaminen maksaa taas tuhansia euroa.

Waltterin koulun rehtori Paavo Tervonen sanoo silti, että koulun pihamaa pitää säilyttää kaikille avoimena ajanviettopaikkana. Rikosilmoitus on tehty, pihamaan kameravalvontaa tehostetaan, vartija pitää koulua silmällä.

Psykologi Lasse Nurmi Keskusrikospoliisista sanoi taannoin Ylen haastattelussa, että nuorten ilkivalta on usein uhoa. Leikkipuistojen, bussipysäkkien ja koulukiinteistöjen särkijät ovat yleensä nuoria, jotka täyttävät toimettomuuttaan hölmöllä käytöksellä ja uhoamisella.

Usein kyse on muutamista nuorista, pienestä porukasta. Näin on Nurmen mukaan erityisesti silloin, jos sama paikka on useaan otteeseen ilkivalla kohteena.

Tekijät ovat tavallisesti nuorten keskuudessa yleisessä tiedossa mutta heitä ei paljasteta. Muut voivat pelätä kostoa tai vasikoiminen ei vain käy päinsä.

Ilkivalta yleensä loppuu, kun murrosikä menee ohi.

Muutaman nuoren porukka ennättää kuitenkin tehdä pahimmillaan ison laskun. Paras tapa katkaista kierre nopeasti on saada tekijät kiinni.

Iloinen uutinen ei tietysti ole, että uudet uhoajat ovat tavallisesti tulossa typerästä käytöksestä ulos kasvaneiden tilalle.

Varkaudessa nuorten huonosta käytöksestä eri puolilla kaupunkia on raportoitu tiiviiseen tahtiin somessa. Könönpelto on ollut erityisesti tikun nokassa.

Aikuiset ovat keskusteluissa tukkanuottasilla. Siinä missä toinen syyttää nuoria räävittömästä käytöksestä, toinen sanoo, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.

Keskustelijat vaativat kovaa kuria nuorille, huolenpitoa, välittämistä, rangaistuksia, rajoja ja fiksuja vanhempia, paljon entisiä fiksumpia.

On liian helppoa sanoa, että huonosti käyttäytyvät nuoret tulevat perheistä, jolla on paljon ongelmia. Niin voi olla tai olla olematta.

Usein perheet ovat ihan tavallisia. Jokaisen lapsensa pahan murrosiän läpikäynyt tietää, miten vaikeaa kasvattaminen on, vaikka ihan täysillä ja miljoonalla erilaisella konstilla yrittäisi.

Lohduttavaa on, että jonain päivänä vain tajuaa, että painajainen on ohi. Ja tavallisesti lopputulos on ihan hyvä tai jopa priima.

Varkaus satsaa nyt lapsiin ja nuoriin, ja se on hieno asia.

Waltterin koulu tuli hyvin kalliiksi ja sen viihtyvyyteen panostettiin monin tavoin.

Nuorten talo etenee viimein. Könönpelto sai lähiliikuntapaikan. Skeittipuistoa rakennetaan Tehtaan koulun kupeeseen.

On suuri sääli, jos kaikki hyvä ja yhteinen joutuu ajan kanssa aitojen ja lukkojen taakse. Siitä kärsivät vain nuoret itse.