Heikki Helve: Toivon, että Sakkyn uutta kampusta ja siellä tarjottavaa koulutusta hyödynnetään Varkauden vetovoiman kehittämisessä

Näkökulma

Tuore neuvottelutulos hallitusohjelmasta on yksi esimerkki monien muiden tarkastelujen tavoin siitä, kuinka monesta osatekijästä vetovoima rakentuu. En muista nähneeni yhtään strategista asiakirjaa, vetovoimaselvitystä tai kansallista ohjelma, hallitusohjelmista puhumattakaan, jossa osaamista ei mainittaisi yhtenä keskeisenä kilpailukykytekijänä.

Osaaminen syntyy koulutuksesta ja tekemisestä. Tulokset tuovat työtä, toimeentuloa ja elinvoimaa.

Varkauden alueella osaamisella on pitkät perinteet, joista aikoinaan yksi tunnettu osamainen oli laivanrakennus. Se vaati monipuolista osaamista, jonka tulokset olivat kilpailukykyisiä markkinoilla ja paransivat samalla saavutettavuutta vesireittejä hyödyntäen.

Vetovoima ja imago kehittyivät.

Miten monipuolinen osaaminen on vetovoimatekijä tällä hetkellä?

Savon ammattiopiston Varkauden kampukselta ja Varkauden lukiosta on tämän kevään aikana saanut tutkintotodistuksen yhteensä 272 henkilöä, joista 182 ammatillisen tutkinnon suorittamisesta ja 90 ylioppilastutkinnosta.

Valmistuneet ovat keskeisiä Varkauden alueen vetovoiman ja imagon toteuttajia sekä sanansaattajia.

Savon ammattiopisto panostaa voimakkaasti Varkauden kampukseen ja sen vetovoimaan. Koulutustarjonta aloituspaikkoina on suurempi kuin alueen nykyinen ikäluokka. Lähtökohtaisesti turvaamme kaikille mahdollisuus toisen asteen koulutukseen kotiseudulla.

Koulutus alojen tarjonnassa on huomioitu alueen elinkeinoelämän ensisijaiset tarpeet. Tilanne pyritään säilyttämään myös tulevaisuudessa.

Näen, että laadukas toisen asteen ammatillinen- ja lukiokoulutus, uudet opetusympäristöt, tiivis työelämäyhteys ja valmistuvilta saatu hyvä palaute ovat tärkeitä Varkauden alueen vetovoimaa vahvistavia seikkoja.

Tietoisuus siitä, että alueelle voi turvallisin mielin koulutusmahdollisuuksien osalta sijoittua, joko asumaan tai yrittämään, on tärkeä alueen vetovoiman ja siten imagon osatekijä.

Kokonaisuus on kuitenkin oppilaitoksen toimintamahdollisuuksia laajempi.

Alueen myönteinen imago on keskeinen vetovoimaa synnyttävä tekijä. Epäonnistuessaan myös poistyöntävä. Siksi tuen voimakkaasti Varkauden kaupungin ja Navitas Oy:n toimia kehittää kokonaisvaltaista alueen imagoa ja sille prosessille asetettuja tavoitteita.

Yhteinen, tiivis viesti menestyy monipuolisessa viestinnän kentässä yksittäisen toimijan sanomaa paremmin.

Toivon, että uutta kampustamme ja siellä tarjottavaa koulutusta tullaan hyödyntämään Varkauden vetovoiman kehittämisessä ja imagotyössä. Mahdollisuus jatkuvan hakeutumisen, eliniän kestävän oppimisen ja hyvien työllistymismahdollisuuksien kautta lisätä alueen elinvoimaa tulee tuoda selkeästi esille kaikkien toimijoiden toimesta.

Yhdessä tekemällä vahvistetaan tehokkaimmin vetovoimaa ja imagoa.

Kirjoittaja on Savon koulutuskuntayhtymän johtaja, YTL, eMBA.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.