Lähimatkailu, staycation, on trendikästä ja kesän kulttuuritankkaus onnistuu hyvin Keski-Savossa

Horisontti

Nainen Heinäveden kirkon saarnastuolissa näyttää tutulta. Käsiohjelmasta selviää, että kuvanveistäjä Taru Mäntynenhän se siellä veistosten kanssa. Kaukaa kirkonpenkistä ei näe, millä Mäntynen hyväilee veistoksia mutta tuloksena on melallista kilinää kapellimestari Leif Segerstamin sinfonian kantaesitykseen.

Wikipedia tietää kertoa, että joulukuussa 2016 esitettiin Segersamin 307. sinfonia. Heinäveden musiikkipäivillä ensi-iltansa saanut sinfonia Puhtaan luonnon puolesta oli jatkumoa tuotteliaan säveltäjän teoksiin.

Segerstamin musiikki on jo niin korkeaa kulttuuria, että tavallisen tallaajan on siitä vaikeaa kiinni saada. Nerot ovat erikseen, tuumaa konserttiseuraksi lähtenyt ystävä ja niin se on.

Puhdas luonto ansaitsee kunniaa ja se on kiistatta läsnä Heinäveden musiikkipäivillä. Korkealle Kirkastusvuoren huipulle 1800-luvun lopulla rakennetun kirkon parvelta, isoista ikkunoista avautuu huikaisevat näkymät Kermajärvelle.

On kulttuuriteko sinällään, että tällainen rakennus on tällaisessa käytössä ja soi tasokkaiden ammattilaisten käsissä täysille penkkirivistöille kesäisin.

Kermajärveä pääsin katsastamaan myös vesiltä, kun Warkauden Lehti, Varkauden kaupunki, Heinäveden Lehti ja Heinäveden kunta järjestivät juhlaristeilyn m/s Puijolla Varkaudesta Heinävedelle Soisalon saaren eteläpuolitse. Idea oli alunperin Heinäveden matkailusihteerin Leena Vlasofin ja hyvä idea olikin.

Ensimmäinen risteily myi muutamassa päivässä loppuun ja perään meni toinenkin. Uskallan vielä väittää, että matkan varanneet olivat tyytyväisiä vielä reissun jälkeenkin.

Sisävesiristeilyä voi lämpimästi suositella kesäpäivän tekemiseksi, ja Varkaudestakin vaihtoehtoja on tarjolla nyt monia. Kausi on lyhyt risteilyjen järjestäjille ja palveluja kannattaa käyttää, että mahdollisuus nauttia vesistöjen kauneudesta säilyy turisteilla ja niillä paikallisilla, jotka eivät omaa venettä omista.

Siinä missä talvella tekee mieli käpertyä lämpimään sisätiloihin, kesä laittaa liikkeelle. Lähimatkailu, staycation, on trendikästä ja tässä tapauksessa kannattaa olla trenditietoinen.

Odotettavissa on, että ilmastonmuutos lisää kotimaan ja lähialueiden matkailun suosiota. Lentämistä vältellään ja vaikka moni suomalainen kaipaa lämpöä ja uusia elämyksiä, jo Etelä-Euroopan neljänkymmenen asteen helteitä kestää harva. Saattaa pikemminkin olla niin, että pohjolan viileistä tulee muualla kysyttyä tavaraa lomailuun.

Suomalaisia kiinnostaa paikallisen kulttuurin ja arjen kokeminen, kertoo tuore Matkamessuilla julkaistu tutkimus.

Kulttuurin tankkaukseen riittää tarjontaa Varkaudessa ja muualla Keski-Savossa. On kesäteatteria, Meeri Torvisen taidetta, naivistien ilottelua, Varkauden kuvataideyhdistyksen 70-vuotisnäyttely, uusi kesäkahvila Kinkamon Aalto Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa, Varkauden Kesäklassinen, Joroisten musiikkipäivät, Finntriathlon, Dekkarifestarit, Sampea ja sampanjaa...

Googlettamalla löytää monta muuta mukavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.