Esa Tuovinen pohtii, miten alueen noin prosentin negatiivinen vuotuinen väestönkehitys saataisiin positiiviseksi

Keskikokoiset kunnat ovat ympäri Suomea samanlaisten haasteiden edessä kuten Varkaus ja lähiseutu. Väestö vanhenee ja uusia asukkaita ei tule tilalle. Syntyvyys on pienimmillään 70 vuoteen.

Myös seurakunnat tulevat olemaan isojen muutosten edessä jäsenten siirtyessä tuonpuoleiseen. Vuonna 2040 enää noin puolet kuuluu seurakuntiin.

Varkaus on asettanut tavoitteen vuoteen 2040 mennessä 62 000 asukkaan Keski-Savon seudun kaupungista. Alueen nykyinen noin prosentin negatiivinen vuotuinen väestönkehitys pitää saada positiiviseksi.

Se ei helpolla synny, vaikka meillä on kuinka hyvä strategia ja vetovoiman teesejä.

Vetovoima luodaan työpaikoilla. Ilman työpaikkoja ja niiden mukanaan tuomia mahdollisuuksia ei meillä ole kasvuun mitään mahdollisuutta.

Varkaudessa on monia energiateollisuuden yrityksiä, jotka ovat palkanneet työvoimaa. Näihin työpaikkoihin on tullut monta nuorta aikuista.

Perheeseen kuuluu normaalisti myös toinen osapuoli. Löytyykö hänelle työpaikka täältä? Ei. Tällöin on helppo tehdä päätös sijoittua asumaan jonnekin muualle kuin Varkauteen.

Kysykääpä näiltä uusilta työntekijöiltä. Mihin he ovat asettautuneet asumaan?

Pitää olla edullisia asuintontteja rakentamiseen. Näitä on varmasti tällä hetkellä. Hyviä tontteja on tarjolla ja paljon on myös taloja myynnissä.

Nuori perhe ei vaan sijoitu Varkauteen, koska pankki helposti esittää rahoittamisen vaatimuksena sijoittautumista mieluimmin Kuopion suuntaan.

Yrityksille täytyy olla saatavilla vuokratiloja ja rakentamiseen sopivia tontteja. Ne yritykset, jotka toimivat suunnittelu- ja teknisillä aloilla, eivät halua sitoa pääomaa seiniin. Niille on tällä hetkellä vaikea löytää toimivia ratkaisuja, koska Navitakset ovat täyteen buukattu.

Kauppakadun varressa löytyy yrityksille tiloja, mutta entiset kivijalkakaupat eivät ilman isompaa remonttia sovellu nyky tarpeeseen.

Lapsiperheille on oltava päivähoitopaikka helposti saatavilla. Varkaudessa on toistaiseksi tilanne varsin hyvä. Tietysti meiltä puuttuu se ranskankielinen leikkikoulu, mutta tämän ei pitäisi olla este perheen sijoittumiselle Varkauteen.

Lapsille ja nuorille perheille pitää olla harrastusmahdollisuuksia. Meillä ei ole Kansallisteatteria, mutta hyvä teatteri kuitenkin. Eikä ole sitä kansallisbalettiakaan, mutta on monta muuta harrastamisen mahdollisuutta.

Uutta uimahallia ollaan suunnittelemassa, mutta hitto kun se iso katettu jalkapallostadion puuttuu.

Peruskoulun jälkeen on oltava hyvä keskiasteen koulutus. Meiltä löytyy hieno lukio, mutta ei suinkaan ratsastuslukiota. On monen linjan ammattikoulu ja jopa energiatekniikan ammattikorkeakoulu.

Tulevaisuudessa tulee olemaan kova kisa kaikilla oppilaitoksilla, koska yksinkertaisesti nuorten osuus väestöstä pienenee.

Ja tietysti torstai-illan menomestat meiltä puuttuu.

Lisäksi pitää olla hyvät terveydenhuolto ja sairauden hoitopalvelut. Niiltä osin kuin normaali nuori perhe niitä tarvitsee, on nämä saatavilla Varkaudesta myös tulevaisuudessa. Meillä ei ole suinkaan synnytyssairaalaa, mutta kuinka monta kertaa nuori perhe sitä oikeasti tarvitsee.

Tulevaisuuden nuori luo asuinympäristönsä mielikuvilla ja megatrendeillä ja väestö tulee keskittymään isoihin kaupunkeihin. Siinä meillä on haastetta kerrakseen.

Kirjoittaja on varkautelainen kaupunginvaltuutettu (kok.).