Esa Tuovinen: Virkamiesten talousohjelma on madonlukuja täynnä, ja poliittisten päättäjien pitää uskaltaa tehdä ratkaisuja

Näkökulma

Varkauden valtuusto käsittelee tasapainotusohjelmaa seminaarissa maanantaina 19. elokuuta. Ohjelma 2025 on välttämätön ja kulukuuri on myös ymmärrettävä ottaa todesta eikä vain miettiä säästöjä.

Virkamiesjohdon esittämä ohjelma on madonlukuja täynnä, ja poliittisen tahdon on uskallettava tehdä ratkaisuja eikä vain toivoa tulevan vetovoiman ratkaisevan näitä.

Arvio on, että verotulot nykyisellä kunnallisveroprosentilla tulisi kasvamaan noin 1,8 prosenttia vuodesta 2023 alkaen. Itse en usko tuohon. Vaikka työllisyysvaikutuksen myötä työttömien määrä on pienentynyt, niin palkkatulosta veroa maksavien määrä vähenee nopeammin.

Varkaudessa asuvien työtä tekevien määrä pienenee 1,4 prosenttia vuodessa (lähde vero.fi tilasto). Eläketulosta veroa maksavien lukumäärä kasvaa noin 0,7 prosenttia. Tämä ei riitä, koska kuolleisuus on syntyvyyttä suurempi.

Nähdäkseni mikään puolue ei ole valmis nostamaan kunnallisveroprosenttia, koska se entisestään vähentää kaupungin vetovoimaisuuta. Varkaus tarvitsee uusia veroja maksavia asukkaita nykyisten käyttömenojensa kulujen peittämiseen.

Annetaan pienien tekojen, jotka ovat vaikuttaneet osaltaan paluumuuttajien tänne tuloon, vaikuttaa. Tosiasia kuitenkin on, että yhden veroprosentin nosto tuo vain reilut kolme miljoonaa euroa tuhlattavaksi.

Kaupunginjohtaja ja talousjohtaja ovat kantaneet huolta verotuloista ja samalla myös henkilöstömäärän kehityksestä. Vuoden 2019 alussa henkilöstöä oli yli 1 600, joka on suhteettoman suuri tämä kokoiselle kaupungille.

Henkilöstön eläköityminen antaa mahdollisuuden pienentää henkilöstöä, jos mietitään oikeasti organisaatiota. Kenen tilalle palkataan uusi henkilö vai voidaanko toimintoja muuttamalla yhdistää palveluja tai olla paikka vaan täyttämättä?

Sairauspoissaolojen pienentäminen 17,5 päivästä 16 päivään vuodessa antaa merkittävän säästön. Vuonna 2018 sairauspoissaolojen rahallinen määrä oli yli 1,5 miljoonaa euroa. Tämä on siis noin 0,5 veroprosenttiyksikön verotulo.

On myös huomioitava, että pitkäaikaisten poissaolojen määrä on kasvanut.

Kaupungin investointiohjelma on kova. Se on osaltaan peruja pitkän ajan korjausvelasta. Sairaala sai peruskiven ja rakentaminen jatkuu.

Kovat toiveet ovat uskomukseen sen tuovan vetovoimaa Varkauteen mutta ensi sijaisesti on lähtökohta tuottaa palveluja tehokkaammin. Uimahallista varmasti yleisöosastolla keskustellaan vielä monta kertaa, kunhan ensin nähdään urakkatarjoukset.

Saa nähdä, montako kouluverkkoselvitystä vielä tehdään. Itse näen Puurtilan ja Luttilan koulun yhdistämisen etusijalle.

En tiedä, kuinka monta remonttiselvitystä näihin kouluihin vielä tehdään mutta ei pelkät selvitykset niitä korjaa toimiviksi. Kun aikamme jahkaillaan, niin lapsimäärä vuositasolla pienenee ja kaupungin 100 syntyvää lasta sopii jo neljään kouluun hyvinkin.

Teollisuuskylän toiminnan turvaamiseksi on yhtiön taserakenne saatava tavalla tai toisella kuntoon, jotta se pystyy tekemään edes olemassa oleviin kiinteistöihin peruskorjauksia.

Kirjoittaja on k aupunginvaltuutettu (kok .) Varkaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.