Henkilöön ja persoonaan menevä kommentointi ja suorastaan pilkka ei tulisi olla hyväksyttävää missään eikä keneltäkään

Tänä kriisi ja poikkeusaikanakin on korostunut inhimillisyyden ja käytöstapojen tarpeellisuus.

Ei tarvitse kuin avata televisio esimerkiksi eduskunnan torstain kyselytunnilta niin hyvin nopeasti selviää, että toisten kunnioittaminen saattaa joiltakin korkeintakin päätösvaltaa käyttäviltä olla vähäistä.

Henkilöön ja persoonaan menevä kommentointi ja suorastaan pilkka ei tulisi olla hyväksyttävää missään eikä kenenkään kohdalla. Kyselytuntia katsoessa tulee mieleen, että onko joillain edustajilla suorastaan kilpailu käynnissä siitä, miten pahasti uskaltaa kellekin vastata ja kommentoida.

Päätöksissä on tärkeitä asioita ja on hurjaa, että tällaisenakin aikana itse asiat tahtovat jäädä milloin minkäkin kohun taakse.

Julkisuuteen on tullut myös kansanedustajan kokema kiusaamistilanne, joka johtui lukihäiriöstä johtuvasta väärästä sanasta puheen aikana. Ministeriaitiossa olisi edustajan mukaan naureskeltu tälle virheelle. Mikäli näin toimitaan toisia kohtaan, ei voi odottaa toisten kunnioittamisen olevan kovinkaan korkealla tasolla.

Kansanedustajan sosiaaliseen mediaan lataama kuva kuolevasta ihmisestä, ja suoranainen pilkka tätä kohtaan on käsittämättömän pöyristyttävää. Miten on mahdollista, että kansan valitsema henkilö voi käyttäytyä julkisesti erittäin julmasti ja ihmisarvoa väheksyen?

Millaisen esimerkin kyseinen henkilö antaa julkisuuteen ja onko kansainvälistäkin huomiota saanut somepostaus omiaan kuvaamaan suomalaista kansanedustajaa?

Vastaan että ei tietenkään ole, mutta sellaisen kuvan se valitettavasti ulkomaita myöten voi antaa. Kyseinen edustaja on erotettu omasta eduskuntaryhmästään määräajaksi. Olen hämmästynyt siitä, että miten pitkälle kuitenkin kollegat ovat valmiita katsomaan ja hiljaisesti hyväksymään vastaavanlaiset toimintatavat, joissa ihmisarvolle ei anneta minkäänlaista kunnioitusta.

Paikallistasolla odotetaan myös päättäjiltä asiallista toimintaa ja toisten huomioon ottamista. Kuntatasolla riittää haasteita siinä missä valtakunnankin tasolla.

Asioiden tulisi olla edellä ja henkilökohtaisuuksiin ei pitäisi meidän kenenkään mennä, vaikka kuinka asiat joskus hiertäisivät.

Yli puoluerajojen tapahtuva toisten kunnioittaminen on arvokasta ja ratkaisevan tärkeää, kun painitaan yhteisten haasteiden edessä.

Sosiaalisen median kautta tapahtuva julkinen keskustelu olisi hyvä olla kaikilla meillä hallinnassa. Sielläkin on varmasti turhankin helppo kommentoida niin, että asiallinen keskustelu kääntyy helposti asiattomaksi ja henkilötasolle menemiseen.

Henkilökohtaisesti jokainen meistä kantaa vastuunsa siitä, miten toiset huomioidaan ja miten inhimillisyys ja ihminen tulee ensin. Tämä on tärkeää poliittisten päättäjien kesken, mutta myös viranhaltioiden osalta.

Työrauha on taattava ja luottamusta on oltava toisiimme, jotta tärkeät asiat ja isot haasteet saadaan hoidettua ilman turhia mutkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.