Jorma Saastamoinen muistuttaa, että unelmien eteen kannattaa ponnistella

Niin urheilussa kuin muussakin elämässä asetetaan usein tavoitteita, joihin pyritään ja niiden eteen tehdään töitä. Kerron nyt kiteytettynä yhden esimerkin tavoitteellisuudesta ja unelmista, jotka liittyvät pääosin urheilupuolelle.

WP35 pelasi jääpalloa Suomen huipulla 1970-luvun taitteessa ja Kämärillä kävi siihen aikaan paljon yleisöä. Yleisön joukossa seisoi pieni poika, joka oli tullut katsomaan isänsä kanssa ensimmäisiä jääpallopelejä. Tämä pieni poika liukui aina suoraan kentälle tullessaan huopikkaat jalassa WP35:n maalin taakse seuraamaan huippumaalivahti Pertti Koposen alkuverryttelyä. Tämän pienen pojan unelma oli pelata joskus myöhemmin tuolla kyseisellä pelipaikalla.

Talvella koulupäivien jälkeen tämä poika kokoontui kavereidensa kanssa Puistokatu 8:n pihaan pelaamaan pihapelejä.

Porukat jaettiin kahteen osaan ja pelit pelattiin useasti yhteen maaliin. Maalina oli mattotelineen putkikehikko ja maalivahtina pelasi aina sama poika, jolla oli unelma.

Näistä pihapeleistä pojan matka jatkui WP35:n junioreihin ensin kenttäpelaajaksi, josta aika nopeasti maalivahdiksi.

Aikaa kului ja vuonna 1981 WP35:n valmentaja Pentti Jokinen kutsui tuon nuoren miehen alun edustusjoukkueen rinkiin. Tavoite ja unelma pelata edustusjoukkueen pelejä toteutui jo ensimmäisellä kaudella.

Seuraavaksi tavoitteekseen nuori maalivahti asetti pääsyn A-maajoukkueeseen ja se toteutui vuonna 1984. Joukkueurheilussa kiehtoo aina yhteiset tavoitteet ja työn tekeminen niiden saavuttamiseksi.

Kaikki saavutukset ovat tulleet myös kyseiselle maalivahdille koko joukkueen yhteisten tavoitteiden ja erittäin vahvan sitoutumisen johdosta. Peliuran jälkeen tämä maalivahti siirtyi valmennuspuolelle ja toimii sillä haasteellisella saralla edelleen.

Myöhemmin miehen tie vei mukaan kunnallispolitiikkaan ja tavoitteellisuus kulkee myös mukana päätöksenteossa. Liikunta-ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi viime kokouksessaan liikuntapaikkasuunnitelman, joka menee myöhemmin käsiteltäväksi kaupungin hallitukseen ja sieltä kaupunginvaltuustoon. Tässä suunnitelmassa linjataan lähivuosien tavoitteita ja se kulkee hyvänä tukena päätöksenteossa.

Suunnitelman teossa on käytetty myös ulkopuolista asiantuntija-apua. Myös kuntalaisia on kuunneltu järjestämällä kuntalaiskyselyt aiheesta.

Pääpaino tulee olemaan lähiliikuntapaikka rakentamisessa ja vapaa-ajan ulkoilureittejä tullaan kehittämään merkittävästi. Myöskään kilpaurheilua ei pidä unohtaa, sillä kilpaurheilupaikat vaativat jatkuvaa kunnossapitoa ja kehittämistä. Tämä suunnitelma on myös hyvä esimerkki siitä, että Varkautta halutaan kehittää houkuttelevammaksi liikunnan ja vapaa-ajan suhteen.

Summa summarum haluan tällä kirjoituksella kertoa, että meillä jokaisella on unelmia, joiden eteen kannattaa ponnistella. Kun asettaa tavoitteita ja tekee lujasti töitä niiden eteen, niin usein unelmilla on taipumus toteutua.

Kirjoittaja on Varkauden liikunta- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.