Kari Rajamäki: Kaupungin talous hallitaan selkeillä priorisoinneilla ja arvottamisella eikä tätä voi ulkoistaa konsulteille

Varkaus syntyi Ahlströmin toimintaedellytysten tarpeesta. Seuraava askel myös 90 vuoden jälkeen on otettava alueen kansainvälisen teollisuuden kärjellä. Suomi tarvitsee Varkauden seudun ja Itä-Suomen vahvuuksien kehittämistä. Warkaus on kanava maailmalle. Kaupungin edunvalvonnalla on huolehdittava osaamisesta ja saavutettavuudesta.

Savonian ja Sakkyn ohella Lappeenrannan Lutin sitoutuminen kärkiyrityksiimme ja uusien yritysten luomiseen on tulevaisuuspanostusta.

Liikenneyhteyksien osalta olemme huonommassa asemassa kuin aikoihin. Viitostietä ja vt 23:a on kehitetty eduskunnankin kautta, mutta Bernerin aikana raideyhteys on vakavasti heikentynyt.

Vuosikymmenten työn jälkeen erityinen harrastus kohdistui lentokentän valojen sammuttamiseen. Viimeisessäni vuoden 2015 talousarviossa eduskunta totesi vielä: kansainvälisen teollisuuden tarvitsemien lentoyhteyksien turvaamiseksi Varkauden lentoliikenteen tuki on edelleen perusteltu, mutta se edellyttää paikallisten ja alueellisten tahojen sitoutumista.

EU-komissionkin hyväksymästä statuksesta piti Savonlinna kiinni. Nyt liikenneyhteyksiemme osalta ministeriökin toteaa ”pitkien matkojen ajaminen aamuyöllä ja mahdollisesti iltayöstä työmatkan päätteeksi on liikenneturvallisuusriski”.

Lentoliikenteen ja kentän toimintakyvyn turvaamiseksi olemme palanneet vuosikymmenten takaiseen lähtöasemaan, josta Joroisten Joonas Hännisen johdolla ja yhdessä teollisuutemme kanssa opimme lentämään uudestaan. Ajelehtien ei pidä tuhota rakenteita, jotka on sitkeällä tulevaisuuteen katsovalla työllä rakennettu.

 

Kaupungin talouden hallinnassa on muistettava vaikuttavuus. SDP:n Pia Hedman totesi lokakuussa valtuustossa osuvasti: ”Ilman laadukkaita ja toimivia peruspalveluita emme voi puhua elinvoimaisuudesta. Näistä leikkaaminen kasvattaa riskiä tulevien kalliimpien kustannusten syntymisestä ja lisää eriarvoisuutta entisestään. Pikavoittojen toivossa ei pidä sortua yksityistämisiin eikä yhtiöiden myymisiin.”

Tilanne, jossa valtuutettu viittaa konsernijaoston kantoihin ja puhuu yrityssalaisuuden piiriin kuuluvan neuvotteluprosessin miljoonista, on järkyttävä. Valtuusto ei ole kauppapaikka.fi eikä basaari.

Kaupungin talous hallitaan selkeillä priorisoinneilla ja arvottamisella, eikä tätä voi ulkoistaa konsulteille.

Myös kaupungin vetovoimaa lisäävien kehityspanostusten erilaiset vaihtoehdot tulee saattaa valmistelusta valtuuston arvioitavaksi mahdollistaen kaupunkilaisten aito osallisuus.

Virka- ja luottamushenkilöjohdolta vaaditaan selkeää panostusta työllisyyden ja elinkeinopolitiikan tukemiseen. Teknisen toimen tulee operatiivisesti tukea Navitasta ja tiukasti varmistaa Datacentereiden ja Elämyskeskusten liikenteelliset ja maankäytölliset edellytykset.

 

Sairaalakampuksemme ei toteudu virtuaalirahalla, vaikka Kuntarahoituksen kiinteistöleasing-rahoituksesta aluksi saattoi sellaisenkin kuvan saada. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hankkeelle Pohjois-Savon sote- valmistelun mukaisesti poikkeusluvan 20.6.2017 perustuen yliopistosairaalan ja kahden aluesairaalan verkostomalliimme. Valtuusto hyväksyi tammikuussa hankkeen 37,5 miljoonaan euroon nousseen kustannusarvion.

Soten poliittisen käsittelytilanteen kannalta ja mm. valtiovarainministeriön osallisuuden takia oli riski, kun asia yllättäen vietiin uudelleen STM:n käsittelyyn poikkeusluvan osalta. Kuntarahoitus halusi varmistaa aiemman luvan kattavuuden koskien kustannusten nousua.

Rahoitusjärjestelystä johtuen on toteutus nyt varmistettava kustannustaso halliten. Alueemme ihmisten terveyden ja vetovoiman kannalta keskeisen hankkeen toteutuksen erilaiset rahoitusvaikutukset on otettava huomioon kaupungin muiden investointien käsittelyssä.

 

Vappuna näimme Waltterinpuistossa iloista patsaan värikkyyttä. 1960-luvun lopulla kaupungissa ei ”maalareita” haettu kukitettavaksi, kun Vappuna kylä havahtui Waltteriin, jonka nenä oli maalattu tulipunaiseksi.

 

Kirjoittaja on Pohjois-Savon maakuntavaltuuston ja Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.